Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

OPETH - hallgasd végig a 'Sorceress' albumot!

2016-09-29
A svéd progresszív metal banda néhány hete a Nuclear Blast Entertainment kiadóval kötötte meg új lemezszerződését... A 'Sorceress' album szeptember 30-án, pénteken jelenik meg.

Az Opeth az elmúlt 25 év során az egyik legegyedibb metalbandává nőtte ki magát. Zenéjüket soha nem sorolták (és nem is akarták besorolni) egyetlen konkrét műfajba sem: mindig is a progresszív, haladó nézetek hívei voltak - rendre meglepték és elkápráztatták a közönséget. Nem lesz ez másképp a banda soron következő, 'Sorceress' című albuma esetében sem...

"Örömmel jelenthetjük, hogy szerződést kötöttünk a Nuclear Blast-tal, és tizenkettedik stúdióalbumunk, a 'Sorceress' már általuk - pontosabban a mi saját Moderbolaget Records kiadónk gondozásában - fog megjelenni" - közölte a banda énekes-gitáros frontembere, Mikael Åkerfeldt. "Ez a döntés pedig hol máshol születhetett volna meg, mint Markus Staiger [a Nuclear Blast elnöke] csodálatos Porschéjében, ami most is 150-nel száguldozik, valahol Dél-Németországban... Nagyon boldogok vagyunk, hogy tagjai lehetünk az NB-családnak - alig várjuk már, hogy learathassuk e nagyszerű kapcsolat első gyümölcseit".

Markus Staiger hozzátette: "Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy ezentúl az Opeth is a Nuclear Blast-hoz tartozik. Mikael Åkerfeldt és bandtársai rendre bebizonyítják, hogy ez a zenekar olyannyira egyedi, hogy még véletlenül sem adják ki kétszer ugyanazt az albumot. Sosem tudhatjuk előre, hogyan fog szólni a következő lemezük, nemde?! A Nuclear Blast egészen a kezdetektől, az 'Orchid' album megjelenésétől fogva követi az Opeth munkásságát - többnyire jelen voltunk olyan fontos albumok kiadásánál is, mint a 'Still Life', a 'Deliverance', a 'Damnation', vagy a klasszikus 'Blackwater Park'; így mi is egyértelműen kijelenthetjük, hogy ez a csapat napjaink egy legerősebb rockzenei formációja. Nagyon örülünk, hogy egy ilyen rendkívüli bandával állhattunk össze. Az Opeth és a Nuclear Blast jövője igazán fényesnek tűnik".

A zenekar Tom Dalgety (Killing Joke, Ghost, Royal Blood) producerrel véglegesítette a 'Sorceress' album hanganyagát, abban a walesi Rockfield Stúdióban (Judas Priest, Queen, Rush), ahol a 2014-es 'Pale Communion' albumot is rögzítették.

A 'Sorceress' a 12. stúdióalbumunk az 1990-es megalakulás óta” - közölte Åkerfeldt. “Nehezen tudom felfogni, hogy immáron 26 éve működik ez a banda; arról nem is beszélve, hogy ennyi lemezt letettünk már az asztalra, és egyesével mindegyikre büszke vagyok. A 'Sorceress'-re úgyszintén. Imádom, imádjuk mindannyian ezt az albumot is. 5-6 hónapig tartott, míg megírtuk ezeket a dalokat, de mindössze 12 napot töltöttünk a walesi Rockfield stúdióban. Az a helyzet egyébként, hogy ezúttal is egy hatalmas előrelépésen estünk át. Vagy épp mellékvágányra csúsztunk; netán visszafordultunk... Ki tudja?! A lényeg, hogy ez a lemez is más, mint a többi. Rendkívül változatos. És ha engem kérdeztek, azt mondom, rendkívül zseniális. Azt hiszem, jogom van ezt mondani, mivel jómagam jobban ismerem ezt a zenekart, mint bárki más ezen a bolygón. Tulajdonképpen rendszeresen azon vagyok, hogy leválasszam magam a dalszerzői és stúdiós élményekről, és külső szemlélőként, rajongóként hallgassam a saját lemezem. Így is azt mondhatom, hogy remekművet hallok. Jelenleg ez a kedvenc albumom az Opeth diszkográfiájában. De ennek így kell lennie, nem igaz? Egyszerre friss és hagyományos, egyszerre progresszív és klasszikus. Kemény és mégis kellemes hallgatnivaló. Pont olyan, amilyennek elképzeltük. Bízunk benne, hogy mások is így gondolják majd... Részünkről legyen elég annyi, hogy kiválóan éreztük magunkat a munkálatok közben; és még annál is jobban érezzük magunkat a kész dalok hallgatása közben”.

Íme a 'Sorceress' borítója és tracklistája:

01. Persephone
02. Sorceress
03. The Wilde Flowers
04. Will O The Wisp
05. Chrysalis
06. Sorceress 2
07. The Seventh Sojourn
08. Strange Brew
09. A Fleeting Glance
10. Era
11. Persephone (Slight Return)

A megjelenés szeptember 30.-ra várható. A címadó dal premierjét a BBC Rádió 'Rock Show'-jában mutatták be július 31-én, vasárnap este. Egy nappal később a banda közzétette a dal hivatalos szöveges videóját is. Íme a premier:

Később bemutatták a 'Will O The Wisp' és a 'The Wilde Flowers' című számokat is:

A teljes album-stream egy nappal a megjelenés előtt vált nyilvánossá:

Az első két nem hivatalos stúdió-videó lentebb látható; alább pedig megtekinthető az 'így-készült' videó-sorozat tíz epizódja, a dalszerzés és a producelés folyamatainak, valamint az ének-, a gitár-, a dob-, a basszus- és a billentyű-témák rögzítésének összefoglalója.

 

A video posted by Opeth (@officialopeth) on

A 'Sorceress' világkörüli lemezbemutató turnéja szeptember végén veszi kezdetét Észak-Amerikában, ahol az előzenekar a The Sword lesz:

 

A photo posted by Opeth (@officialopeth) on

Az Opeth 2014. augusztus 26-án adta ki 11. stúdiólemezét, 'Pale Communion' címmel, a Roadrunner jóvoltából. A korong - amiről bővebben itt írtunk - az észak-amerikai megjelenés első hetében több mint 13,000 példányban kelt el; ezáltal a Billboard-lista 19. helyén debütált.


OPETH - hallgasd végig a 'Sorceress' albumot!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.