Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

Hetedik nagylemezével jelentkezik novemberben a SÓLSTAFIR zenekar - itt az új előzetes!

2020-10-26
Az izlandi poszt-rock / metal banda nemrég nekilátott a munkálatoknak, hogy felvegye hatodik nagylemeze, a 'Berdreyminn' folytatását...

A Sólstafir február közepén vonult stúdióba, hogy felvegye soron következő, hetedik nagylemezét, amit a Season Of Mist fog kiadni 2020. november 6-án, 'Endless Twilight of Codependent Love' címmel. A munkálatok Izlandon, a Sundlaugin Stúdióban zajlottak; ahol annak idején a 'Svartir Sandar', az 'Ótta' és a 'Berdreyminn' albumokat is rögzítette a banda. Ennek megfelelően ezúttal is Birgir Jón Birgisson (Sigur Rós, Alcest, Damien Rice) producerrel dolgozott a zenekar.

Aðalbjörn Tryggvason énekes így nyilatkozott: "Az új dalok nagy részét ezúttal gitáron írtuk meg, eltérően a múltbéli gyakorlattól, amikor javarészt zongorán és orgonán komponáltunk. Ebből következik, hogy az új lemezen igazán kemény és gyors dalok kapnak helyet; pörgősebbek, mint az utóbbi albumaink bármelyik nótája".

A Sólstafir új ópusza, az 'Endless Twilight of Codependent Love' "kiemeli mindazt a kontrasztot, amit a banda hatásaiként emlegettek az évek során. Az izlandi post-rockerek most tehát egybegyúrták egyedi hangzású zenéjük valahavolt legjobb elemeit, és mindezt most egyetlen albumon hallhatjuk viszont".

Íme a lemezborító (ami Johann Baptist Zwecker 1864-es, Lady Of The Mountain című festményét ábrázolja) és a dallista:

01. Akkeri
02. Drýsill
03. Rökkur
04. Her Fall From Grace
05. Dionysus
06. Til Moldar
07. Alda Syndanna
08. Or
09. Úlfur
10. Hrollkalda Þoka Einmanaleikans (bónusz track)
11. Hann For Sjalfur (bónusz track)

Az új album első premiere, az 'Akkeri' című szám alább meghallgatható, ízelítőképpen az előrendeléshez:

Ezután megjelent a 'Drýsill' című szám hivatalos videoklipje is. Az alább látható "kísérteties animációs filmet" Kim Holm rendezte / szerkesztette (aki a 'Svartir Sandar' album borítóját készítette) és David Hall animálta. A klip a családon belüli erőszak borzalmaiba nyújt introspektív betekintést.

A harmadik premier, a 'Her Fall from Grace' hivatalos videója alább érhető el. Ebben a kisfilmben "a függőség és a depresszió krónikája" látható.

Lentebb elérhető az első hivatalos album-előzetes, amit az Aimed & Framed animátor stábja állított össze:

Az új album speciális változatainak "kicsomagoló videója" alább elérhető:

A Sólstafir legutóbbi, hatodik stúdióalbuma 'Berdreyminn' címmel jelent meg, 2017. május 26-án. A 'Berdreyminn' [izlandi kifejezés, jelentése: "jövőbeni események megálmodója"] alább látható boríótját Adam Burke tervezte. Íme a mű és a dallista:

01. Silfur-Refur
02. Ísafold
03. Hula
04. Nárós
05. Hvít Sæng
06. Dýrafjörður
07. Ambátt
08. Bláfjall

A Sólstafir nagysikerű, 2014-es, 'Ótta' című albumának folytatása a banda első albuma, amin Hallgrímur 'Grimsi' Hallgrímsson dobos játszik.

"Harmadjára is visszatértünk a Sundlaugin Stúdióba, hogy felvegyük hetedik albumunkat. Totálisan otthon éreztük magunkat, és miután két hónapon keresztül kizárólag dalszerzéssel voltunk elfoglalva, megnyugtató érzés volt végre hallani, ahogy a demók életre keltek... Az album egyébként kétségkívül tipikus Sólstafir-hangzással bír; de szokás szerint most is van néhány különleges meglepetés" - közölte korábban a banda.

A 'Berdreyminn' - hasonlóan a zenekar eddigi műveihez - "kísérteties melódiákat, pszichedelikus fázisokat, illetve a klasszikus rock, a hard rock és a metalzene egyes elemeit tartalmazza. A Sólstafír tehát továbbra sem konkrét stílusokra alapozza zenéjét; hanem színtiszta érzelmekre".

Az új albumról elsőként az 'Ísafold' című szám látott napvilágot. Ennek kapcsán a frontember, Aðalbjörn Tryggvason a következőket nyilatkozta: "Ez a szám igencsak rövid időn belül, spontán módon született meg. Olyan érzésünk volt, mintha aznap ellátogatott volna hozzánk a Thin Lizzy. Az alap-témákat már csak az tehette teljessé, ha egy különleges Phil Rudd-ütemet is hozzácsapunk a dalhoz... Egyszóval nem ez a legtitpikusabb Solstafir dal, de valamilyen szokatlan módon mégis ez a szám reprezentálja a leginkább az egész albumot. Ennek ellenére nem találtuk fel újra a kereket; tehát számos utalást hallhattok majd a régi klasszikusok irányába, viszont szerintem mégis más ez az anyag, mint minden, amit eddig csináltunk. Egyébként számomra az 'Ísafold' már most az egyik legjobb Solstafir dal!".

A másik videoklipes, 'Bláfjall' című számot a banda így kommentálta: "Végre itt van! A harmadik videoklipünk, amit Bowen Staines rendezett. Miután megfilmesítettük legutóbbi, 'Lágnætti' című single-dalunkat, egyértelmű volt, hogy a jövőben is együtt fogunk dolgozni. Ezek a közös kalandozások mágnesként vonzzák erőinket, és ez ebben az esetben sem volt másként. Totálisan elégedettek vagyunk a végeredménnyel; Bowen ismét bebizonyította, hogy mestere e műfajnak".

"A 'Bláfjall' dal az ember saját elméje és démonai ellenében vívott harcot írja le. A végkifejlet néha az önpusztítás, és a szeretteink megsebzése... Jómagam is megküzdöttem az alkoholizmussal; az utóhatás azonban továbbra is kísért. Olyan érzés ez, mint felkelni egy hegy tetején, sűrű, sötét köd közepette. A remény azonban továbbra sem halt ki; mivel minden esetben van kiút - mindössze annyit kell tenned, hogy megragadod a kötelet, amikor éppen eléd libben, és megszorítod, amilyen erősen csak tudod...".


Hetedik nagylemezével jelentkezik novemberben a SÓLSTAFIR zenekar - itt az új előzetes!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.