Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

MAYHEM - 'Daemon' címmel jelenik meg az új album; itt a 'Falsified And Hated' című szám hivatalos klipje!

2019-11-07
A legendás norvég black metal banda nemrég új lemezszerződést kötött a Century Media Records-szal. Következő albumuk, a 'Daemon' novembetr 8-án jelenik meg.

Az 1984-ben alakult Mayhem mindeddig öt stúdióalbumot, számos demót és EP-t, valamint megannyian koncertalbumot adott ki. Debütáló nagylemezük, a 'De Mysteriis Dom Sathanas' (1994) minden idők legnagyobb hatású black metal-albumának számít, és annak ellenére, hogy a banda korai éveit hatalmas botrányok övezték, a Mayhem neve és státusza azóta csak még inkább megerősödött: jelenleg az extrém metal műfaj és a "fekete művészet" egyik legkiemelkedőbb, leginnovatívabb zenekaraként tartják számon őket a világ minden táján, köszönhetően a gonosz hangvételű stúdió-felvételeknek és az egyedülállóan atmoszférikus koncerteknek.

A banda friss közleménye így szól: "A Mayhem ismét belevág 35 éves történelmének újabb fejezetébe. Izgatottan egyesítjük erőinket a Century Media kiadóval, és epekedve várjuk, mit eredményez ez az új partnerkapcsolat a jövőben".

A Mayhem hatodik nagylemeze 2019. október 25-én jelenik meg 'Daemon' címmel. A 'Daemon' nem közvetlen folytatása az 'Esoteric Warfare' albumnak - annál inkább egy önálló "entitásról", egyedi karakterről van szó, ahogy azt a Mayhem-től megszokhattuk. Ettől függetlenül ezt a lemezt is ugyanaz a felállás írta és rögzítette, mint az előző albumot, valamint amely teljes egészében előadta több turné alkalmával is a klasszikus 'De Mysteriis Dom Sathanas' lemezt. Necrobutcher-ről (basszusgitár), Hellhammer-ről (dobok), Attiláról (vokál), Teloch-ról (gitár) és Ghul-ról (gitár) van szó, akiknek révén az utóbbi években még tovább bővült a Mayhem egyébként is szélsőséges hangzás-spektruma.

"A Mayhem mindig is Mayhem marad" - mondta a gitáros / dalszerző Teloch (azaz Morten Bergeton Iversen). "Ha egy kicsit megpróbálunk nem foglalkozni a műfaji besorolásokkal, könnyen rájöhetünk, hogy egyetlen banda sem szól úgy, mint a Mayhem. Már amikor a 'De Mysteriis...' album megjelent, akkor is azt nevezték a legelső black metal-lemeznek, ha jól emlékszem. Szerintem tehát igencsak trükkös lenne bekategorizálni ezt a bandát. Leginkább persze a "metal" jelző illik rá, de véleményem szerint itt nem színtiszta black metalról van szó. De az emberek úgy nevezik, ahogy csak akarják. Ha nekik ez black metal, hát legyen... Minket ez a dolog egyáltalán nem érdekel".

A Mayhem a svédországi Söderfors-ban található NBS Audio Stúdióban vette fel az új album dob- és vokál-témáit, Tore Stjerna hangmérnök / producer társaságában. Ezt a stúdiót egy régi, elhagyatott templomban alakította ki Stjerna - Hellhammer és Csihar Attila itt rögzítette a 'Daemon' rájuk eső részeit. Ezután következett Ghul, aki Hollandiában vette fel a gitár-témákat, majd pedig jött a basszusgitáros Necrobutcher és a gitáros Teloch, akik az Oslo-i Lupercal és SleikBallaMi stúdiók falai között dolgoztak. A 'Daemon' hanganyagát ezután ismét Stjerna vette kezelésbe (mix céljából), majd pedig eljuttatták a dalokat Thomas Johansson-nak, aki a Panic Room Stúdióban elvégezte a maszterizálást. Mindezen folyamat három hónapig tartott - a végeredmény pedig meglehetősen intenzívre sikeredett!

"Érzésem szerint ez az album a régi és az új rajongóknak egyaránt ínyére válik majd" - vélekedett Teloch. "Mint azt a legelkötelezettebb fanok tudják, a Mayhem sosem adott ki két egyforma hangzású albumot. Ebben az esetben is épp ez a helyzet. Ahogy mondtam, megpróbáltunk leegyszerűsíteni mindent, de ugyanakkor kipróbáltunk néhány új dolgot is, hogy mind önmagunk, mind pedig a rajongók számára izgalmas legyen az alkotás".

A 'Daemon' lenyűgöző borítóját ezúttal egy olasz művész, Daniele Valeriani (Lucifer’s Child, Dark Funeral) tervezte. Íme a mű és az album dallistája:

01. The Dying False King
02. Agenda Ignis
03. Bad Blood
04. Malum
05. Falsified And Hated
06. Aeon Daemonium
07. Worthless Abomination Destroyed
08. Daemon Spawn
09. Of Worms And Ruins
10. Invoke The Oath

A lemez megjelenik speciális, limitált, deluxe box-szettben is, alternatív borítóval, poszterrel, kitűzővel, bónusz dalokkal felszerelt LP-vel és egyéb extrákkal kiegészítve. Ezen verzió az alábbi bónusz felvételeket tartalmazza:

01. Everlasting Dying Flame
02. Black Glass Communion
03. Evil Dead (Death feldolgozás)
04. The Truth (Death Strike feldolgozás)
05. Disgusting Semla (Morbid feldolgozás)

Íme az első háromzelítő, a 'Worthless Abominations Destroyed' című szám "vizualizációs" videója, az 'Of Worms And Ruins' szöveges videója és a 'Falsified And Hated' hivatalos klipje, amit Johan Bååth (Watain, stb.) rendezett és Ziggy Jonas Rasmusson graffiti-művész illusztrált:

A 'Daemon' album speciális változatának "kicsomagoló" videója itt érhető el:

Az album megjelenését követően nagyszabású európai lemezbemutató turnéra indul a banda, a Gaahls Wyrd és a Gost nevű synthwave csapat társaságában.

2020 tavaszán Észak-Amerikában turnézik a banda, az Abbath társaságában, a Decibel Magazin szponzorálta körút keretében.

2019. október 4-én két másik kiadvány is megjelenik a Mayhem neve alatt: a 'Henhouse Recordings' és az 'Out from the Dark' című felvételek - melyeket a Peaceville Records kiadó vettegondozásba - két 1989-es demó-anyag bakelites újrakiadása.

A 'Henhouse Recordings' lemezen a Mayhem '89-es próbáját örökíti meg (a 'Deathcrush' album felvételei környékéről). Ezen a kiadványon az 1994-es debüt-album, a 'De Mysteriis Dom Sathanas' egyes korai demó-felvételei, valamint egy mindeddig ki nem adott dal került fel - ez utóbbi érdekessége, hogy ezt a számot később az Emperor zenekar vette hivatalsan fel.

Az 'Out from the Dark' című bakelitlemezen szintén egy 1989-es próba-felvétel szerepel, az eredeti felállás (melynek tagja volt az 1991-ben öngyilkosságot elkövetett énekes, Per “Dead” Ohlin) előadásában. Ezen a kiadványon olyan klasszikusok demó-változatai szerepelnek, mint például a 'Freezing Moon', a 'Funeral Fog' és a 'Deathcrush'.

A Mayhem az évek során számos tagcserén esett át, de még az alaptagnak számító Blasphemer 2008-as kiválása sem állította meg a bandát. A zenekar aktivitása főként a koncertezésben mutatkozott meg; mígnem 2011-ben ismét teljes lett a felállás Morten "Teloch" Iversen-nel, akit az underground körökben népszerű Nidingr bandából ismerhetnek a műfaj kedvelői. A norvég gitáros-legenda mellett az alapító Necrobutcher (basszusgitár), a magyar származású Csihar Attila, valamint a legendás dobos, Hellhammer és a 2012 óta másod-gitárosként funkcionáló Charles "Ghul" Hedger alkotja a Mayhem felállását.

A Mayhem legutóbbi nagylemeze, az 'Esoteric Warfare' 2014 májusában jelent meg (a Season Of Mist kiadó jóvoltából). Azóta több koncertlemezt és exkluzív box-szettet is kiadott a banda; legutóbb a 2000-es 'Grand Declaration of War' album jelent meg speciális újrakiadásban (a Peaceville Records jóvoltából). Szintén 2018 decemberében látott napvilágot egy különleges box-szett, az 'A Season in Blasphemy', melyben a 'Grand Declaration of War' bakelit mellett a 'Chimera' (2004) és az 'Ordo ad Chao' (2007), valamint az 1997-es 'Wolf's Liar Abyss' (1997) LP is megtalálható. Ezek mellett két darab 10 hüvelykes bakelit-EP is helyet kapott a szóban forgó pakkban, rajtuk eddig kiadatlan felvételekkel.


MAYHEM - 'Daemon' címmel jelenik meg az új album; itt a 'Falsified And Hated' című szám hivatalos klipje!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.