Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

ALIEN WEAPONRY - bemutatta új, 'Blinded' című számát az új-zélandi tinédzser metalbanda

2019-07-14
Három tinédzser zenész egy kis új-zélandi városból vágott neki a világ leigázásának. Egyedülálló hangzású, thrash metal zenéjük innentől fogva nemzetközileg is ismert lesz.

Az Alien Weaponry nemrég egy vadonatúj single-dallal jelentkezett: az 'Ahi Kā' című szám a banda első felvétele a 2018-as '' album óta.

Az 'Ahi Kā' az Adult Swim új válogatás-lemezén, a 'Metal Swim 2' című kiadványon kap helyett (ami május 3-án jelenik meg). Az Alien Weaponry mellett a lemezen az Akvan, az Author & Punisher, a Baroness, a Botanist, a Dark Castle, a Dreadnought, az Eyehategod, a Kat Katz + Andy Gibbs (Thou), a Nervosa, az Oathbreaker, a Sunn O))), a The Body, a Vile Creature és a Volahn is szerepel egy-egy új nótával.

Az új Alien Weaponry dalt itt lehet meghallgatni / megvásárolni.

A fentebb említett dal megjelent különálló kislemezen is: a 7 hüvelykes 'Ahi Kā' lemez B-oldalán egy másik új dal, a 'Blinded' szerepel, aminek hivatalos klipje lentebb megtekinthető. 

A 'Blinded' dal az "emberi kapcsolatok nehézségeiről" szól; azt mutatja be, "milyen nehéz megemészteni a tinédzserkori kudarcokat és átlátni a magánügyi zűrzavaron". Egy személyes hangvételű nótáról van tehát szó, amit a tagok saját élettapasztalataik alapján írtak meg.

A kislemez rendelési infói itt érhetők el.

Az Alien Weaponry egyik sajátossága, hogy dalszövegeinek nagy részét a nemzetközi közönség számára gyakorlatilag ismeretlen nyelven, az új-zélandi őslakosok által használt Te Reo Māori nyelven írják. Többek közt ez az egyik sajátossága a csapat debütáló, '' című albumának. A "Tumatauenga" szó (melynek rövidítése a "Tū" a háború māori istenének neve; egyben "egyenes, bátor kiállást", "kitartást" is jelent. Ez a kifejezés valósult meg a '' borítóján is, melyen egy māori harcos tradícionális moko kanohi-ja (arc-tetoválás) látható.

A '' 2018. június elsején jelent meg, a Napalm Records jóvoltából, digipak CD-n (2 bónusz track-kel), gatefold LP-n (kiegészítve egy kislemezzel, melyen a két bónusz dal szerepel), valamint digitális formában). A rendeléseket itt lehet leadni.

A tracklista:
01. Whaikorero
02. Ru Ana Te Whenua
03. Holding My Breath
04. Raupatu
05. Kai Tangata
06. Rage - It Takes Over Again
07. The Things That You Know (bónusz track)
08. Whispers
09. PC Bro
10. Urutaa
11. Nobody Here
12. Te Ara
13. Hypocrite (bónusz track)

A lemezről elsőként a 'Holding My Breath' című single-t mutatták be (ez a szám kivételesen angol nyelven íródott). A dalt az énekes-gitáros Lewis de Jong szerezte - témáját tekintve az előítéletekből és a szociális kirekesztettségből fakadó frusztrációról van szó. A frontember elmondta: "Amiről ez a dal szól, az jómagammal is megtörtént. Korábban annyira rosszul éreztem magam, hogy szó szerint a szobámban töltöttem minden napot, és ki sem mozdultam a házból; nem beszéltem senkivel. Ezt a dalt tehát egy kritikus időszakban írtam - tulajdonképpen a zene volt az az, ami átsegített a problémákon. Remélem, mások is magukra ismernek a dalszövegek hallatán, és nekik is egyfajta segítő kézként szolgál majd ez a nóta". A 'Holding My Breath' hivatalos videoklipjében Rose van Wylich színésznő vendégszerepel - ő az egyike azoknak, akik tinédzserkori önmagukra ismertek a dal szövegei révén.

Újabban megjelent a 'Kai Tangata' című szám hivatalos klipje is, aminek háttere a következő: "1820-ban Hongi Hika Nagyvezér sikeresen lecsatoltatta Új-Zélandot Angliáról; visszatérésekor azonban többszáz muskétást hozott magával. A dolgok ettől fogva változtak meg - itt veszi kezdetét a videoklip is... A "Kai Tangata" szó szerinti jeletés "Eat People" (azaz "Egyél embert") - ez pedig utalás egy ősi Māori-hagyományra, mely szerint a győztes csaták után meg kell enni az ellenség húsát - ezzel is inzultálván őket. A "Kai Tangata" utalhat egyfajta bizarr háborús élvezetre is. Az Alien Weaponry epikus, 7 perces száma tehát a 19. század elején lezajlott muskétás háborúkról szól, melynek során a felfegyverzett Ngapuhi (északi) törzsek megtámadták és leigázták a de Jong testvériség Te Arawa törzseit, akik csak gyengébb, visszamaradott fegyverekkel tudtak harcolni. A frontember így nyilatkozott: "Sokan bizonyára elszörnyűlködnek ezen, pedig ez olyasvalami, ami valóban megtörtént, és senki nem beszél róla. Nem mondjuk, hogy ez jó vagy rossz dolog - egyszerűen csak része a történelmünknek". Annak érdekében, hogy igazán autentikus legyen a kisfilm, a banda részben a Waipu-barlang, részben pedig a de Jong testvériség törzsi területén, a Te Arawán forgatták a videót. A legtöbb klipben látható szereplő - mint például a Te Matarae i Orehu nevezetű kapa haka-csoport - a Ngati Pikiao whanau (család) és a Te Arawa iwi (törzs) tagja.

Júliusban megosztották a 'Whispers' dal kisfilmjét is, amit de Jong így kommentált: "...Ez csak az egyik példája annak, hogy a kormány nem tartja tiszteletben az emberek hangját - különsen, ha Maorikról van szó. Annak ellenére, hogy a történelem már többször beigazolta a tévedésüket, úgy látszik nem taunlnak belőle; újra és újra elkövetik ezeket a hibákat; így pedig soha nem lesz változás". A dal kezdetén hallható beszéd egy hírhedt rádió-interjúból származik. Annak idején a Radio New Zealand riportere, Kim Hill beszélgetett Don Brash-sal, egy jobboldali politikai vezetővel (aki jelenleg is szóvivőként dolgozik), aki a Maorik "speciális privilégiumainak" felmondása érdekében lobbizott...

Lentebb további dal- és klip-premierek is elérhetők:

Az Alien Weaponry felállását - Lewis de Jong mellett - a frontember testvére, Henry de Jong dobos; valamint Ethan Trembath basszusgitáros alkotja.

A banda tavaly nyáron látogatott el először Európába: egy három hónapos turnét rendeztek meg, melynek keretében felléptek többek közt a világ legnagyobb metal-fesztiválján, a Wacken Open Air-en is. Emellett Észak-Amerikát is bejárták, mint a Ministry előzenekara.

2019-ben azonban lezajlott az Alien Weaponry legelső amerikai headliner turnéja, ami a mexikói Domination Fesztiválon vette kezdetét, és Los Angeles-ben ért véget, május 29-én.

Ezzel azonban még nem ért véget az észak-amerikai túra: az Alien Weaponry idén ősszel két legendás metalbandával áll össze: a Black Label Society és a The Black Dahlia Murder előzenekaraként járják az Államokat és Kanadavárosait, szeptember 11.-i kezdettel. A körút beosztása itt található meg.

A turné-bejelentéssel egyidőben közzétették a banda tavalyi new yorki (Irving Plaza) koncertjének teljes felvételét:

Nemrégiben az RNZ magazin készített dokumentumfilmet a banda szülővárosában, Waipū-ban. Íme a sorozat első része:

Bővebb infók a bandáról és a jövőbeni koncertekről: alienweaponry.com


ALIEN WEAPONRY - bemutatta új, 'Blinded' című számát az új-zélandi tinédzser metalbanda
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.