Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

CRUACHAN - 'The Hawthorn' címmel mutatta be új dalát az ír folk metal banda

2020-10-03
A dublini Cruachan zenekar nemrég új lemezszerződést kötött a Despotz Records kiadóval; később bemutattak két új bandatagot, most pedig megjelent az új single-dal.

A Cruachan együttest 1992-ben alapította három ír fiatalember, Keith Fay, John Fay és John Clohessy, akikben az volt a közös, hogy mindannyian a kelta történelem és mítológiák ismerői / kedvelői voltak. Bandájuk ezeket a témákat vegyíti tradícionális ír népzenével és eredeti metal muzsikával. Lévén a Cruachan ebben a stílusban az első képviselők között volt, sokan a folk metal műfaj elsőszámú pionírjának tartják őket.

A Cruachan az évek során nyolc sikeres nagylemezt adott ki - köztük a klasszikussá vált 1995-ös debüt-albumot, a 'Tuatha na Gael'-t. Most, 25 év és további hét, kultikus státuszú album elteltével új fejezethez érkezett a banda pályafutása: 2020 elején ugyanis új lemezszerződést kötöttek; méghozzá a svéd Despotz Records kiadóval.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy egyezségre léphettünk a Despotz Records-szal, és alig várjuk már, hogy kezdetét vegye a Cruachan kalandjának következő fejezete! Azért döntöttünk a Despotz mellett, mivel ez a kiadó a múltban már bebizonyította professzionalizmusát. Előre a 2020-as esztendőbe! Sláinte!" - közölte nemrég a banda.

A Cruachan az eredeti tervek szerint még ebben az évben kiadta volna új, kilencedik nagylemezét, de a globális járvány okán a munkálatokat - így a megjelenést is - el kellett halasztani a jövő évre. Erről bővebb infók hamarosan...

Az új album egyik érdekessége, hogy az a Joe Farrell basszusgitározik rajta, aki korábban dobosként dolgozott a bandával. Azóta a csapat megvált John Ryan multi-instrumentalistától és Kieran Ball gitárostól; helyükre pedig egy új hegedűs és egy új pengetős érkezett, Audrey Trainor és Dave Quinn (Celtachor) személyében.

Hogy ne kelljen a rajognóknak 2021-ig várniuk, a banda október elején bemutatott egy vadonatúj single-dalt, 'The Hawthorn' címen.

"A közelmúltban több régi bandatag is úgy döntött, kilép a csapatból, de most eljött az idő, hogy a Cruachan újjászülessen, és ez rendkívül pozitív dolog" - nyilatkozta Keith Fay.

A banda új dala, a 'The Hawthorn' - koncepcióját tekintve - az 1700-as évek Írországában játszódik, amikor a lakosság a katolikus egyház hatása alatt állt, de ugyanakkor mégis kitartottak a pogány hit mellett. Ez a dal remekül képviseli a Cruachan tradícionális ír folkzenei stílusát, amit annak idején, közel negyed évszázaddal ezelőtt sajátos formában kifejlesztett.

A Cruachan zenekar fennállásának 25. évfordulója alkalmából jelentette meg 2018 áprilisában legutóbbi, 'Nine Years of Blood' című albumát. A Trollzorn kiadó jóvoltából megjelent lemezt - melynek producere Michael Richards volt - a dublini Trackmix Stúdióban rögzítették. A 'Nine Years of Blood' "a Cruachan csúcsformáját tükrözi, 12 folk metal-himnusz révén. Ezek a kompozíciók az ősi brit harcos lelket tükrözik".

"Mennydörgő heavy metal és viharos black metal keveredik nagy dózisú folk zenével a karizmatikus ír zenészek legújabb performanszában, aminek alapjai a változatos dallamok és a magasztos eposzok" - olvasható a hivatalos közleményben.

A tracklista:
01. I am Tuan
02. Hugh O'Neill – Earl of Tyrone
03. Blood and Victory
04. Queen of War
05. The Battle of the Yellow Ford
06. Cath na Brioscaí
07. The Harp, The Lion, The Dragon and The Sword
08. An Ale Before Battle
09. Nine Years of Blood
10. The Siege of  Kinsale
11. Flight of the Earls
12. Back Home in Derry

A 'The Harp, The Lion, The Dragon and The Sword' című szám alább meghallgatható:

A Cruachan előző nagylemeze, a 'Blood for the Blood God' 2014 decemberében jelent meg, szintén a Trollzorn Records jóvoltából.


CRUACHAN - 'The Hawthorn' címmel mutatta be új dalát az ír folk metal banda
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.