Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [297. rész]

2018-04-15
Tökös hardcore punk Mexikóból!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 297. rész

ACIDEZ - 'Y Sigue La Destrucción'

Az Acidez egy mexikói hardcore punk csapat, amit Guadalajarában alapítottak 2003-ban. A banda zenéjére elsősorban a '80-as évek elejének brit punkzenéje és a '90-es "Punkore" stílusa volt hatással. Az Acidez eleinte inkább klasszikus street-punkot játszott; később azonban a thrash, a D-beat és a rock 'n' roll elemeit is belevitték dalaikban. Ehhez társul a zenekar lendületes, tökös attitűdje, valamint rendszer- és igazságtalanság-ellenes dalszövegei. A társadalmunkat a mai napig manipuláló vallási dogmák, illetve figyelemfelkeltés a bolygót pusztíó tényezőkre, rendszeres témája az Acidez dalainak.

A banda első demója, az 'Acidez E.P.' 2004-ben jelent meg. A mexikói színtéren ekkoriban kezdték megismerni a punkok és a rockerek az Acidez zenéjét. Első felvételeiket az interneten terjesztették. Néhány tagcsere után, 2006-ra vált stabillá a felállás, miután a basszusgitáros Soti és a gitáros Rodo csatlakozott a bandához. Ezután az Acidez már szélesebb körű turnékat is lebonyolított - ennek köszönhetően pedig ők lettek a mexikói punk-szcéna egyik vezető zenekara.

2007-ben úgy döntöttek, felveszik első nagylemezüket. Ezt egy 'En Las Calles E.P.' című felvezető demó előzte meg; de 2008-ben végre megjelenhetett a 'No hay Futuro' című nagylemez is (az Estajanovismo Records jóvoltából). Ezzel az albummal sikerült befutnia a bandának a nemzetközi színtéren is. 2010-ben megjelent a 'Mi Odio Y Mi Rabia' című single, amihez elkészült a banda első videoklipje. Ezután az  amerikai The Angst zenekarral közösen rögzítettek egy split-lemezt, 'Deadly Dose / Dosis Mortal' (Stress Attack Records) címen - erre korábbi dalok és új felvételek egyaránt felkerültek.

2011-ben a banda zenészei kirúgták az énekest, miután személyes és zenei nézeteltérések alakultak ki. Ekkor érkezett Tupa, az új vokalista - ezzel pedig egy új éra vette kezdetét az Acidez karrierjében. Még ugyanebben az évben nekiláttak az új dalok megírásának, melyek végül a második, 'Don't Ask For Permission' című nagylemezen kötöttek ki, 2012-ben. Ebben az esztendőben jelent meg Európában először hivatalosan a banda debütáló albuma is, köszönhetően a Voltage Records-nak. A második albumról egyébként három videoklipet - 'Don't Ask For Permission', 'Pierdes Tu Tiempo', 'Sin Control' - is forgattak.

2014 februárjában kiadták a harmadik stúdióalbumot. A 'Beer Drinkers Survivors' Mexikóban a Bam Bam Records, Európában pedig a Voltage Records jóvoltából látott napvilágot, egyidőben a 'Camino Al Infierno' című dal videoklipjének premierjével. A banda ekkor kezdte el első európai turnéját. Még ugyanabban a hónapban Párizsba repültek, ahol elindult a 9 országot érintő körút. A nagy sikerekre való tekintettel később további harminc európai nagyvárosban felléptek - köztük Pécsen is, a Rockmaraton fesztiválon. Abban az évben adták ki a 'Forajidos Del Rock 'N' Roll / Nación De Metaleros' című split-lemezt, közösen a cseh Malignant Tumour együttessel (ezt a kiadáványt egy kanadai kiadó, az Unrest Records gondozza).

A következő években újabb nemzetközi turnék jöttek. 2016 áprilisában először látogattak Budapestre: a Dürer Kertben adták első európai klub turnéjuk hazai koncertjét.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [297. rész]
További képek
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.