Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

Elhunyt Ralph Santolla

2018-06-06
Az egykori Death / Obituary / Deicide gitáros Ralph Santolla egy héttel ezelőtt kapott szívrohamot - azóta kómában tartották a floridai St. Joseph Kórházban...

Ralph édesanyja, Sue Santolla-Rocha június elején az alábbiakat közölte a Facebook-on: "Kedves barátok és családtagok... engedjétek meg, hogy elmondjam, mi történt.
Szombaton Ralph azt hitte, megcsípte egy pók. Ezért kórházba vonult. Ott pedig kiderült, hogy nem pókcsípésről, hanem egy vérrögről van szó. Kedden este hirtelen összeesett - szívrohamot kapott. John Rocha próbálta őt CPR révén életben tartani, amíg a sürgősségi mentők meg nem érkeznek. A szíve leállt, de a mentősök visszahozták őt.
Ralph látása jelenleg rendben van, de továbbra is kómában tartják őt. Lélegeztető-gépre van kapcsolva; lévén önmagától is képes lélegezni, de az orvosok nem akarják, hogy ezzel is megerőltesse magát. Szóval Ralph kómában van. Ez jelenti jelen pillanatban számunkra a legnagyobb aggodalmat. Minden mást képesek kezelni az orvosok.
Ahány barát és ismerős csak el tudott jönni, mind itt van, hogy beszéljen hozzá és zenéljen neki. Ralph csak minimális mozgásra képes, de az is valami... Jelenleg az intenzív osztályon fekszik, de van privát szobája, ahova beengednek látogatókat bármikor. Kérünk titeket, imádkozzatok érte a világ minden táján; és aki tud, látogassa meg, és töltsön vele némi időt.
Ralph-nak vissza kell térnie közénk. Szeretünk titeket... fogjunk össze - közös erővel hátha ki tudjuk segíteni őt a kómából
".

Néhány nappal később, június 6-án szomorú hírekkel szolgált Ralph fia, Dorian Angelo Santolla: "Szerdán levesszük édesapámról a lélegeztetőgépet... Bárki, aki szeretne elbúcsúzni tőle, vagy részvétet nyilvánítani a családnak, azt szeretettel várjuk a St. Joseph kórházban. Apu is örülne nektek... Köszönjük mindenkinek a támogatást".

Másnap Sue jelentkezett az alábbi közleménnyel: "Jó reggelt. Mindannyian próbálunk észhez térni, miután láttuk, hogy Ralph Santolla már nem fekszik többi azon az ágyon a St. Joseph Kórházban... Itt hagyott minket, és most boldog, hogy békében nyugodhat a mennyben.
Szeretném egy kis humorral feldobni ezt a szomorú napot... Az én csodálatos édesanyám, Ralph nagymamája 3 évvel ezelőtt hunyt el. Az egyik jóbarátom, Fred Parker éppen vigasztalni próbált - megjegyezte, hogy Ralph-nak kellene most zenélnie a Mamájának. Azonnal elnevettem magam, amikor arra gondoltam, hogy Ralph heavy metalt játszik a mamának. Oh, istenem... ez nagyon mókás lenne... Mama egy csodálatos, erős asszony volt... biztos azonnal rávágta volna, hogy "Játssz inkább valami tisztességes zenét".
Jómagam sokkal jobban imádtam a diamat, mint azt bárki gondolná. A szívem összetört. És tudom, hogy ő is szeretett engem, feltétel nélkül; ezért tudom azt is, hogy ezután is mindig velem lesz. Több ezer üzenetet kaptam, de sajnos nem tudok mindegyikre válaszolni; ezért ezúton szeretném tudatni veletek, hogy szeretlek titeket, és köszönöm szépen...
".

A világ egyik legnevesebb death metal-gitárosa, Ralph Santolla a '90-es évek elején tagja volt a legendás Death zenekar turné-felállásának. 2005 és 2011 között a Deicide zenekart erősítette; 2007-től pedig tagja volt az Obituary-nak. Továbbá az Iced Earth és Sebastian Bach (ex-Skid Row) bandájában is megfordult. Legutóbb egy Devil's Highway nevezetű all-star metal-bandában tűnt fel - ezt Kyle Thomas (Trouble) énekes hozta létre, Santolla, valamint Steve DiGiorgio (Testament, Sadus), Matt Brunson (Crowbar, Kingdom Of Sorrow) és Tony Laureano (Dimmu Borgir, Nile) közreműködésében.

Ralph édesanyja elmondta, hogy fia halálát követően kiadják a Devil’s Highway eddig meg nem jelent számait. Sue a következőket közölte: "Ralph Santolla szervdonorként fog tovább élni. A jövendő páciensek még nem tudják, mire számíthatnak, de miután megkapták Ralph szerveit, hirtelen szarkasztikussá, humorossá válnak, kitetoválják magukat, és elkezdenek gitározni... Még egy valami: a Devil’s Highway albuma hamarosan elkészül. Kiadjuk a lemezt, ezzel is tisztelegvén Ralph öröksége előtt".

Zenekari tevékenységei mellett Santolla gitár-oktatóként is aktív volt: Tampa környékén adott órákat tanítványainak, akik közt olyan, később ismertté vált tehetségek szerepeltek, mint Mike Davis (Nocturnus) és John Li (Order Of Ennead).

Santolla a 2000-es évek közepén árulta el rajongóinak, hogy ő valójában a római katolikus vallás aktív híve. Ez a kijelentés nagy port kavart a sátánizmusáról ismert Glen Benton vezette Deicide rajongóinak köreiben. Ralph ekkoriban így nyilatkozott: "Senki kedvéért nem fogom tettetni, hogy én valami sötét, gonosz személy vagyok, csak azért, mert az emberek ezzel azonosítják a metalzenét". Ennek ellenére sosem volt Santolla és Benton között viszály.

Santolla az elmúlt években második instrumentális szólóalbumán dolgozott. Első önálló lemeze 2007 májusában jelent meg, 'Shaolin Monks in the Temple of Metal' címmel. Ennek folytatása a 'Requiem for Hope' kapta volna...


Elhunyt Ralph Santolla
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.