Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

LEVERAGE - 10 év után vették fel az új, 'Determinus' című stúdióalbumot

2019-03-14
A finn, dallamos metal zenében utazó banda 2018-ban visszatért egy vadonatúj EP-vel; most pedig bejelentették az új nagylemezt.

A zenekar még 2018 elején mutatta be új felállását:

Kimmo Blom (Urban Tale, Raskasta Joulua) - ének
Tuomas Heikkinen - gitár
Mikko Salovaara (Kiuas) - gitár
Marko Niskala - billentyűk
Sami Norrbacka - basszusgitár
Valtteri Revonkorpi - dobok

Tuomas Heikkinen gitáros így nyilatkozott: "Valamikor a Leverage hosszú ideig tartó szünete közepette jómagam és Mikko Salovaara elkezdtünk dalokat szerezni Kimmo Blom énekes számára. Elsőre olyan volt ez, mint valami terápia: csak azért zenéltünk, hogy szinten tartsuk magunkat. Később azonban - miután több dalt is megírtam Mikko-val közösen, és lenyomtunk néhány fantasztikus Rainbow tribute-bulit a Wolf Moon Rising zenekar színeiben (Kimmo-val kiegészülve) - elkezdtük azt érezni, hogy tovább kell lépnünk. Vagy így, vagy máshogy... Az eredeti Leverage-tagok közben más utakat választották: Torsti például elkezdett filmzenéket szerzni, Pekka a professzionális éneklést választotta. Fontos megjegyezni, hogy sosem voltak vitáink; mindig is testvéries barátság volt mindannyiónk között - egyszerűen csak nyilvánvalóvá vált korábban, hogy nem tudjuk folytatni a Leverage működését ezzel a felállással. Most azonban ismét bezárult a kör. Végül Kimmo lett az az énekes, aki felénekelte első demóinkat. 2019-ben tehát új zenével és új koncertekkel térünk vissza!".

A Leverage egy vadonatúj digitális EP-vel tért vissza, 2018. augusztus 27-én. A 'The Devil’s Turn' című mini-lemez a hivatalos felvezetője volt a banda 2019. április 26-án megjelenő, negyedik nagylemezének, ami a 'Determinus' címet kapta.

Heikkinen elmondta: "Az új album egyértelműen Leverage-hangzású, de mégis valami más. Ilyen az én dalszerzői stílusom. Alapvetően heavy rock zenéről van szó, de sok más stílus is felelevenedik ezen a lemezen, lévén mindenki beleadta a magáét... Akik már hallották az új nótákat, egyértelműen kijelentették, hogy eredeti Leverage-anyagról van szó, de mégis érezhetők új felfedezések is. Vannak rajta igazán kemény témák, és annak totális ellentétei is. Csak akkor játszunk igazán intenzíven, amikor erre szükség van; amikor viszont lágyabb típusú nóták jönnek, ahhoz mérjük az energiát... Kimmo egy fenomenális énekes;egy vérbeli tehetség. Hangjával és erős lélekjelenlétével konkrétan életre kelti a dalokat. Aki már hallotta őt, egyetért azzal, hogy nincs még egy ilyen vokalista a jelenlegi színtéren. Minden dalhoz egy kisebb történetet írt, amit végtelen beleéléssel ad elő. Mikko pedig egy rendkívüli gitáros, aki komoly heavy metalos múlttal rendelkezik, lévén ő játszott éveken keresztül a Kiuas együttesben. Úgy voltam vele, hogy vagy "megszerzem" őt, vagy egy gitárossal fog működni a Leverage. Most viszont nagyon boldog vagyok, hogy ő is itt van köztünk. Számomra ez egy áldás, hogy ilyen kivételes gitárosokkal dolgozhattam / dolgozhatok együtt, mint - először - Torsti és - aztán - Mikko!".

A tracklista:
01.
Burn Love Burn
02. Wind Of Morrigan
03. Tiger
04. Red Moon Over Sonora (album version)
05. Mephistocrate
06. Afterworld’s Disciple
07. When We Were Young
08. Heaven’s No Place For Us
09. Hand Of God
10. Rollerball
11. Troy

A 'Burn Love Burn' című szám szöveges videója itt tekinthető meg, ízelítőként a 'Determinus' előrendeléséhez:

Újabban megjelent a 'Wind Of Morrigan' című szám hivatalos videója is:

A 2018-as 'The Devil's Turn' EP-n szereplő 'Wheels From Hell' című szám lentebb elérhető szöveges videó formájában:

A banda új felállása 2018 januárjában 'Red Moon Over Sonora' címmel mutatta be első dalát, ami egy "friss hatású, de mégis old-school stílusú, intenzív heavy-rock himnusz. "Valami új, valami régi". A dalt 2017 októberében vették fel, a Jyväskylä-beli  Electric Fox Stúdióban. A keverést Helsinki-ben végezte el, Eero Kaukomies, a Sonic Pump Stúdió falai között; míg a maszterizálás 2017 novemberében történt (Chartmakers West / Svante Forsbäck). A producer és a dalszerző maga Heikkinen volt.

A Leverage új felállása egyébként 2018. július 21-én mutatkozott be élőben, a Laukaa városában megrendezendő John Smith Festival színpadán.

A Leverage legutóbbi, harmadik nagylemeze 2009 novemberében jelent meg, a Spinefarm Records jóvoltából. Ezen az albumon a Brother Firetribe-ból ismert Pekka Heino énekel.


LEVERAGE - 10 év után vették fel az új, 'Determinus' című stúdióalbumot
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.