Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

Itt a hivatalos trailer Bruce Dickinson szarajevói koncertfilmjéhez!

2018-07-05
Az Iron Maiden frontembere 21 év elteltével nemrég ismét megjárta Bosznia-Hercegovina fővárosát, ahol annak idején elkészítették a 'Scream For Me Sarajevo' című koncert- / dokumentumfilmet.

Dickinson legutóbb 1994-ben járt Szarajevóban. A város ekkor egy tragikus kimenetelű polgárháború központja volt, melynek során pusztán vallási és etnikai okokból kifolyólag irtottak ki 97,000 ártatlan embert. Ekkoriban a térségben mindennapos volt az éhezés, a lövöldözések, a bombázások; az áram és a víz pedig szinte luxusnak számított. Dickinson és szólóbandája 1994. december 14-én, minden lezárt határon átvágva, Szarajevóba érkezett, hogy koncertet adjon a szomorú sorsú embereknek.

Dickinson és akkori szólózenekara, a Skunkworks tehát életüket kockáztatva lépett fel egy ostromlott városban. A fellépésről koncert- / dokumentumfilmet is forgattak - ebből megismerhetjük Szarajevó virágzó művészeti underground színterét, a háború árnyékából; valamint megtudhatjuk, milyen nagy hatással van az emberekre egy lelkesítő koncert, miközben a világ megfeledkezik róluk...

Dickinson 'Scream For Me Sarajevo' című koncertfilmje most megjelent DVD-n, Blu-rayen és digitális formában is, az Eagle Vision kiadó jóvoltából (CD-n és dupla LP-n a BMG adta ki az anyagot). E dokumentáció természetesen magában foglalja a teljes "háborús koncertet", valamint interjúkat az énekessel és a banda többi tagjával.

"A háború fejére fordítja a világot; de a mi megmozdulásunk alapvetően egy optimista üzenet" - nyilatkozta Dickinson, majd hozzátette a '94-es élményeit illetően: "Mindez alapvetően megváltoztatta élet- és halál-felfogásom, valamint a többi emberi lényhez való viszonyulásom".

Íme a DVD eredeti és kibővített trailere:

A speciális kiadványt - ami 2018. június 29-én látott napvilágot - itt lehet megrendelni különféle formában.

Az énekes 21 évvel később, 2015 decemberében visszatért Szarajevóba: a 'The Aebyss' nevezetű rádió-műsor vendége volt, ahol arról mesélt, milyen hatással volt rá annak idején ez a város, és milyen érzés visszatérni oda. Dickinson egy helyi stábbal dokumentumfilmet is forgatott, visszaemlékezve a boszniai háborúbeli látogatására. A film a 2016. augusztus 12. és 20. között megrendezett Szarajevói Filmfesztiválon került bemutatásra. Dickinson interjúját a Radio Sarajevo-n adták le két részletben: ez a lenti lejátszón érhető el, a látogatáson készült képekkel (a csatornát itt lehet hallgatni).

A Szarajevói Filmfesztiválon - amit 22 évvel ezelőtt egyfajta "ellenállási mozgalomként" alapítottak - több mint 200 hazai és nemzetközi produkciót mutatnak be. A rendezvényt Robert De Niro nyitotta meg (főszereplésében a legendás Taxisofőr c. film remake-jét vetítették). Bővebben a fesztiválról itt lehet informálódni.

Dickinson és bandája 1994-es szarajevói látogatásán készült további képeket itt lehet találni.


Itt a hivatalos trailer Bruce Dickinson szarajevói koncertfilmjéhez!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.