Normál verzió
Új helyre költöztünk! Új címünk: Újházi Ede utca eleje (Kossuth utca felől).

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

XASTHUR - újjáalakult és stílust váltott a legendás kaliforniai black metal banda

2018-07-11
A Scott Conner multi-instrumentalista által vezetett Xasthur zenekart a Prophecy Productions igazolta le.

A Xasthur a kezdetektől fogva a US-black metal színtér egyik legalapvetőbb bandájának számít. Az elmúlt 20 év alatt a Xasthur lett a műfaj legismertebb neve, ugyanakkor legkísértetiesebb entitása, lévén az egyszemélyes projektet mindvégig az "extrém introverzió" jellemezte. A Xasthur 1995 óta ad ki lemezeket - ezek kivétel nélkül kötelező műnek számítanak a nemzetközi szcénán.

A 2010-es évek elején Scott Conner - aki a Xasthur-ban Malefic-ként volt ismeretes - úgy döntött, túllép a black metal határain. Kötetlen, határoktól mentes művészi víziói innentől fogva jóval inkább egy konkrét ideológiára épültek: ez az ún. "doomgrass". E Scott által kiötlött műfaj lényege, hogy a doom-hatású vokálokat diszharmonikus zenei témákkal és sötét atmoszférákkal ötvözvén a folk, a blues és a bluegrass műfajok hangszerelését részesítse előnyben. Ehhez a műfajhoz Conner-nek egy teljesen új formulára volt szüksége - így bővült a felállás három-tagúvá. Habár a Xasthur 2010-ben feloszlott, az új formáció az utóbbi időben új dalokat dolgozott ki. Conner mostanra teljes mértékig feladta a tradícionális black metal műfajt és annak depresszív témáit: az újjáalakult projekt konkrét doom-grass zenében utazik; dalszövegeik pedig a szókimondó, őszinte, nyílt realizmusra irányulnak. 

Hogy a megújult Xasthur zenéje eljusson a legnagyobb tömegekhez, a banda lemezszerződést kötött a Prophecy Productions kiadóval, a következő logikus lépés beteljesítése végett. A Prophecy egy exkluzív, limitált EP-vel vezeti fel a kollaborációt, ízelítőt adván a Xasthur új stílusához, soron következő nagylemezéhez. A szóban forgó promó-EP 'Aestas Pretium MXVIII' címmel jelenik meg, és kizárólag a Xasthur nyári USA-turnéján fogják értékesíteni.

2018-ban tehát megújult erővel és teljes felállással tér vissza a Xasthur. Az új lemezszerződés kapcsán Conner elmondta: “Nagyon örülök, hogy a jövőben a Prophecy Productions kiadóval dolgozhatok együtt. Megtiszteltetésnek veszem, hogy volt valaki, aki bátorkodott velem együtt dolgozni; mivel egy vadonatúj műfajt hoztam létre. Örülök, hogy adtak ennek egy esélyt”.

A Xasthur kiteljesült felállása így néz ki:

Scott Conner - gitár, basszusgitár / zene, dalszövegek
Chris Hernandez - gitár, basszusgitár, ének
Rachel Roomian - basszusgitár

A Xasthur soron következő koncertjeiről a Facebookon lehet informálódni.


XASTHUR - újjáalakult és stílust váltott a legendás kaliforniai black metal banda
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.