Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

Itt az ötödik WOLFHEART album, a 'Wolves of Karelia' új szöveges videoklipje: 'Horizon On Fire'!

2020-10-26
A finnországi Myrskylä-ból származó dallamos death / black metal zenekar ötödik nagylemezét a Napalm Records adta ki 2020. április 10-én.

A Wolfheart zenéje a finn természet nyers erejét és szépségét foglalja magában. Miután a banda első három albuma - köztük a legutóbbi, 'Constellion of the Black Light' és a 'Tyhjyys' című anyag - meglehetősen nagy sikereket ért Skandináviában (Finnországban mindhárom lemez top 10-ben végzett), leállásra semmi ok: eljött az idő, hogy a banda egy újabb nyers, "winter metal" mesterművet tegyen le az asztalra. Az új album, a 'Wolves of Karelia' című lemez nyolc dalt foglal magában - ezek stílusukat tekintve a black metal és az "északi death metal" között mozognak, megspékelve magasan szárnyaló dallamokkal és komplex hangszereléssel.

A banda frontembere, Tuomas Saukkonen a következőket közölte az új lemez kapcsán: "Elszántság és állhatatosság: ezek voltak a kulcsszavak az új album előállítása közben. Akadályokat kellett legyőznünk egymás után, még a stúdiós munkálatok során is; de a tél szépsége és zordságának ihlete kisegített minket. Ez minenképpen egy diadalmas pillanat a Wolfheart történetében, és az egyik legnagyobb megnyert csata az én személyes karrieremben. Totálisan elégedett vagyok a végeredménnyel; annak pedig külön örülök, hogy az új kiadóval és menedzsmenttel a hátunk mögött még mélyebbre vethetjük magunkat a győzelem tengerében".

Az új lemezre többek közt olyan tételek kerültek fel, mint a "csonttörő extrém-metalista" 'Reaper', az atmoszférikus és akusztikus elemekkel felszerelt 'The Hammer', a grandiózus hangzású 'Horizon On Fire', vagy az érzelmekkel teli, instrumentális passzus, az 'Eye Of The Storm'. A 'Wolves of Karelia' "garantáltan úgy vonul majd be a metal-történelembe, mint a Wolfheart valahavolt legintenzívebb albuma".

A 'Wolves of Karelia' dalszövegeit és zeneiségét tekintve az 1939-1940-es Téli Háború története köré épül, ami a Szovjetúnió és a banda hazája, Finnország között zajlott. A finn csapatoknak ekkor sikerült megállítaniuk a szovjet hadsereget; így elmaradt a területfoglalás. A Wolfheart mesterét, Tuomas Saukkonen-t helyi veteránok, túlélők személyes történetei és visszaemlékezései ihlették az új dalok megírásában. A 'Wolves of Karelia' ezeket a meséket vázolja a hallgatók elé, elsöprően intenzív, heroikus, egyben zord hangvételű nóták révén.

"Jómagam egy kisvárosban születtem az orosz határhoz közel; nagyjából onnan 15 km-re. Nem messze a családunk tanyájától volt egy domb, melyen egy Oroszország felé irányuló ágyú hevert. Gyerekkorunkben ezen a környéken játszottunk. Innen nem messze élt Simo Häyhä mesterlövész - vagy ahogy a Vörös Hadsereg katonái hívták -, a "Fehér Halál". Joggal mondhatjuk tehát, hogy ezen a területen jól emlékszik mindenki a háborús időszakra... Nekünk 32 tankunk volt; az oroszoknak 3000; harci repülőből pedig mi 114-gyel, ők meg 3800-zal rendelkeztek... Arról nem is beszélve, hogy a finnek hadserege 350 ezer katonából állt, az övék pedig több mint egymillióból... De a lényeg, hogy mi még mindig finnül beszélünk" - magyarázta Tuomas.

A 'Wolves of Karelia' 2020. április 10-én jelent meg, a Napalm Records jóvoltából, digipak CD-n, limitált LP-n és digitális formában. A rendeléseket itt lehet leadni.

A tracklista:
01.
Hail Of Steel
02. Horizon On Fire
03. Reaper
04. The Hammer
05. Eye Of The Storm
06. Born From Fire
07. Arrows Of Chaos
08. Ashes

Az album első ízelítője az 'Ashes' című szám szöveges vidója lentebb elérhető.

Saukkonen elmondta: "Az 'Ashes' az utolsó dal az albumon; egyben a Téli Háború epikus fináléja. Pontosabban ez a szám jelképezi a háború végét; az alkonyt, amikor az ágyúk és a fegyverek elcsendesültek. Helyi veteránoktól hallottam történeteket arról a napról... A legszívszaggatóbb közülük egy olyan férfié volt, aki legjobb barátját vesztette el a háborúban. Az ő testét nem találták meg egészen mostanáig, amikor is az orosz erdőkben rábukkant egy felderítő csapat. A történet mesélőjének 80 évet kellett várnia, mire megismerte barátja sorsát...".

Újonnan megjelent a 'Hail Of Steel' című szám hivatalos videója is, amihez Saukkonen a következőket fűzte: "A 'Hail Of Steel' a háború vad káoszának megtestesítője. A finn hadseregnek 32 tankja volt az oroszok 3000 tankjával szemben; 114 harci repülőjük az oroszok 3800 repülője ellenében; ez utóbbiak pedig háromszor akkora haderővel rendelkeztek... Ezek a finn katonák tehát konkrétan acél- és tűz-eső áldozatai voltak a háború alatt - ezt mutatja be ez az epikus dal is".

Alább megtekinthető a 'The Hammer' című szám kisfilmje is, amiben a 'Wolves of Karelia' munkálataiba kaphatunk betekintést. Ezt a videót Valtteri Hirvonen filmezte és a Winternotes Production stábja vágta.

Az album megjelenését követően a banda bemutatta a 'Reaper' című szám hivatalos live-klipjét, melyet egy virtuális koncert alkalmával forgattak április 9-én (a koronavírus-járvány miatt közönség híján adott online koncertet a banda).

2020 októberében megjelent a 'Horizon On Fire' című szám hivatalos szöveges klipje is, amit Nikos Stavridakis (VisionBlack) grafikus állított össze. "Ő készítette utolsó három albumunk minden grafikáját; de ezúttal szerettünk volna egy komolyabb feladatot rábízni. Nikos jelen esetben az album grafikáit öntötte videó formátumba; ezáltal pedig még inkább kiemelte a dalok téli-háborús témáját" - mondta Saukkonen.

A Wolfheart jövőbeni turné-beosztása itt érhető el.

A Wolfheart felállását Tuomas Saukkonen gitáros-énekes, Vagelis Karzis session-szólógitáros, Joonas Kauppinen dobos és Lauri Silvonen basszusgitáros-vokalista alkotja.


Itt az ötödik WOLFHEART album, a 'Wolves of Karelia' új szöveges videoklipje: 'Horizon On Fire'!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.