Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

Újra összeállt John Arch és Jim Matheos - nyolc év után megjelent az új album

2019-06-12
A Fates Warning jelenlegi gitárosa, Jim Matheos (1982-) és ugyanezen zenekar egykori énekese, John Arch (1982-1987) ismét összeállt. Az Arch/Matheos projekt a Metal Blade Records-hoz szerződött.

Az Arch/Matheos projekt 2010-ben alakult meg. A két zenész ezt megelőzően utoljára Arch 2003-as szóló-EP-jén ('A Twist of Fate') működött közre, de teljes albumon 1986 óta (Fates Warning: 'Awaken the Guardian'). A kollaboráció első gyümölcse lett a 'Sympathetic Resonance' album, amin további három Fates Warning-tag is szerephez jutott.

John Arch és Jim Matheos az elmúlt 7 évben többnyire saját projektjeikkel volt elfoglalva, de most eljött az idő, hogy újra egyesítsék erejüket; mégpedig egy újabb Arch/Matheos-lemez formájában, amint 2019. május 10-én ad ki a Metal Blade Records, 'Winter Ethereal' címmel.

John Arch így nyilatkozott: "Vágyaink és lelkesedésünk azonos szintűek, de ami a legnagyobb mértékben hajtott minket egy új A/M projekt megvalósításában, az az a tény volt, milyen fantasztikus fogadtatása volt a 'Sympathetic Resonance' albumnak. A rajongók azóta is támogatják kettőnk munkáját, és várják a folytatást. Jómagam és Jim időbeosztása most tűnik a legmegfelelőbbnek ahhoz, hogy ismét lecsapjunk. Alig várjuk már, hogy megoszthassuk veletek, mire jutottunk!".

Jim Matheos hozzátette: "Nagyszerű érzés újra jóbarátommal, John Arch-csal együtt dolgozni. Kreatív tekintetben totálisan kiegészítjük egymást - egyértelműen kihozzunk egymásból a legjobbat. Hamarosan előállunk a 'Sympathetic Resonance' érdemes folytatásával, melyet néhány fantasztikus vendégzenész közreműködésében alkottunk meg".

Eltérően az első lemez gyakorlatától - melynek dalait teljes egészében a Fates Warning-hoz köthető zenészek adták elő - a duó ezúttal több neves vendéggel egészítette ki a felállást. "Úgy gondoltuk, jó ötlet lenne felsorakoztatni egy különleges felállást, ezzel is elkerülvén azt a zűrzavart, amit az első lemez felállása okozott. Ugyanakkor nem is szerettük volna azt a benyomást kelteni, hogy új "bandát" alapítunk, ami állandóan turné- és stúdió-képes. Különféle, váltakozó ritmus-szekciókból áll tehát ez az album; ezáltal is más-más feeling és hangzás párosul a John és jómagam által szerzett dalokhoz" - mondta Matheos.

A második Arch/Matheos albumon olyan neves vendégek jutottak szerephez, mint pl. Thomas Lang, Bobby Jarzombek, Baard Kolstad, Mark Zonder, Matt Lynch, Steve Di Giorgio, Joey Vera, Sean Malone, Joe DiBiase és Frank Aresti. A 'Winter Ethereal' című album keverését tavaly novemberben végezte el a neves Jens Bogren (Fates Warning, Opeth, Devin Townsend, stb.).

Habár ezúttal nem koncept-albumról van szó, Arch leszögezi: "Bárki, aki belemélyül a dalszövegekbe, felfedezhet egy vissza-visszatérő témát, ami az emberi érzelmek kísérteties kérdéseire és válaszaira világítanak rá. Ezzel kapcsolatos a lemez címe is; lévén a tél - mint évszak - az elszigeteltségre és az újjászületés iránti vágyra utal jelképesen".

"Minden dal jelentős mértékben különbözik a másiktól, szóval sehol sincs szó ismétlődésekről. Ez tehát nem egy koncept-album, de mély értelmet nyernek a nóták, mind zenei, mind dalszövegi tekintetben. Ezzel pedig a rajongók is egyet fognak érteni, ha meghallgatják ezt a több mint egyórás hang-élményt" - tette hozzá.

A tracklista:
01. Vermilion Moons
02. Wanderlust
03. Solitary Man
04. Wrath Of The Universe
05. Tethered
06. Straight And Narrow
07. Pitch Black Prism
08. Never In Your Hands
09. Kindred Spirits

A 'Winter Ethereal' megjelent több különféle változatban - erről bővebb infókat itt lehet találni. Ízelítőképpen lentebb elérhető a 'Tethered' és a 'Straight And Narrow' című szám hivatalos videoklipje, amit a 30 évvel ezelőtti, csernobili tragédia áldozatai ihlettek; valamint meghallgatható a teljes album és megtekinthető a 'Wrath Of The Universe' playthrough-videója.

 


Újra összeállt John Arch és Jim Matheos - nyolc év után megjelent az új album
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.