Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

MYRKUR - 'Folkesange' címmel jelent meg az új album, ami itt végighallgatható!

2020-03-24
Az egy-(nő)személyes dán black metal projekt néhány napja új lemezzel jelentkezett. Amalie Bruun most teljes egészében bemutatta a 'Folkesange' lemezt.

Myrkur, a dán származású modell / művésznő (eredeti nevén: Amalie Bruun) mindig is a saját útját járta, rendszeresen megváltoztatván az underground metal-színtér sztenderdjeit, felülmúlván annak elvárásait. A frissen kismamává vált Bruun ezúttal a skandináv kultúra legmélyére ásott le, felelevenítvén saját gyermekkorát. Az énekesnő új albuma 'Folkesange' címmel született meg.

A március 20-án megjelent (Relapse Records) 'Folkesange' albumon minőségi black metal zene keveredik tradícionális népzenével; ezáltal rezonáns, ősi és modernkori hangvilágot vetítvén a hallgatók elé.

A Myrkur első két nagylemeze (2015 - 'M', 2017 - 'Mareridt') egyértelműen a black metal műfaj és Bruun dán származásának, gyökereinek muzikális elegyeként született meg. Ezzel szemben a 'Folkesange' album egy "érzelmi szentély; permanens összefonódás a természettel; egyben egy organikus, regeneráló hatású hanganyag", melyen különféle történetek, mesék, rítusok és folk műfaj jellegzetes tényezői valósulnak meg a modernkori hangzásvilág eszenciális formájában. Természetesen ezúttal sem maradt el a tradícinális skandináv hangszerek (nyckelharpa, lyre, mandola), melyek révén még mélyebbre hatolhatunk az emberi és a természet kommunikációs kapcsolatában.

A 'Folkesange' produkciós munkálatait Bruun egy jól ismert zenei kollaborátorával / a Heilung egyik tagjával, Christopher Juul-lal közösen végezte el. A "kinematikus, de ugyanakkor intim hangzású" 'Folkesange' borítója és dallistája így néz ki:

01. Ella
02. Fager som en Ros
03. Leaves Of Yggdrasil
04. Ramund
05. Tor i Helheim
06. Svea
07. Harpens Kraft
08. Gammelkäring
09. House Carpenter
10. Reiar
11. Gudernes Vilje
12. Vinter

Az 'Ella' című szám alább meghallgatható, ízelítőképpen a 'Folkesange' rendeléséhez. Az 'Ella' "több évnyi tanulás és északi népzene-játék / -hallgatás eredménye" Bruun részéről. "Ez az én új folk-dalom, melynek gyökere a múltban és a történelemben található. Ez az én ódám az emberiség felé; pontosabban az emberek és a természet kapcsolatához. Az újjászületés-rituálé zenei megfogalmazása, npi szemszögből".

Újonnan megjelent a 'Leaves Of Yggdrasil' című szám hivatalos videója is, amit Mats Ek filmkészítővel forgattak. Ebben a dalban Amalie Bruuns elbűvölő énakhangja keveredik gazdag zongora-, hegedű-, lant és nyckelharpa-játékkal. "Számomra ez egy nagyon kedves dal. A 'Leaves Of Yggdrasil' arról a megváltoztathatatlan időszakról szól, amit az általad szeretett, hozzád legközelebb álló embertől távol töltesz. A nornák - akik a sors istennői a skandináv mítológiákban - szerint ennek következményei az élet legnehezebb szituációi lehetnek. Jómagam is ezzel a hangulattal eltelve írtam meg ezt a dalt, amolyan régi népmese stílusban, de mégis mai szavakkal".

A harmadik nyilvános dal, a 'Gudernes Vilje' [magyarra fordítva: "Az istenek akarata"] kapcsán a front-asszony elmondta: "Ezt a dalt az élet legnagyobb ajándékáról írtam, és arról a helyzetről, amikor mindezt elveszik tőled. Az "Alt går som Gudernes Vilje" jelentése a következő: "Minden az istenek akarata szerint zajlik". Mi csak emberek vagyunk, és az élet legfontosabb dolgai néha kicsúsznak a kezeink közül...".

A megjelenést követően teljes egészében meghallgatható vált a teljes 'Folkesange' album. Íme a premier:

A Myrkur legutóbbi kiadványa 2018. december 7-én (egy budapesti koncert napján) jelent meg: ez a 'Juniper' című mini-album, amit a neves Jaime Gomez Arellano (Ghost, Paradise Lost, Solstafir, Cathedral) producerrel rögzített az énekesnő a Bedfordshire-i Orgone Stúdióban. Az albumra a címadó dal mellett felkerült egy 'Bonden og Kragen' című szám, ami egy 17. századi dán népdal új interpretációja (ez lentebb meghallgatható).

A 'Juniper' EP-t itt lehet megrendelni digitálisan és bakeliten. Ízelítőképpen alább megtekinthető a címadó dal hivatalos klipje, amit Philippe de Grenade rendező rögzített, 16mm-es film (keskenyfilm) használatával:

A Myrkur legutóbbi albuma - ami a 'Mareridt' címet viseli - 2017 szeptemberében jelent meg, a Relapse Records gondozásában [a 'mareridt' szó jelentése: 'rémálom'].

A 'Mareridt' "a sötétség és a fény, a Nap és a Hold, a boszorkányok és az angyalok közti párhuzam gazdag határosságát tükrözi. A Myrkur ezúttal minden eddiginél kísértetiesebb, vízionáriusabb hangzást, atmoszférákat valósított meg; méghozzá 11 új dal révén, melyek - műfajukat tekintve - a metal, a dark folk, a komolyzene és a végtelenül izgató melódiák elegye".

A 'Mareridt' album tulajdonképpen a King Diamond 'Them' albuma és Csajkovszkij Hattyúk tava című művének elegye; egy gondosan megkomponált koncepció, ami túlmutat mindenféle zenei műfajon. Angol és dán nyelvű szövegek vegyesen szerepelnek rajta, épp úgy, ahogy tesztoszteronnal feltöltött hörgés és érzelmes női ének-témák. A kompozíciók filmzeneként olvasnak egymásba, ezáltal pedig egy igazán különleges muzikális élményben részesülnek a hallgatók.

Korábban napvilágot látott a 'Mareridt' albumon szereplő 'Ulvinde' című szám hivatalos videoklipje, ami Mats Ek rendezett. Ebben a számban Amalie hegedűl, gitározik és zongorázik; a Wolves In The Throne Room-os Aaron Weaver dobol; Andreas Lynge és William Hayes gitározik; valamint Veslemøy Heyerdahl és Ida Sandberg Motzfelt kórusban vokálozik.

A Myrkur első teljes értékű lemezét - ami az 'M' címet viseli - 2015 augusztusában adta ki a Relapse Records. Már a stúdiólemez felvételeinek nagy része is a történelmi Emanuel Vigeland Mauzóleumban zajlott (valamint az Oslo-i Valhallveien Stúdióban), de Amalie Bruun nemrég visszatért ebbe a különleges épületbe, hogy egy drámai hangvételű akusztikus koncertlemezt rögzítsen. Ez az album 'Mausoleum' címmel jelent meg, 2016 augusztusában.

Az alábbi lejátszón a Myrkur teljes, 2016-os Wacken fesztiválos fellépése tekinthető meg.


MYRKUR - 'Folkesange' címmel jelent meg az új album, ami itt végighallgatható!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.