Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

"Megnyílik a Végzet Ajtaja"; 32 év után újra Johan Längquist énekessel rögzített albumot a CANDLEMASS - hallgasd végig a 'The Door to Doom'-ot!

2019-02-20
A kultikus svéd doom metal banda néhány hete jelentette be, hogy a klasszikus 'Epicus Doomicus Metallicus' album énekese, Johan Längquist visszatért a bandába.

Johan Längquist azt a Mats Levént váltja a Candlemass énekes-posztján, aki 2012 óta a banda tagja volt - teszi mindezt egy új stúdióalbum munkálatai közepette.

Vajon mi történt? Íme a zenekar válasza: "Szerettünk volna újra utat találni a Candlemass gyökereihez; visszatérni a banda eredeti lekéhez és esszenciájához. Johan Längquist visszatért, mi pedig reméljük, hogy ez a tény új energiával lát el minket, és újra beindul a doom szíve. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy ez az állapot 10 évig, vagy akár csak 5 évig fog tartani; de ha már csak egyetlen nagyszerű, zenével teli esztendőnk lesz, annak is nagyon örülünk majd! A kör bezárult, Johan visszatért!".

Régi-új felállással készült tehát el a Candlemass új albuma, ami a 'The Door to Doom' címet kapta, és 2019. február 22-én fog megjelenni, a Napalm Records jóvoltából. A Candlemass tehát révbe ért: az epikus doom metal műfaj veteránjai 12. stúdióalbumukkal élesztik fel régi formációjukat, egyben nyitják meg a "Végzet Ajtaját".

A 'The Door to Doom' ugyanazt a történetet folytatja, amit a banda mesterese / dalszerzője / basszusgitárosa, Leif Edling hosszú évekkel ezelőtt megkezdett: világ-klasszis színvonalú, epikus, grandiózus riffeken alapuló, vontatott doom metal zenére kell tehát ezúttal is számítani. Johan Langquist drámai ének-stílusának köszönhetően a banda megalkotta a következő “Epicus”-t. E mesterművet egy igazán különleges vendég szereplése teszi még tökéletesebbé; ugyanis nem más, mint a Black Sabbath gitárosa, Tony Iommi szólózik az 'Astorolus - The Great Octopus' című tételben!

Iommi elmondta: "A Candlemass a skandináv heavy rock műfaj egyik legjelentősebb, legnagyobb erővel bíró tényezője - jómagam mindig is örömmel konstatáltam, hogy zenéjükre mekkora hatással volt a mi muzsikánk. Felkértek, hogy szerepeljek egy új dalukban, ami egyébként fantasztikusan szól; én pedig rávágtam: 'Miért ne?!'".

Edling hozzátette: "Hatalamas megtiszteltetés számunkra, hogy Tony Iommi elvállalta az 'Astorolus' szólóját! Elküldtük a dalt a menedzsmentnek, és csodák csodájára maga a mester hallgatta azt meg, és döntött úgy, hogy hagyja a nagyszerű SG-jét énekelni benne! Számomra ezzel egy álom vált valóra. Tony Iommi mindig is az én elsőszámú hősöm, vezetőm volt; így azt hallani, hogy tetszik neki az egyik számom - és még szeretne is részt venni benne -, egyszerűen hátborzongatóan csodás érzés! Még mindig sokk alatt vagyok! Már önmagában az is óriási megtiszteltetés, hogy egyáltalán meghallgatta ezt a nótát. Le a kalappal! Tony Iommi egy isten!".

A 'The Door to Doom' album borítója és dallistája így néz ki:

01. Splendor Demon Majesty
02. Under The Ocean
03. Astorolus - The Great Octopus
04. Bridge Of The Blind
05. Death´s Wheel
06. Black Trinity
07. House Of Doom
08. The Omega Circle

Íme az első új dal, a 'The Omega Circle':

Újabban megjelent a Tony Iommi-val közös 'Astorolus - The Great Octopus' dal hivatalos videoklipje is:

Néhány nappal a lemez megjelenése előtt megosztották a teljes streamet:

A Candlemass régi-új felállásának debütálása szeptember 8-án volt esedékes, a norvégiai Kristiansand-ban, a Southern Discomfort fesztiválon (alább megtekinthető egy erről készült rajongói felvétel). Ezután - szeptember 16-án - Milánóban, 23-án Svájcban, október 20-án pedig Bukarestben koncertezett a banda (ezeken a koncerteken főként az 'Epicus Doomicus Metallicus' egyes klasszikusait adták elő). Mivel Leif Edling, az eredeti basszusgitáros nem tudott részt venni a bulikon, helyét átmenetileg Per Wiberg vette át.

Az új felállás intenzven próbál a közelgő turnéra - alább megtekinthető egy próbatermi felvétel, a klasszikus 'Solitude' című szám előadásáról.

Alább szintén elérhető egy stúdió-videó, összefoglalván az új album munkálatait.

Johan Längqvist eredetileg 1985 és 1986 között volt a Candless tagja; habár akkoriban is csak session-énekesként dolgozott a bandával, ami vele rögzítette klasszikus debütáló albumát, az 'Epicus Doomicus Metallicus'-t. A munkálatok után Johan távozott (habár bandatársai nagy erőfeszítéseket tettek, hogy maradásra bírják), és belevágott egy saját pop-projektbe. Az énekes 1992-ben vissza akart térni a Candlemass-be, de az  akkori, 'Chapter VI' című stúdióalbumot végül Thomas Vikströmmel vették fel. Ettől független Längqvist az elmúlt években többször is színpadra állt eredeti bandájával, az 'Epicus Doomicus Metallicus' album teljes performansza erejéig. Az énekes mindemellett, 2008-ban saját projektet alapított Uno Sjostrommal, Impulsia néven - ennek a pop-rockzenei formációnak tagja az Evergrey-ből, a Royal Hunt-ból és az Avatarium-ból ismert gitáros, Marcus Jidell is.

A Candlemass legutóbbi kiadványa, a 'House of Doom' EP / videójáték 2018 májusában jelent meg.


Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.