Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

Elhunyt Paul Whaley, a BLUE CHEER dobosa

2019-02-02
Paul Whaley - aki a San Francisco-i blues rock-trió, a Blue Cheer ütőse volt - január 28-án, hétfőn hunyt el regensburgi otthonában, 72 éves korában.

A Blue Cheer társ-alapítója / egykori menedzsere, Eric Albronda közölte a szomorú híreket. Elmondása szerint Whaley szívleállás következtében vesztette életét.

A San Francisco Chronicle riportja szerint Whaley volt az, akinek "súlyos dob-témái révén emelkedett ki a Blue Cheer a pszichedelikus  blues-rock állóvizéből, és forrt bele a proto-heavy metal műfaj hegycsúcsába".

Whaley tehát a "Summer of Love-éra leghangosabb bandája", a Blue Cheer alap-tagja volt. Általá vált annak idején teljessé a trió felállása, melyet Dickie Peterson énekes-basszer és Leigh Stephens gitáros egészített ki. A Blue Cheer - amit a zenész kedvenc LSD-változata nyomán neveztek el - rövid idő alatt kiört a kor tipikus, békét és szeretetet hirdető színteréről (amit akkoriban a Grateful Dead és a Jefferson Airplane uralt), köszönhetően zenéje magas hangerejének, durvább előadásmódjának.

Whaley ezt megelőzően, a '60-as évek derekán az Oxford Circle együttes tagja volt. A Blue Cheer-be 1967-ben lépett be. Ő volt a trió leghosszabb ideig életben maradt tagja, miután Peterson 2009-ben, 63 éves korában elhunyt.


Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.