Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

Pénteken új albummal tér vissza az ...AND OCEANS - végighallgatható a 'Cosmic World Mother'

2020-05-05
A veterán finn szimfónikus black metal banda 18 év után tér vissza új nagylemezzel. A zenekar a Season Of Mist kiadóval kötött új lemezszerződést.

Az 1995-ös évben a skandináv black metal zene megfertőzte a színteret és a műfaj második hulláma teret nyert, formát öltött. Az ...And Oceans ekkoriban tűnt fel a szcénán, kivételesen egyedi, szimfónikus metalzenéjével. Miután a csapat megírt és felvett néhány demó-felvételt, a Season Of Mist felfigyelt rájuk, és meg is köttetett a szerződés.

Eltérően az akkoriban népszerű black metal bandák stílusától, az ...And Oceans zenei és dalszövegi tekintetben is új dolgokat mutatott: dalaikban erős hangsúlyt kaptak az ambient / indusztriális témák, szövegeik pedig elsősorban a valóságot ábrázolták; méghozzá több különböző nyelven, provokatív stílusban, összezavarván ezzel a médiát és a rajongókat.

1998-ban megjelent debütáló albumuk, a 'The Dynamic Gallery of Thoughts' rendkívül pozitív kritikákat kapott; így hamar elterjedt az And Oceans hírneve. Rögtön ezután felvettek egy új dalokkal és feldolgozásokkal teli split-albumot ('War'), a Bloodthorn zenekarral közösen. Nem sokkal ezután megjelent újabb stúdióalbumuk, a 'The Symmetry of I, The Circle of O', mellyel ismét történelmet írtak.

Ezt követően sem volt leállás: a finn zenészek bevonultak a (már akkoriban is híres) Abyss Stúdióba, ahol a Tägtgren-fivérekkel közösen, 2000-ben megalkották az újabb mérföldkövet jelentő albumot. Zenei tekintetben az 'A.M.G.O.D.' nagy mértékben eltért a korábbi vonaltól: az And Oceans szimfónikus black metal stílusát felváltotta egy elektronikus, poszt-modern megközelítés.

Miután a banda lebonyolított egy nagyszabású turnét a Marduk, a Mortician és a Vader zenekarokkal közösen, a tagok ismét bevonultak az Abyss Stúdióba, hogy felvegyenek egy újabb nagylemezt, ami még több indusztrális, elektronikus elemet tartalmaz. 2002 nyarára megszületett a 'Cypher' album, amit a Century Media Records adott ki. Ezáltal a banda révbe ért; bezárult a kör, és a tagok a feloszlás meleltt döntöttek.

17 évvel később jött el ismét az idő: hosszas tárgyalások és viták után az ...And Oceans ismét összeállt; méghozzá néhány új taggal - Kauko Kuusisalo (Aegrus, Gloria Morti, Gorephilia) dobos, Petri Seikkula (Baptism) basszusgitáros és Antti Simonen (Morian, Alghazanth) billentyűs - kibővülve. Most tehát úgy tűnik, az ...And Oceans ideje koránt sem áldozott le. A friss hírek szerint a banda elvégezte a végső simításokat vadonatúj nagylemezén, amit eredeti kiadójuk, a Season Of Mist fog piacra dobni 2020 tavaszán.

A legfrissebb hírek szerint az ...And Ocean új nagylemeze 'Cosmic World Mother' május 8-án, pénteken jelenik meg, az alább látható borítóval és dallistával:

01. The Dissolution of Mind and Matter (04:09)
02. Vigilance and Atrophy (04:38)
03. Five of Swords (05:02)
04. As the After Becomes the Before (05:13)
05. Cosmic World Mother (04:37)
06. Helminthiasis (04:26)
07. Oscillator Epitaph (03:54)
08. In Abhorrence Upon Meadows (02:29)
09. Apokatastasis (04:21)
10. One of Light, One of Soil (03:17)
11. The Flickering Lights (05:24)

Timo Kontio gitáros így nyilatkozott: "Az ...And Oceans új érájának ideje végre eljött! Az elmúlt évben adtunk néhány koncertet, felléptünk néhány fesztiválon, és találkoztunk régi, valamint új rajongókkal egyaránt. Mint kiderült, az ...And Oceans zenekart tárt karokkal fogadják mindenütt. Ezért épp alkalmas az idő arra, hogy visszatérjünk egy új albummal! A 'Cosmic World Mother' című nagylemez elkészült; már meg is van a megjelenési dátum, és le is szerveztük a lemezbemutató koncerteket; méghozzá egy új, ütős felállás formációjával. Hajrá, előre!".

Az And Oceans jelenlegi felállása így néz ki:

Timo Kontio - gitár
Mathias Lillmåns - ének
Teemu Saari - gitár
Antti Simonen - billentyűk
Kauko Kuusisalo - dobok
Petri Seikkula - basszusgitár

A banda közleménye így szól: "Rendkívül érzés visszatérni oda, ahol minden elkezdődött 22 évvel ezelőtt; méghozzá nagyjából ugyanazzal a csapattal és stábbal. A fenébe is, öregek vagyunk! Az energiánk azonban nem veszett oda - a régi black metal-vihar újra feltámad a bosszú nevében! Maradt még hely sötét lelkünkben néhány új dalnak, és a bizonyítási vágynak".

Mathias Lillmåns énekes hozzátette: "Nagy örömmel jelenthetjük be, hogy 18 évnyi csend után felvettük és lekevertük új albumunkat, ami az 5. nagylemez az ...And Oceans történetében. Négy különböző stúdióban rögzítettük ezt az albumot: a dobok és a basszusok saját próbatermünk szüleményei; a felszereléseket pedig Juho Räihä mobil stúdiója, a SoundSpiral Audio kölcsönözte számunkra. A vokálokat szintén Räihä segítségével vettük fel, a SoundSpiral központi helyszínén, Kouvola külterületén. Billentyűsünk, Antti úgy döntött, hogy saját témáit saját barlangjában rögzíti; a gitárokat pedig a Wolfthrone Stúdióban vettük fel, Owe Inborr hangmérnökösködése mellett. Be kell vallanunk, hogy komoly puzzle-feladat volt ezt az egész produkciót összeállítani, de miután minden nótát eljuttattunk a Wolfthrone-hoz - keverés céljából - végül minden a helyére került. Roppantul elégedettek vagyunk a végeredménnyel - egy rettentően durva, egyben lenyűgöző albumra számíthattok. Az ...And Oceans visszatért! Eljött a bosszú ideje!".

Az új album első nyilvános dala, a 'The Dissolution Of Mind And Matter' lentebb elérhető szöveges videó formájában, ízelítőképpen az előrendeléshez.

Újonnan megjelent a 'Five Of Swords' hivatalos videoklipje és a teljes album audió-változata is:

Lentebb megtekinthető az első stúdió-riport az album kapcsán:


Pénteken új albummal tér vissza az ...AND OCEANS - végighallgatható a 'Cosmic World Mother'
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.