Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [425. rész]

2019-07-10
Egy finn all-star metalbandával készültünk ma, mely a Finntroll, a Nightwish és a Wizzard egyes tagjait foglalja magában.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 425. rész

SETHIAN - 'Nothing Is True'

A Sethian egy finn progresszív / melodic heavy metal banda, amit 1998-ban alapított a Finntroll egykori énekese, Tapio Wilska és a Nightwish dobosa, Jukka Nevalainen. Mellettük három gitáros, Jussi Koponen (ex-Nattvindens Gråt, ex-Wizzard), Juuso Jalasmäki (Aenima, Dreamtime) és Marco Kautonen, valamint Sam Silvennoinen (ex-Agon Origin) basszusgitáros alkotja a felállást.

A Sethain azután alakult meg, hogy Wilska és Koponen eredeti bandája, a Nattvindens Gråt 1997-ben feloszlott. A többi tagot ők ketten hívták meg a projektbe, ami hasonló felállással működött, mint a másik finn metal-szupergroup, a For My Pain. Lévén a Sethian tagjai önmagukban is meglehetősen elfoglaltak, ez a banda mindeddig két albumot adott ki: a 2001-es 'Dream Domain' EP-t, illetve a 2003-as 'Into the Silence' nagylemezt, amit a Spinefarm Records gondoz.

Az 'Into the Silence' albumon nem mellesleg vendégként feltűnik a Nightwish frontembere, a billentyűs Tuomas Holopainen, valamint egy másik neves finn szintis, Nils Ursin (ex-Paraxism, ex-Dark Days Ahead, ex-Where Victims Lie, ex-Timo Rautiainen). Hangzását tekintve egy kiváló minőségű lemezről van szó; lévén a producer a népszerű Tuomo Valtonen (Wintersun, Ensiferum, Norther, Code, Finntroll, Wizzard, Before The Dawn, Ajattara, stb.) volt; a keverést Mikko Karmila (Amorphis, Children Of Bodom, Edguy, Imperanon, Kalmah, Masterplan, Sonata Arctice, stb.), a maszterizálást pedig Mika Jussila (Apocalyptica, Moonsorrow, Nightwish, Norther, Sentenced, Sonata Arctica, stb.) végezte el.

A Sethian a lemez megjelenése után inaktívvá vált. Habár hivatalosan nem oszlott fel a banda, immáron több mint 15 éve szüneteltetik a zenekart.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.