Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

MÖRK GRYNING - 15 év után kijött az új album; újra megjelennek a régi klasszikusok is

2020-11-29
A legendás svéd black metal banda nemrég újonnani lemezszerződést kötött a Season Of Mist kiadóval, néhány hete pedig kiadta régóta várt, visszatérő stúdióalbumát.

A 2005-ben feloszlott Mörk Gryning 2016-ban tért újra vissz a színtérre. Az elmúlt néhány évben olyan fesztiválokon adtak koncerteket, mint a német Party San Open Air vagy a holland Eindhoven Metal Meeting. 2020-ban, 15 évvel legutóbbi albumuk, a 2005-ös, bandáról elnevezett anyag megjelenése után ismét stúdióba vonult a csapat. Nem mellesleg új lemezszerződést is kötöttek; méghozzá a Season Of Mist Records-szal.

"Az alvók többé nem alszanak. A holtak többé nem nyugszanak békésen. Hosszú évek teltek el nyugalomban, de a káosz lángjai most újra felcsapnak, hogy begyújtsák szívünk és lelkünk tüzét. Büszkén jelentjük, hogy új albumunkat a Season Of Mist égisze alatt adjuk ki. Amellett, hogy ennél a kiadónál egy rendkívül erős művész-gárda szerepel, professzionalizmusukról és őszinte munkájukról is ismertek".

"Az új albumot a Mörk Gryning eredeti tagjai - Goth Gorgon és Draakh Kimera - alkotta meg, de olyan tagok is közreműködtek, akik a későbbi kiadványainkon játszottak fontos szerepet. Zenei tekintetben visszatértünk debütáló albumunk, az 1995-ös 'Tusen år har gått...' dallam-központú, ütős erejű stílusához, és ezt spékeltük meg pokoli blastbeat-ekkel, epikus, pogáy ritmusokkal és akusztikus átkötő témákkal. Könyörtelen csapást mérünk a civilizált világra, és rabiga alá hajtjuk a túlvilág légióit. Csatlakozzatok a vad forgataghoz!".

Mint kiderült, a Mörk Gryning visszatérő albuma 'Hinsides Vrede' címmel jelenik meg, 2020. október 23-án, pénteken. Ennek kapcsán a továbbiakat fűzte hozzá a közleményhez a banda: "Büszkén jelentjük be, hogy végre elkészült az új album! Sokat kellett rá várni, de az éhség ezentúl sem apad egy fikarcnyit sem. Ez a lemez visszanyúlik bandánk gyökereihez: brutális és dallamos; sötét és eufórikus egyaránt. Készüljetek fel, mert az örvény hamarosan újra felkap titeket!".

A 'Hinsides Vrede' album borítója és dallistája így néz ki:

01. The Depths Of Chinnereth
02. Fältherren
03. Existence In A Dream
04. Infernal
05. A Glimpse Of The Sky
06. Hinsides
07. The Night
08. Sleeping In The Embers
09. For Those Departed
10. Without Crown
11. Black Spirit
12. On the Elysian Fields

A lemezt a Mörk Gryning eredeti felállása - vagyis Draakh Kimera énekes-gitáros-dobos, Goth Gorgon basszer-gitáros-vokalista és Avathar szólógitáros - rögzítette. Mellettük besegített a munkálatokba C-G dobos (a 'Fältherren' és a 'Black Spirit' dalokban), Aeon háttér-voklista / zongorista (a 'For Those Departed' és az 'On The Elysian Fields' dalokban), valamint Laura Ute énekesnő (a 'Black Spirit' dalban).

Az első nyilvános dal és videó (amit Guilherme Henriques készített), a 'Fältherren' alább érhető el, ízelítőképpen az album rendeléséhez.

Goth Gorgon így szólt: "Számomra a 'Fältherren' tökéletesen leképezi a Mörk Gryning esszenciáját. Sötét és brutális, egyben dallamos és dinamikus ez a szám. Dalszöveg tekintetében Modeszt Muszorgszkij 'A hadvezér' című műve inspirált minket, ami a zeneszerző 'A halál dalai és táncai' című dal-ciklusának egyik része".

A második nyilvános dal, az 'A Glimpse Of The Sky' lentebb meghallgatható. Ennek kapcsán a következőket közölte a banda: "Ez a mi főhajtásunk a Bathory 'Blood Fire Death'-érája előtt. Az új album többi dalával ellentétben ez egy meglehetősen ritmusos nóta. A dalszövegek pedig magáért beszélnek: 'Ripped apart / Our hearts are fed to the vultures / The soil has been cursed / Our souls like silent statues of stone'".

Később megjelent az 'Infernal' című dal vizualizációs videója is, amit Draakh Kimera így kommentált: "Jól figyeljetek, mert ez az utolsó single-dal az album-megjelenés előtt! Az 'Infernal' egy alapvetően gonosz és vallás-ellenes nóta. Egyébként egy old-school MG dalra kell számítani, 2.0-s verzióban".

Egy nappal a megjelenés előtt közzétették a teljes albumot:

Az album első ízelítője egy vizualizációs videó volt, amit szintén Guilherme Henriques készített:

Másik hír, hogy a banda idén újra kiadja klasszikus albumait. Az első négy nagylemez (köztük a klasszikus debüt-album) november 27-én és december 11-én lát újra napvilágot, CD-n és bakeliten. A rendeléseket itt lehet leadni.

Az 1995-ös 'Tusen år har gått...' november 27-én jelent meg újra.

Az 1997-es 'Return Fire' úgyszintén.

A 2001-es 'Maelstrom Chaos' 2020. december 11-én kerül újra forgalomba.

A 2003-as 'Pieces of Primal Expressionism' albumot szintén ezen a napon adják újra ki.

Ízelítőképpen az újrakiadásokhoz, a Mörk Gryning bemutatta a 'Return Fire' album 'Supreme Hatred' című számának és a 'Maelstrom Chaos' album 'The Menace' című dalának 2020-as promó-klipjét. Íme a premier:

A Mörk Gryning idén tavasszal első alkalommal indult volna észak-amerikai turnéra, de ez a körút a globális koronavírus-járvány miatt végül elmaradt. A svéd banda az elmúlt években olyan világhírű európai fesztiválokon lépett színpadra, mint a német Party San Open Air vagy a holland Eindhoven Metal Meeting; nemrég pedig bejelentették történetük legeladő észak-amerikai körútját, mely eredetileg az április 30.-i, brooklyni Art Noir Extreme Fest II rendezvényen vette volna kezdetét. Ezt követően, május elején hat további amerikai koncertet is lebonyolított volna a banda, de az egész turnét el kellett halasztani a jövő évre.

Hamarosan jönnek a friss hírek a lemezbemutató turnék kapcsán...


MÖRK GRYNING - 15 év után kijött az új album; újra megjelennek a régi klasszikusok is
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.