Normál verzió

DEBRECEN TERÜLETÉN A MEGRENDELT TERMÉKEK KISZÁLLÍTÁSA INGYENES!

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

10 év után megjelenik a MERIDIAN DAWN első nagylemeze - itt az új dal, az 'Iconic'!

2020-06-11
A finn és görög tagokkal felálló, melodic death metal zenében utazó Meridian Dawn együttes 'The Fever Syndrome' címmel látta le debütáló nagylemezét.

Antony Hämäläinen (ex-Nightrage) énekes és Johan Nunez (Firewind, Nightrage, Kamelot, stb.) dobos Brandon Johnson gitárossal állt össze 2010 nyarán. Ehhez a felálláshoz csatlakozott 2012-ben Nick Ziros (Remembering Never) basszer és Christopher Jon (ex-White Wizzard) gitáros - így alakult meg annak idején a Meridian Dawn együttes.

A csapat 2013 januárjában fejezte be első demóinak felvételeit - még ebben a hónapban bevonultak a luxemburgi Ear We Go Stúdióba, hogy François Dediste technikus segítségével megkezdjék a bemutatkozó album dob-témáinak felvételét. Márciusban már a többi tag is elkezdte rögzíteni saját részeit - ez Hämäläinen Arizona-beli házi stúdiójában zajlott. A felvételek elkészültével az anyagot elküldték Daniel Antonsson (Dark Tranquillity, Soilwork) producernek, aki göteborgi stúdiójában (Gothenburg Rock Studios) elvégezte a keverést és a maszterizálást.

A Meridian Dawn 2014 márciusában adta ki bemutatkozó EP-jét, a 'The Mixtape'-et, aminek egyik dalában vendégként az Amaranthe-ból és a CyHrából ismert Jake E. vokálozott. Ezen a mini-albumon - a három eredeti dal mellett - két feldolgozás is helyet kapott: egy Type O Negative és egy Fear Factory dalt játszott fel a csapat. Az EP-t szinte minden kritikus egyöntetűen nagyra méltatta, köszönhetően a dalok kellő keménységének, letisztult produkciójának és nyers attitűdjének.

Ezután egy hosszú szünet következett. Időközben egyedül maradt Hämäläinen és Ziros; de a banda hivatalos debütáló nagylemeze mostanra végre elkészült. A felállásbeli változásokat követően született meg a 'The Fever Syndrome' album, melyen egy visszatérő tag, Johan Nunez (Nightrage, Kamelot, Marty Friedman, Firewind) üti a bőröket.

A nagylemez hangmérnöki munkáit a banda két alap-tagja végezte el, Jeff Cloyes (311, Lauren Hill, Plies, Bishop, Remembering Never) segítségével. A 'The Fever Syndrome' első körben csak digitális formában lesz elérhető (2020. július 10.-től), de a Seeing Red Records - amint véget ért a COVID-19 járvány - bakeliten és digipak CD-n is kiadja az anyagot; a Meridian Dawn pedig elindítja első teljes értékű turnéját!

Az album címadó dala - ami itt meghallgatható - kapcsán Hämäläinen elmondta: "Ez volt az első dal, amit közösen írtunk meg. Aztán néhány újra-szerzés és újra-rögzítés után ez lett a kedvenc nótánk; ezért is neveztük el róla a lemezt. Ütős és fülbemászó ritmusok hallhatók ebben a számban, de nem marad el az agresszió sem, ami alapból jellemző erre a műfajra".

Újonnan megjelent az 'Iconic' című szám hivatalos szöveges videója, amiről az énekes így nyilatkozott: "Ezt a dalt tulajdonképpen egy őrült dob-témára írtuk, amit Johan-tól kaptunk. Johan újra feljátszotta az eredeti demókat, és én is átírtam a saját ötleteimet. Ugyanakkor úgy döntöttem, hogy dallamosabbra veszem a formát, hogy ezzel is kontrasztot képezzék a ritmusok durvulásával. Dalszövegileg egyébként egy régi tradíciókat felelevenítő dalról van, ami a vad természet és a spiritualizmus témája köré épül". A klip itt tekinthető meg:

Az album hivatalos előzetese itt érhető el:

Lentebb a 'Dressed In Ice' dal is meghallgatható, melyben az CyHra frontembere, Jake E. vokálozik:

A Meridian Dawn Facebook-oldala itt érhető el.


10 év után megjelenik a MERIDIAN DAWN első nagylemeze - itt az új dal, az 'Iconic'!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.