Normál verzió

DEBRECEN TERÜLETÉN A MEGRENDELT TERMÉKEK KISZÁLLÍTÁSA INGYENES!

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

8 év után új albumon dolgozik a legendás FUNERAL zenekar

2020-06-12
A Season Of Mist kiadó kötött új lemezszerződést a norvég doom metal bandával, aminek új albuma 9 év kihagyás után jelenhet meg.

A Funeral zenekart az úgynevezett funeral doom metal műfaj egyik pionírjaként tartják számon. Az 1991-ben alakult norvég bandát Anders Eek dobos keltette életre. Első demó-lemezük, a 'Tristesse' 1993-ban jelent meg, melynek révén elnyerték a "világ leglehangolóbb bandája" címet.

A későbbeikben némileg szimfónikusabb / doom metalosabb hangzásra váltott banda 1994-ben kérte fel Toril Snyen énekest, hogy segítsen be a 'Beyond All Sunsets' demó (1994), majd pedig a 'Tragedies' nagylemez (1995) munkálataiba. Az elkövetkezendő évek során a banda több felállásbeli változáson is átesett, és több vokalista is megfordult a zenekarban.

2003-ban tragédia érte a Funeral táborát; ugyanis elvesztették elsőszámú dalszerzőjüket / basszusgitárosukat, Einar Frederiksen-t (aki 29 éves korában lett öngyilkos). Aztán éppen amikor a visszatérést fontolgatták a Funeral maradék tagjai, újabb tragédia sújtotta őket: 2006-ban életét vesztette Christian Loos gitáros is (aki szintén saját kezével vetett véget életének, 31 éves korában), akinek helyére végül Mats Lerberg-et vették be. Ezután jelent meg a 'From These Wounds' című stúdiólemez, ami "a fájdalom, a veszteség és a keserű bánat emlékműve" volt.

Az elkövetkezendő években a Funeral három további nagylemezt jelentetett meg: az 'As the Light Does the Shadow' 2008-ban, a 'To Mourn Is a Virtue' 2011-ben, az 'Oratorium' pedig 2012 látott napvilágot.

Most, 8 év kihagyás után ismét visszatér a banda. A jelenlegi tagokkal (Anders Eek dobos, Rune Gandrud basszusgitáros, Sindre Nedland énekes, Erlend Nybø és Magnus Tveiten gitárosok és André Aaslie nagyzenekari komponista) a francia Season Of Mist kiadó kötött lemezszerződést, aminek értelmében 2021 elején megjelenhet a következő stúdióalbum.

A Funeral friss közleménye így szól: "Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Season Of Mist hatáskörébe tartozhatunk. 2020-2021 folyamán a világra szabadítjuk új doom-riffekkel, masszív nagyzenekari betétekkel, norvég nyelvű dalokkal és pusztítóan súlyos zenével teli, koncepcionális funeral-doom alkotásunkat".

Hamarosan jönnek a friss hírek...


8 év után új albumon dolgozik a legendás FUNERAL zenekar
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.