Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

'Az Alföld sötét szíve' - hallgasd végig a FATTYÚ új nagylemezét!

2020-06-30
'Az Alföld sötét szíve' címmel jelent meg és hallgatható végig a kunszentmártoni ambient / black metal projekt második albuma.

A magyar népi hiedelemvilágából merítő Fattyú legutóbbi anyaga a márciusban kiadott 'Silvae Spiritus' EP volt. Az új lemez egy koncept-anyag, aminek főbb témái a szeged boszorkányperek és az Alföld. 

A projekt mesteres, Avius így szólt: "Történelmi forrásaink szerint utoljára 1728-ban végeztek ki boszorkányokat Szegeden, június 23-án, egészen pontosan 12 embert ítéltek máglya általi halálra. A később csak Boszorkányszigetnek elhíresült hely a magyarországi boszorkányperek felének adott 'otthont', ezek a perek kivétel nélkül mind halállal végződtek. Boszorkány szinte bárki lehetett – férfi és nő egyaránt – ha jellemző volt rá bármi olyan 'jel', ami az akkori babonás hiedelemvilágot tükrözte. Vízpróba, mérlegpróba, válogatott kínzások és máris mehetett a tűzre a delikvens, teljesen függetlenül attól, hogy bűnös volt-e avagy sem".

'Az Alföld sötét szíve' album itt hallgatható végig teljes egészében:

A Fattyú előző kiadványa egy EP volt, ami 'Silvae Spiritus' címmel látott napvilágot.

Avius: "2020. március 20-án, a tavaszi nap-éj egyenlőség alkalmából jelent meg a három tételes új EP-nk, amely felépítésében visszanyúl a norvég black metal másodfrontjához, az első két dal a 'düh oldal' ékes példája, míg a zárótétel a 'fagy oldal' hamisítatlan ambient jegyeit hordozza magán. Ekképpen tisztelegve e jeles csillagászati esemény előtt.

A 'Silvae Spiritus I.' introként is szolgál a lemezen, amelyből kiderül, hogy ismét a történetmesélésé a főszerep az elkövetkezendő közel 30 percben. Az EP-n egy idős harcost kísérhetünk el a végső nagy csatába, ahonnét már a túlvilágra vezet az útja...

A 'Silvae Spiritus' ötlete még a Rigor Mortis készítése közben született meg. Szerettem volna valami kifejezetten pagan vonalú anyagot, valami olyat, ami visszatér arra a sötét és ősi útra, amelyet a Hagyaték lemez idején már kijelöltem és folytatni szeretnék, hogy Földanya babonákkal átitatott, kérges testébe új életet leheljek
".

A Fattyú biográfiája itt olvasható:

"Új árny emelkedett fel az Alföld végtelen és kietlen pusztaságából, hogy Földanya babonákkal átitatott kérges testébe új életet leheljen!'

A Fattyú, 'Avius' által létrehozott, egyszemélyes pagan black metal, illetve dark ambient alapokon nyugvó 'zenekar'. 2017 telén kelt életre. zenéjében a '90-es évek kásás és karcos black metalja keveredik a rideg szimfóniákkal, valamint a Kárpát-medence és közvetlen környezetében élő népek folklórjával. A fekete fémen sejtelmesen felfénylik, hogy kik voltak rá nagy hatással. Időnként a nyers és sötét ambient zár minket sötét keblére, máskor pedig a kísérletezgető népihangszerelés éri el a megfelelő hatást.

2018. decemberében jelent meg Hagyaték című, 7 számos első albuma - a 25 percnyi játékidő jól tükrözi vissza az egyedül megalkotott lemezek szerzői szertelenségét.

2019. áprilisában a Ritu Paganorum kislemez 3 tételes, 20 perc játékidővel rendelkező pogány rituálé formájában tárulkozott ki a hallgatóság előtt.

2019. októberében jelent meg a Rigor Mortis lemez. Tematikáját tekintve egy jól elkülönülő split lemezről van szó, melynek résztvevői: Pápai Csaba, a Korona zenekar dobosa, Sulfurus, a Nemezis énekes-basszusgitárosa, valamint Peredi Péter, a Goblinworkshop üzemeltetője, aki már az előző lemezeken is a mesélő szerepét töltötte be.

2020. márciusában jelent meg Silvea Spiritus a tavaszi nap-éj egyenlőség alkalmából."

A Fattyú tagjai a következők:

Avius – minden hangszer

Session:
Pápai Csaba
(Korona zenekar) - dobok – Ritu Paganorum, Rigor Mortis, Silvea Spiritus
Peredi Péter
- "Goblin Király a mesélő" – Hagyaték, Ritu Paganorum, Rigor Mortis, Silvea Spiritus
Sulfurus
(Nemezis zenekar) - gitár, vokál – Rigor Mortis

Bővebb infók, hírek a projektről: www.facebook.com/fattyumetal


'Az Alföld sötét szíve' - hallgasd végig a FATTYÚ új nagylemezét!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.