Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

'Hermitage' címmel jelent meg az új MOONSPELL album - itt a negyedik videoklipes dal, a 'The Hermit Saints'!

2021-03-09
A veterán portugál extrém metal banda Jaime Gomez Arellano (Paradise Lost, Ulver, Ghost) producerrel vette fel új albumát tavaly ősszel. Most hivatalosan is kiadták a lemezt.

A Moonspell szeptember végén vonult stúdióba, hogy felvegye soron következő, 13. nagylemezét, amit 2021. február 26-án adott ki a Napalm Records és az énekes, Fernando Ribeiro saját cége, az Alma Mater Records. Az új album - ami a 'Hermitage' címet kapta - a banda közelgő, 30. évfordulójának ünnepe alkalmából jelent meg.

A 'Hermitage' című album - ami a 2017-es '1755' album folytatása - egy új dobos, Hugo Ribeiro közreműködésében készült el, Jaime Gomez Arellano (Paradise Lost, Ulver, Ghost) producer segítségével. Hugo Ribeiro (aki nem rokona Fernando-nak) Miguel "Mike" Gaspar helyét vette át a bandában, akinek távozási okait nem hozták nyilvánosságra.

A hivatalos közlemény szerint a 'Hermitage' "egyszerre szórakoztató és forradalmi; ugyanakkor egy grandiózus kaland, ami az emberi lét legsötétebb napjai körül forog. Az új dalok - mint például a 'The Greater Good' című vezető single - remekül felvázolják a Farkasok 2021-es modernitását; illetve tökéletesen leképezik a Moonspell tradícionális, dark / gothic stílusú dalszerzői jellegét. A banda ezúttal is álomszerű és dallamos zenei témákat vonultat fel, de ugyanakkor egy pillanatra sem fordítanak hátat metalista gyökereiknek, melyekre többnyire olyan underground legendák voltak a legnagyobb hatással, mint például a Bathory. Összességében kijelenthető, hogy a 'Hermitage' a Moonspell eddigi legmélyebb, legmeglepőbb és legepikusabb albuma".

Fernando Ribeiro frontember így nyilatkozott: "Tisztában vagyunk azzal, hogy zenei karrierünk végefelé közeledünk; vagy mondhatnám úgy is, hogy hamarosan eljön életünk tele... de minket nem érdekel, mit mondanak az emberek: szívben igenis fiatalok vagyunk; továbbra is mi vagyunk a "vezérfalka". Viszont az már érdekel minket, mit érzünk mi magunk, és mit éreznek a körülöttünk lévők... ez az album pedig pontosan erről szól. A 'Hermitage' a mi válaszunk a ti kérdéseitekre".

"Ilyen körülmények között úgy érezzük, zenei kalandozásunk a csúcsra ért. Ugyanis számunkra a zene nem algoritmusokról, vagy a technikai fejlődésről szól. Minket csak szimplán a zene érdekel. Ezen az albumon is a nagybetűs ZENE van előtérben, és ezt hamarosan ti is megtapasztalhatjátok".

"Ezzel a lemezzel fordítunk hátat a modernitás konvencióinak. Sikerült meggyőznönk magunkat, hogy ez a lemez csak rólunk - vagyis az emberiségről, egészében - szól. Mert a világ körülöttünk forog. De mégis - ipsi facto - senkik és semmik vagyunk, és véletlenül sem mi vagyunk a középpontban. A Moonspell célja, hogy a Nap utolsó fordulatával megírjuk az áltaunk legjobbnak vélt dal-kollekciót; dalszövegeink révén elmeséljünk néhány történetet, melyek hozzátok is közel állnak ezekben az elszigetelt időkben. Le szeretnénk ülni veletek egy asztalhoz, ahol a vacsora mellett megismerhetitek legbensőségesebb szavainkat, jegyzeteinket. Mintha közeli barátok lennénk... mint annak idején, amikor még a zene volt a legfontosabb. Anélkül, hogy beengednénk a gyűlöletet a szobába...".

"A 'Hermitage' egy szívélyes meghívó az egyszerűségbe. Az őszinteség irányába. Helyezzétek kényelembe magatokat, és szórakozzatok jól. Őszintén reméljük, hogy a ez a hívószó eljut hozzátok. Hálásan köszönjük előre is, hogy elfogadjátok a meghívásunkat. Vigyétek olyan helyre a zenénket, ahol önmagatok lehettek; ahol magány van, és a ZENÉN kívül semmi más nem számít. Egy titkos helyre; egy "remetelakba"..." - utalt az album címére [hermitage: remetelak] a frontember.

A 'Hermitage' borítója és dallistája így néz ki:

01. The Greater Good
02. Common Prayers
03. All Or Nothing
04. Hermitage
05. Entitlement
06. Solitarian
07. The Hermit Saints
08. Apophthegmata
09. Without Rule
10. City Quitter (outro)

"A Moonspell jól tudja, hogy a 'Hermitage' egy komoly kihívást jelentő hallgatnivaló, és ennek megfelelően lesznek, akik szeretni fogják, és lesznek, akik nem. Ezt mindenki a maga kedvére eldöntheti. Számunkra az a fontos, hogy elérjünk sok embert; pontosabban a megfelelő embereket ezzel a lemezzel. Ti tudjátok, hogy Rólatok van szó".

Az album megjelent különféle limitált változatokban, box-szett formájában. Az úgynevezett "Die-Hard Edition", a mediabook és a kazettás változat egy bónusz Candlemass-feldolgozással ('Darkness In Paradise') van kiegészítve; míg a "Deluxe Box" extraként magfában foglal egy 7 hüvelykes bakelitlemezt és egy másik bónusz track-et ('The Great Leap Forward'). Minderről és a rendelésről bővebb infók itt találhatók.

Az első ízelítő, a 'The Greater Good' című szám hivatalos videója lentebb tekinthető meg.

"A 'The Greater Good' egy szociológiai koncepción alapszik, mely a tömeg, a sokaság előnyeit állítja szembe az egyén magányával. Sajnos a világ vezetői - és a civilek is - sokszor gonosz és gyilkos tetteket hajtanak végre önmaguk és különféle elvek, ideák és más egyének nevében; ezzel pedig elvesznek az emberiség valódi prioritásai... Az alábbi videó terveit én magam ötlöttem ki; majd Guilherme Henriques rendezővel (Gaerea, Crippled Black Phoenix, Schammasch) közösen megvalósítottuk azokat. A mondanivaló lényege, hogy mindannyian felelősek vagyunk azért, ami a világban jelenleg zajlik. Minden jóért, és a leghatalmasabb gonoszságokért egyaránt. Márpedig ez nem faj, gender, osztály-besorolás vagy képzettség kérdése. Ez egyszerűen a tudatról, a viselkedésről szól. Csakis mi menthetjük meg saját magunkat".

A 'The Greater Good' dobos playthrough-videója itt tekinthető meg:

Ezután megjelent a 'Common Prayer' című szám hivatalos videója is, amit szintén Guilherme Henriques rendezett. Az új klipben vendégként szerepel Aurora Pinho előadóművész / színésznő / énekesnő. A videót Portugália egyik természeti csodája, a Grutas de Mira d’Aire barlangjaiban forgatták, 90 méterrel a földfelszín alatt. Zeneileg klasszikus, Moonspell-féle gothic metal-feelingre kell számítani; dalszöveg tekintetében pedig a 18. századi nagy, portugál terhesség-hullám a téma. 19. századi ásatások során került elő többszáz csecsemő csontváza, felfedvén "Jézus fiainak és lányainak" szomorú sorsát.

Fernando Ribeiro így szólt: "Politikai? Vallásos? Ki a szart érdekel?! A zene - legalább is a Moonspell részéről - az önkifejezésről szól. Túl idősek vagyunk már ahhoz, hogy felvegyük a harcot. A 'Common Prayers' egy olyan dal, amit mérhetetlen örömmel írtunk meg. Némileg különbözik a többi nótánktól, de a refrén végtelenül fülbemászó. A 'Hermitage' album megjelenési ideje vészesen közeleg; senki nem bújhat és nem menekülhet el. Maradjon mindenki biztonságban, az a legokosabb döntés. Mondjatok el egy imát!".

Így készült a 'Common Prayers' kisfilmje:

Itt pedig megtekinthető a dal gitáros playthrough-videója:

A harmadik videoklipes dal, az 'All Or Nothing' alább érhető el. Ez a dal a Moonspell visszatérését fémjelzi a dallamosabb, mélyebb és bensőségesebb hangvételű időszakához. A hivatalos közlemény szerint, "ez a banda egyik legszívszaggatóbb szerzeménye". A Guilherme Henriques által rendezett kisfilmet egy történelmi helyszínen; az 1908-ban épült, Nazaré-beli Chaby Pinheiro Színházban forgatták.

"Az 'All Or Nothing' videóját egy üres színházban forgattuk Portugáliában. Ez az épület szimbolikusan jelképezi mindennapjainkat" - nyilatkozta Ribeiro. "Magány uralja életünket; figyelmünk ennek megfelelően többfelé oszlik; a szív pedig a sötétség és a remény között dobog. A jelen nehézségeivel kell megküzdenünk... Ez a dal alapvetően a melodikusabb, érzelmesebb, önismereti palettán helyezkedik el - tulajdonképpen arról szól, mik a jó és a rossz oldalai egy banda fenntartásának. Az élet játék, amit nem nyerhetsz meg. Egyszerűen csak játszanod kell. A munkánk elvégeztetett; élvezzük ki a gyümölcsét, amíg lehet. Most és mindenkorra...".

Így készült az 'All Or Nothing' videója:

Itt pedig megtekinthető a dal gitáros playthrough-videója:

Az új album megjelenésének napján megosztották a 'The Hermit Saints' dal hivatalos videóját is, aminek hangulata "megalapozza a lemez alapvető sötétségét és forradalmi hangulatát". A 'The Hermit Saints' "epikus kalandra hívja a hallgatókat, a világ legmagasabb pontjai felé, legmélyebb pontjai alá"...

"A 'The Hermit Saints' további titkokat fed fel új albumunk, a 'Hermitage' kapcsán" - nagyarázza Fernando. "Félreértés ne essék: ez egy vérbeli METAL-nóta, ami a Moonspell szabályainak megfelelően adunk elő. Egyébként az emberek szentségéről és álszentségéről szól ez a szám, bemutatván a szentség és a bűnösség kettősségeit".

Így készült a 'The Hermit Saints' videója:

A Moonspell a 2017-es, '1755' című, portugál nyelvű stúdióalbumot követően kiadott egy 'Lisboa Under the Spell' című koncert-anyagot, valamint egy 'I'll See You in My Dreams' című EP-t is. 2019-ben továbbá egy 'Promo 1992 / Anno Satanæ' című válogatás-lemezzel örvendeztette meg a rajongókat a banda.


'Hermitage' címmel jelent meg az új MOONSPELL album - itt a negyedik videoklipes dal, a 'The Hermit Saints'!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.