Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

VARMIA - pénteken tér vissza harmadik albumával a lengyel folk-black banda; itt az új videoklipes dal, a 'Ten blask co po nim śmierć'!

2021-03-07
A lengyel "pogány metalista" Varmia zenekar - ami black metal-hangzást ötvöz tradícionális kelet-európai hangszerekkel - új lemezszerződést kötött; méghozzá az amerikai M-Theory Audio kiadóval.

A Varmia zenekart 2016-ban alapította az énekes-gitáros / dalszerző Lasota, akinek az volt a célja, hogy klasszikus black metal zenét ötvözzön a Balti-országok - különösen a Warmia régió - ősi, történelmi hangszereivel (baritonkürt, tagelharpa, tuba, stb.), zeneiségével. Vokálok tekintetében a Varmia többnyire nyers hörgésekkel és üvöltésekkel operál, de dalaik különösen autentikusan szólnak, mivel anyanyelvükön, lengyelül szólalnak meg. Emellett egy ősi, népi ének-technikát alkalmatz a banda: ez az úgynevezett “whitevoice”, amit régen Kelet-Európában alkalmaztak, főként a különböző rituálék, rítusok és szertartások alatt. A Varmia egyébként a “bal Lada” műfajra alapozza zenéjét, amit a hagyományos balti hangszerelés révén viteleznek ki. Mindennek eredményeképpen egy a sötét hangvételű, black metal-alapú muzsikát hallhatunk, felelevenítvén a régi Enslaved és Satyricon, valamint a Wolves In The Throne Room albumokat, valamint fejet hajtván a Wardruna népzenei gyökerei előtt.

A Varmia mindeddig két nagylemezt adott ki; a 2017-es 'Z mar twych'-t és a 2018-as 'W ciele nie'-t. A csapat rendszeresen Lengyelország elszigetelt, nagyvárosoktól távol eső, kulturális tekintetben jelentős részein rögzíti albumait. Ilyen helyen születik meg a banda harmadik, stílszerűen 'bal Lada'-nak elnevezett albuma is, amire 11 zord és atmoszférikus pogány black metal-himnusz kerül fel. A zenekar tagjai konkrétan önmaguk állítottak fel egy átmeneti stúdiót egy elhagyatott, 19. századbeli földesúri birtokon, valahol Nyugat-Lengyelországban - itt készültek el az új dalok, mindenféle extra hangmérnöki munkát, stúdiós vágást mellőzve.

A 'bal Lada' album 2021 tavaszi (március 12.) kiadását a zenekar új partnere, az M-Theory Audio fogja gondviselni a világ minden táján. Ennek kapcsán Lasota a következőket nyilatkozta: "Két albummal a háta mögött, a Varmia eddig többnyire csak szülőhazájában, lengyel földön terjesztette az igét; a nyugtalanság, a szenvedély és az agitáció hangját. Most azonban eljött az idő, hogy ezek visszhangját az egész világ meghallja. A Varmiának rengeteg elmesélendő története van még. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy egy ilyen, nagy tiszteletnek örvendő, tengerentúli csapattal dolgozhatunk együtt a jövőbven. Számtalan lelket kell még megidéznünk...".

A 'bal Lada' alább látható lemezborítóját a banda ütőse / multi-instrumentalistája, Piotr készítette. Íme a mű és a dallista:

01. Woanie
02.
Bielmo
03. Ruja
04.
Upperan
05.
Nazachód
06. Zari Deiwas
07. O
08.
Głody
09.
Ten blask co po nim śmierć
10. Koniec

Az album megrendelhető CD-n és limitált 2LP-változatban. Az előrendelési infók itt találhatók meg.

Lentebb elérhető az első új dal, a 'Bielmo' hivatalos videoklipje, melyben a "a banda szülőhazájának hipnotikus tájképei" láthatók.

A második single-dal, a 'Upperan' lentebb elérhető hivatalos videoklip formájában (amiben egy lengyel "whitevoice" énekesnő, Jagna vendégszerepel). Ennek kapcsán Lasota elmondta: "Ez a tüzek tánca, amint felemésztik a húst, szétszedik a csontokat, és félredobják a meztelen lelket, megfagyni a zord télben. Semmi sem fényesebb, mint az égő halotti máglya. Semmi sem hidegebb, mint a véráztatta szikla... Az 'Upperan' ősi porosz nyelven "áldozatot" jelent. Egy kastélyban adtuk elő ezt a dalt, ahol ilyen kövek még mindig állnak. Mélyen a föld alatt, az évszázadok ostobasága által lefedve... de még mindig lüktetnek; életben tartja őket a zord időjárás. Ez a dal erről szól...".

Újonnan megjelent a 'Ten blask co po nim śmierć' című szám hivatalos videója. Íme a premier:

Lentebb továbbá megtekinthető az album munkálatait dokumentáló videó-sorozat első két epizódja:

Bővebb infók, hírek a bandáról: www.facebook.com/varmiaband


VARMIA - pénteken tér vissza harmadik albumával a lengyel folk-black banda; itt az új videoklipes dal, a 'Ten blask co po nim śmierć'!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.