Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

Itt a SIRENIA új szöveges klipje, amit a 'This Curse Of Mine' dalhoz készítettek!

2021-03-17
A norvég szimfónikus gothic metal banda néhány hete új albummal tért vissza.

A 2001-ben alakult, és azóta is az egyik legsikeresebb norvég metalbanda, a Sirenia egy új, egyedülálló szimfó-metal kalanddal szolgált a hallgatóságnak: a Morten Veland mester vezette banda 2021. február 12-én adta ki tizedik sorlemezét, ami a 'Riddles, Ruins & Revelations' címet kapta.

A Napalm Records jóvoltából megjelent, "mágikus hatású" 'Riddles, Ruins & Revelations' albumon a Sireniától megszokott, súlyos és egyben szimfónikus hangzás keveredik modern hatásokkal, melyek legutóbbi, 'Arcane Astral Aeons' (2018) című lemezükre voltak jellemzőek. A Sirenia tehát ezúttal is egy végtelenül izgalmas, csavarokkal és fordulatokkal (pl. elektronikus zenei elemek) teli albumot alkotott meg, anélkül, hogy egy pillanatra is elpártolt volna zenéjének valódi gyökerétől.

A 'Riddles, Ruins & Revelations' albumot maga Morten Veland keverte, producelte és maszterizálta (a banda történetében ilyen először fordult elő). A zenekari mester / vezér / multi-instrumentalista / dalszerző / producer ezúttal is hű maradt a Sireniától az utóbbi években megszokott, szójátékos albumcímekhez (mindhárom szó azonos betűvel kezdődik), és ennek megfelelően a dalokat végigkísérő narratívához, koncepcióhoz, melyek az élet sötét oldalát hivatottak bemutatni. Természetesen mind a 11 új dal gondosan ki van dolgozva, és professzionálisan van hangszerelve - mindennek tetejében pedig ott van Emmanuelle Zoldan énekesnő sokszínű mezzo-soprano hangja, ami mindvégig lebilincseli a hallgatót. Ezen felül számos szokatlan instrumentális betét is fellelhető az albumon, ami újabb meglepetésekkel szolgál a rajongóknak.

Morten Veland így nyilatkozott az új albumról: "A 'Riddles, Ruins & Revelations' a Sirenia tizedik stúdióalbuma. Ezúttal is egy meglehetősen változatos, sokoldalú lemezről van szó - ahogy azt a Sireniától megszokhattátok. Emellett vannak olyan elemek is, melyek új oldaláról mutatják be a bandát, de nyilván sok olyan téma is van, amit zeneileg tőlünk eleve elvártok. Összességében azt mondhatom, hogy ez az album egy különleges kalandot jelent mindenki számára, a Sirenia eddig ismert és fel nem térképezett zenei palettája körül. Reméljük, élvezni fogjátok ezt a kalandot!".

A 'Riddles, Ruins & Revelations' borítója és dallistája így néz ki:

01. Addiction No. 1
02. Towards An Early Grave
03. Into Infinity
04. Passing Seasons
05. We Come To Ruins
06. Downwards Spiral
07. Beneath The Midnight Sun
08. The Timeless Waning
09. December Snow
10. This Curse Of Mine
11. Voyage Voyage (Desireless feldolgozás)

A kiadványt itt lehet megrendelni digipak CD-n és digitális formában.

Elsőként az 'Addiction No. 1' című single-dalt osztotta meg a banda. Az album-nyitó nóta remek ízelítője mindannak, amire az új Sirenia lemezen számítani kell; egyben tökéletes példája annak, hogy a modern dallamok és az elektronikus betétek mennyire összeillenek a klasszikus szimfónikus hangszereléssel, illetve a durva riffekkel.

Morten Veland elmondta az 'Addiction No. 1' kapcsán: "Ez az első single-dalunk a soron következő albumról. Érzésem szerint, zeneileg ez a szám inkább a Sirenia modernizált oldalát mutatja be. Részemről ez egy nagyon fogós nóta, de ugyanakkor kellőképpen kemény is. Ahogy azt észre is vehetitek, ezúttal igyekeztünk kiemelni az elektronikus elemeket. Reméljük, tetszeni fog ez a dal!".

A single-dal szólójának gitáros playthrough-videója itt érhető el:

Alább meghallgatható a 'We Come To Ruins' című szám, amihez Morten Veland a következőket fűzte: "A 'We Come To Ruins' a soron következő album második single-nótája. Ez a dal keményebb oldaláról mutatja be a Sireniát, de ettől függetlenül egy dinamikus, váltásokkal teli, atmoszférikus számról van szó. Ez minden bizonnyal egy "tipikusabb" Sirenia -dal, mint az előző single, de ugyanakkor nagy mértékű modernitás is felfedezhető benne".

A 'Voyage Voyage' című Desireless-feldolgozáshoz is készült videoklip. Ezzel kapcsolatban Veland így szólt: "Lévén új albumunk több szempontból is a '80-as évek zenéjének hatása alatt született meg, úgy éreztük, fel is kellene dolgoznunk egy dalt ebből a korszakból, és bónusz track-ként fel kéne helyezni az album végére. A Desireless nevű előadó 'Voyage Voyage' című száma az egyik kedvenc nótám abból az évtizedből - feldolgozni rettentően izgalmas élmény volt. Egyébként is szeretek más műfajokban kutakodni, amikor feldolgozást kell csinálnunk. Annak szereintem nincs semmi értelme, ha egy rock- vagy metalbanda dalait Sireniásítjuk át, mivel annak a végeredménye az eredetihez meglehetősen hasonló lenne".

Egy hónappal a lemez megjelenése után közzétették a 'This Curse Of Mine' című szám szöveges klipjét. Ez a szám "egy modern, de ugyanakkor nyers riff-áradatra és élvezetes elektronikus betétekre épül, és egy mágikus, felethetetlen refrén révén teljesedik ki".

Veland a következőket fűzte hozzá: "Örömmel hozzuk el Nektek a 'This Curse Of Mine' dal szöveges videóját, mint új albumunk, a 'Riddles, Ruins & Revelations' friss kedvcsinálóját. Lévén a turnézás manapság nem opció, a közeljövőben videoklipekkel próbáljuk kompenzálni az elmaradó koncerteket. Ettől függetlenül már nagyon várjuk, hogy újra találkozhassunk Veletek. De addig is... élvezzétek a 'This Curse Of Mine' dal kisfilmjét!".

A Sirenia jelenleg felállása így néz ki:

Morten Veland - ritmusgitár, basszusgitár, vokál, billentyűk
Nils Courbaron - szólógitár
Emmanuelle Zoldan - ének
Michael Brush - dobok


Itt a SIRENIA új szöveges klipje, amit a 'This Curse Of Mine' dalhoz készítettek!
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.