Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

Rock-Ness Top 10 - Ezek voltak a kedvenceink 2020-ban

2021-01-13
Ezúttal is összegyűjtöttük az elmúlt évben kiadott, általunk legjobbnak vélt 10 albumot. Íme személyes kedvenceink a 2020-as esztendőből!

Természetesen 2020 sem volt híján jó rock- és metal-lemezeknek, ezért idén is összeállítottuk az elmúlt év top 10-es listáját. Ezek mellett persze számos említésre méltó album jelent meg világszerte, de mindet felsorolni szinte lehetetlen. Ez a tény is arra enged következtetni, hogy a rockzene még véletlenül sem halott (annak ellenére, hogy Gene Simmons töretlenül állítja ennek ellenkezőjét). Soha nem volt, és nem is lesz az. Persze a tavalyi évben súlyos katasztrófákat megélő ipar és a gazdasági tényezők, már más kérdéseket vetnek fel, de a lényeg továbbra is ugyanaz: valamilyen formában támogatnunk kell kedvenc előadóinkat. Legyen szó lemez-, merchandise-vásárlásról, főként rajtunk, rajongókon múlik a nagybetűs zene jövőbeni életben tartása.

Az alábbiakban pedig következzenek azon albumok listái, melyek szerintünk a legjobbak voltak 2020-ben. Ezúton szeretnénk megköszönni honlapunk minden olvasójának és vásárlójának a rendszeres visszatérést, érdeklődést. 2021-ben is számítunk Rátok!


 

Bohner László

 

01 ØRDØG
Ø3

     A groove / modern metal zenében utazó Ørdøg zenekar 2014-ben alakult a Superbutt klasszikus felállásának tagjaiból. Az első nagylemez, a 'Tíz fekete dal' 2014 decemberében jelent meg, és a következő évben a Hang-Súly Metal Awards szakmai szavazáson a legjobb debütáló lemez, a Kettőnégy közönségszavazáson pedig az év albuma címet nyerte el. A második nagylemez, a 'Sötétanyag' 2017 februárjában látott napvilágot, és 2018-ban az év legjobb hard rock/metal albuma kategóriában Fonogram-díjat kapott. A novemberi HammerWorld magazin mellékleteként pedig végre megjelent az Ørdøg harmadik, 'Ø3' címre keresztelt nagylemeze.

02. AEPHANEMER - Prokopton

02 ARMORED SAINT
Punching the Sky

     A veterán Armored Saint zenekar 2020. október 23-án adta ki új, nyolcadik nagylemezét. A 'Punching the Sky' album a Metal Blade Records jóvoltából jelent meg, és a világ minden táján nagy sikert aratott. Az amerikai heavy metal-színtér egy zászlóvivő bandájának számító Armored Saint egy ütős stúdióalbummal tért vissza 2020-ban. A 'Punching the Sky' egy sokszínű, de mégis lendületes, energikus anyag, ami magában foglal mindent, ami mellett a banda hűségesen kitartott az elmúlt négy évtized során; egyben pedig továbbfejleszti a zenekar jellegzetes hangzását.

 

03 RIVERS ABLAZE
Blood Canvas

     A budapesti, progresszív black / death metal zenét játszó Rivers Ablaze zenekar egy új formáció, amit a Sear Bliss és a Nefarious mestere, Nagy András, valamint a Special Providence ex-gitárosa, Kertész Márton alapított. A projekt 'Blood Canvas' című debütáló albumán Kertész Márton felelt az összes instrumentális rész megírásáért (zene, gitár és basszusgitár), illetve a szövegekért; Nagy András szerepe pedig a vokálok prezentálása volt. Rajtuk kívül olyan vendégek bukkanak fel a lemezen, mint Cséry Zoltán, a Special Providence korábbi billentyűse; Knapp Oszkár, a Wrong Side és a Grizzly énekese; valamint Marek „Ashok” Šmerda, a Cradle of Filth gitárosa.

04 ANAAL NATHRAKH
Endarkenment

A brit black metal / grindcore banda, az Anaal Nathrakh a Metal Blade Records jóvoltából adta ki új, 11. nagylemezét, október 2-án, 'Endarkenment' címen. Az albumhoz a következőket fűzte Dave Hunt énekes: "Feeling tekintetében - érzésem szerint - jóval nyitottabb, egyben lényegretörőbb, amit alkottunk. Persze nem arról van szó, hogy örömünkben táncot járunk, de több szempontból is - mondhatnám úgy - "napos, fényes" ez a dal-kollekció; vagyis a nóták többsége erős lánggal ég, ahelyett, hogy ellepné a sötétség". És tényleg: a 2018-as 'A New Kind of Horror' albumhoz képest jóval előremutatóbb, jóval sokszínűbb és egyben személyesebb hangvételű lemezt alkotott meg a duó.

05 SÓLSTAFIR
Endless Twilight of Codependent Love

Az izlandi poszt-rock / metal banda február közepén vonult stúdióba, hogy felvegye új, hetedik nagylemezét, amit a Season Of Mist adott ki, 2020. november 6-án, 'Endless Twilight of Codependent Love' címmel. A munkálatok Izlandon, a Sundlaugin Stúdióban zajlottak; ahol annak idején a 'Svartir Sandar', az 'Ótta' és a 'Berdreyminn' albumokat is rögzítette a banda. Ennek megfelelően ezúttal is Birgir Jón Birgisson (Sigur Rós, Alcest, Damien Rice) producerrel dolgozott a zenekar. A Sólstafir új ópusza "kiemeli mindazt a kontrasztot, amit a banda hatásaiként emlegettek az évek során. Az izlandi post-rockerek most tehát egybegyúrták egyedi hangzású zenéjük valahavolt legjobb elemeit, és mindezt most egyetlen albumon hallhatjuk viszont".

06 AVATAR
Hunter Gatherer

2019-ben az Avatar újra összeállt Jay Ruston producerrel (Stone Sour, Slipknot, Anthrax) a los angelesi Sphere Stúdióban, ahol megalapozták a 'Hunter Gatherer' albumot. A 2014-es 'Hail the Apocalypse' album gyakorlata óta most először fordult elő olyan, hogy minden bandatag együtt zenélt, egyetlen stúdióban. Ezen old-school megoldás révén tökéletesen sikerült összegezni az Avatar koncertjeinek esszenciáját. A 'Hunter Gatherer' albumot teljes egészében két-hüvelykes szalagra vették fel; így zenei tekintetben remekül ki tudták emelni a banda múltbéli és jelenkori hangzásának gazdagságát és sokszínűségét.

07 MAVORIM
Axis Mundi

A Mavorim gy német black metal-alakulat, ami 2014-ben alakult, Hannoverben. A projektet két tag, a multi-instrumentalista / énekes P. (Eisenkult, ex-Trematoda) és a dobos Valfor (Asenheim, Eisenkult, Slagmark, Totenwache) alkotja. A Mavorim elsőként 2015-ben tűnt fel, 5 dallal, a 'Memento Mori' split-lemezen. 2016-ban kiadtak egy 'Heimkehr' című demót; 2018-ban pedig egy 'Der König ist tot' című, 5-számos EP-t. Néhány hónappal később a 'Verbrannte Erde' című split-albumon szerepeltek 3 dallal. Első teljes értékű nagylemezük, a 'Silent Leges Inter Arma' 2018. december 15-én látott napvilágot;ezt követte a 2019-es EP, az 'Aasfresser'. 2020 januárjában jelent meg a második nagylemez, az 'Axis Mundi'. 2020. október 31-én pedig kiadták az Ad Mortem-mel közös, 'Iudicium Ultimum' című split-lemezt.

08 NECROPHOBIC
Dawn of the Damned

A kultikus svéd black / death metal banda a 2018-as nagylemez, a 'Mark of the Necrogram' folytatásaképpen adta ki új sorlemezét. Az előző album dinamikáját újabb szintre emeli a 2020-as 'Dawn of the Damned' album, ami "kétségkívül a banda eddigi legváltozatosabb, legalaposabban kidolgozott anyaga". Az új lemezt 2020 október 9-én adta ki a Century Media Records, a Kristian “Necrolord” Wåhlin által tervezett borítóval (ő legutóbb a 'Mark of the Necrogram'; azt megelőzően pedig '97-es 'Darkside' album esetében dolgozott együtt a bandával).

09 INQUISITION
Black Mass for a Mass Grave

A veterán kolumbiai black metal-duó új albummal jelentkezett! Az Inquisition nyolcadik sorlemeze 'Black Mass for a Mass Grave' címmel jelent meg, 2020. november 20-án, az Agonia Records jóvoltából. A banda legutóbbi, 2016-ban kiadott nagylemeze, a 'Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith' még a Season Of Mist kiadó gondozásában jelent meg, de azóta partnert váltott a zenekar, amit továbbra is a két veterán, Dagon (vokál, gitár) és Incubus (dobok) alkot: A 'Black Mass for a Mass Grave' album világszerte nagy sikereket arat.

10 SODOM
Genesis XIX

A veterán thrash banda megújult felállásának első nagylemezét dobta piacra 2020 őszének végén. A Sodom új stúdióalbuma 'Genesis XIX' címmel látott napvilágot, 2020. november 27-én, Észak-Amerikában az Entertainment One (eOne), Európában és a világ többi táján pedig a Steamhammer/SPV kiadók jóvoltából. A 'Genesis XIX' albumot Siggi Bemm hangmérnök közreműködésében rögzítette a banda, aminek új felállását - a bandavezér Tom Angelripper mellett - a dobos Toni Merkel (Sabiendas, Big End Bolt) dobos, valamint Frank Blackfire (ex-Sodom, ex-Kreator, Frank Blackfire, Assassin) és Yorck Segatz (Beyondition) gitárosok alkotják.

 


 


Bohner Balázs

 

01 ETOILE FILANTE
Magnum Opus Caelestis

     Az Etoile Filante egy francia ambient black metal banda, amit 2013-ban alapítottak a folk metalista Cave Growl együttes egyes tagjai. A 'Magnum Opus Caelestis' a banda első teljes értékű albuma - 2020. január 24-én jelent meg, a Northern Silence Productions kiadó gondozásában. A csapat saját zenéjét "kozmikus black metalként" definiálja, és ennek megfelelően számíthatunk egy dallamos, szintetizátor-játékokkal gazdagon aláfestett, dark-hatású, hipnotikus, "űrbéli" black metal-anyagra, melynek koncepciójára Godfrey Reggio rendező kultikussá lett Qatsi-trilógiájának első, és egyben legismertebb darabja, a Koyaanisqatsi (Kizökkent világ) c. kísérleti film volt. A lemez utolsó dala konkrétan a 'Koyaanisqatsi' betét-dal sajátos feldolgozása.

02 ASTRAL WINTER
Perdition II

     Az Ausztráliából - pontosabban Tazmániából - származó melodic black metal / ambient projket, az Astral Winter 2020. július 31-én adta ki negyedik, 'Perdition II' című stúdiólemezét, ami a 2013-as 'Perdition' album folytatása. A projektet továbbra is Josh Young multi-instrumentalista (az Immortal Frost Productions kiadó elnöke) vezeti. Eltérően az Astral Winter korábbi, alapvetően black metal stílusú megszólalású albumaitól, a 'Perdition II' egy többnyire instrumentális, szintetizátor-orientált, meditatív album, aminek dallamai hoszú távon megragadnak az ember fülében. Érdekesség, hogy az Astral Winter 2009-es debüt-albuma, az 'Illustrations of Death' volt az Immortal Frost első kiadványa - azóta mind a banda, mind pedig a kiadó megállíthatatlanul fejlődik.

03 BEGOTTEN
If All You Have Known Is Winter

     A Begotten egy 2011 óta aktív, kanadai depresszív black metal banda, ami dalaiban a természet és az öngyilkosság párhuzamaival foglalkozik. Második nagylemezük, az 'If All You Have Known Is Winter' 2020. március 19-én jelent meg, a To Dust Productions kiadó jóvoltából, mint a 2018-as 'A Waning Silhouette' album folytatása. A Dave Sherk gitáros, Bobby Prentice gitáros-basszer-dobos és Thomas Learner vokalista alkotta Begotten ezúttal egy "sötét és zord hangzású, de érzelmekben és dallamokban gazdag albumot alkotott meg, ami tökéletes betétzenéje lehet a hideg, fagyos téli éjszakáknak".

04 ARVALASTRA
The Key to the Shrine of Putrefaction

Az Arvalastra egy spanyol atmoszférikus black / doom metal projekt, amit egyetlen tag, Arkaitz "Dusk" Fernández (Dishearten, Sepulchral, Sulfurer, Falkia, stb.) alkot. A négy nagylemezt és több kislemezt kiadó Arvalastra egyik érdekessége, hogy a dalokban - a vokál mellett - gitár helyett elektromos és akusztikus basszusgitár, valamint dobok hallhatók. Annak ellenére, hogy egy minimalista zenei projektről van szó, az Arvalastra rendre bebizonyítja, hogy Dusk egy végtelenül tehetséges, sokoldalú dalszerző. A 2020. június 10-én megjelent 'The Key to the Shrine of Putrefaction' egy ritualisztikus, hipnotikus, sötét és mégis fülbemászó dalokkal felszerelt black-doom album.

05 DØDSFERD
Death Shall Purify the Wounds of Your Fragile Mortality

A két évtizede fennálló, görög black metal banda, a Dødsferd a 2020-as évben egy speciális válogatás-albumot állított össze. A 'Death Shall Purify the Wounds of Your Fragile Mortality' című album egy közel másfél órás anyag, amire felkerült két, 2014-es dal újrarögzített változata; a 2009-es 'Suicide and the Rest of Your Kind Will Follow' album két klasszikus tétele; két dal a 2013-as, 'The Great Depression' című split-albumról, illetve egy vadonatúj, 2020-as felvétel, a 'Deterioration'. Ezt a válogatást alapvetően a banda két tagja, az énekes-gitáros Wrath (Grab, Leeches) és az új dobos, N.D. (Grab, Insanity Cult, Isolert, Leeches, Sørgelig, stb.) állította össze.

06 SERPENT MAJESTY
Oscuros senderos de paganismo austral

A Serpent Majesty egy chilei szimfónikus black metal banda, ami 2019-ben adta ki debütáló, 'Retribution of Cosmic Elements' című albumát. Ennek folytatása jelent meg 2020. december 12-én, 'Oscuros senderos de paganismo austral' címmel. Az új lemez 7 közepes tempójú, billentyű-játékban gazdag, dallamos szimfó-metal nótát tartalmaz, 50 percben, spanyol nyelven előadva. A Serpent Majesty-t a gitáros-énekes Humberthor Wild (Repugnatory) vezeti. Mellette két másik Repugnatory-tag (a basszer Lincoqueus és a dobos Amche), valamint a billentyűs Spiritus Mortuum alkotja a felállást.

07 LUSTRE
The Ashes of Light

A svéd atmoszférikus black metal / ambient formáció 2020. április 24-én adta ki hetedik sorlemezét, a Nordvis Produktion jóvoltából. A Hypothermia, a Life Neglected és az Ered Wethrin nevezetű black metal projektek megalkotója, a svéd Nachtzeit (Henrik Sunding) elsőszámú bandája, az egyszemélyes Lustre "fagyos dallamokkal, kísérteties sikolyokkal és zord, téli atmoszférával" szerelte fel új albumát is. A 'The Ashes of Light' című lemezen "Nachtzeit öröksége teljesedik ki, minden eddiginél magasztosabb formában". Egy lebilicselő, atmoszférikus black metal stílusú albumról van szó, ami "a csillagok között született, a sötét erdők legféltettebb titkai között. Az albumon "túlvilági billentyű-témák, valamint epikus és különleges dallamok vegyülnek ősi igazságok sejtelmes visszahangjaival és a lélek végtelen galaxisával. A dalok elvont, álomszerű, hipnotikus témái hozzásegítik a hallgatót a mindennapi nehézségekből és a modern hangzavarból való megmeneküléshez".

08. EWIGHEIM - Irrlichter08 MOURNFUL MOON
...As Shadows Fall Over Zenitheaen

Az Ekthelion projekt hamvaiból alakult, görög Mournful Moon egy dungeon synth stílusú projekt, ami "az Európa hegyvidékeinek ködfátylába rejtett, sötét középkori esztétikával" operál. A Count Thornophox nevű zenész által irányított Mournful Moon egy black metal-imázsra épülő, okkult darkwave / dark ambient / dungeon synth műfajú albumot tett le az asztalra, ami alapjában véve kísérteties és dallamos zongora- / billentyű-játékon, valamint hátborzongató spoken word-elemeken alapszik. A hivatalos közlemény szerint ez a lemez betétzene "a Hold vámpíri imádatához", különféle "csillagközi rituálékhoz" és a "sötét égbolthoz, ami innentől fogva örökké felettünk lesz".

09 RUTNUKT
Into the Death Nebula

A Rutnukt egy underground, USA-beli black metal / dungeon synth projekt, amit két tag Ulvin és Crilore alkot. Azon kívül nem sok információ van a bandáról, hogy 2020-ban alakultak és ebben az évben két nagylemezük is megjelent. Ezeket az albumokat "a bánat és a romlás idejében" alkották meg - a Rutnukt Bandcamp-oldala szerint. A medieval / raw black metal / dark dungeon synth stílusú, de ugyanakkor minimalista és erősen lo-fi megszólalású 'Into the Death Nebula' albumot digitálisan a Rutnukt és a Serpent's Sword Records, limitált kazettán pedig a Knekelput Records adta ki, 2020. szeptember 19-én.

10 KAVERNA
Demo I

A Kaverna egy amerikai underground black metal-duó, aminek bemutatkozó demó-lemeze 2020. június 30-án szabadult a világra. Az anonim tagokkal felálló, nyers és egyben dallamos hangzású Kaverna debütáló, három-számos, 22 perces lemeze digitálisan érhető el, a banda Bandcamp-oldalán, kazettán pedig a Forgotten Sorcery Records kínálatában.

 


 


Kovács Zsolt

 

01 DREAM THEATER
Distant Memories - Live in London

     A veterán, Grammy-jelölt prog-metal banda, a Dream Theater 2020. november 27-én adta ki karrierje kilencedik koncert-anyagát. A 'Distant Memories - Live in London' hang- és kép-anyagát 2019 novemberében rögzítették Londonban, a világhírű Apollo Theatre-ben. Ezen a turnén a banda legutóbbi albumának ('Distance Over Time') dalai mellett a teljes, akkor húsz éves remekmű, a 'Metropolis Part 2 – Scenes from a Memory' is ott volt a terítéken. A 'Distant Memories - Live in London' megjelent 3 CD + 2 DVD + 2 Bluray-es artbook, valamint 3 CD + 2 Bluray-es különleges kiadásban, illetve 3 CD + 2 DVD-s multibox és limitált 4 LP + 3 CD box-szett kiszerelésben is.

02 AYREON
Transitus

     A holland gitáros / zeneszerző, Arjen Lucassen és Ayreon nevű projektje 'Transitus' címmel jelentette meg új albumát A dupla 'Transitus' album koncepciójának fő karaktere a Kamelot énekese, Tommy Karevik (ő énekli a történet főszereplője, Daniel szövegét). Mellette az Oceans Of Slumber énekesnője, Cammie Gilbert; Amanda Somerville (Trillium, HDK); a Toehider frontembere, Michael Mills; az Arena énekese, Paul Manzi; a legendás gitáros, Joe Satriani; az Ex Libris énekesnője, Dianne van Giersbergen; a Kyrbgrinder együttes frontembere (aki egyben a Threshold dobosa), Johanne James; a Twisted Sister legendás frontembere, Dee Snider; az Epica front-asszonya, Simone Simons; a Megadeth egykori gitárosa, Marty Friedman; a Stream Of Passion egykori énekesnője, Marcela Bovio; a The Charm The Fury egykori vokalistája, Caroline Westendorp és Patty Gurdy tekerőlant-játékos is vendégként kapott szerepet az epikus albumon.

03 ROYAL HUNT
Dystopia

     A veterán koppenhágai szimfó-prog banda 2020 végén jelentette meg 15. sorlemezét. A banda elmondása alapján egy "monumentális koncept-albumra" számíthatnak a rajongók. A Royal Hunt "eddig fel nem térképezett zenei területekre lép" 15. stúdiólemezével, amit a bennfentesek már most "a modern progresszív hard rock műfaj legújabb mesterműveként tartanak számon". A 'Dystopia' című albumon több neves vendég-énekes is szerephez jutott - köztük van Mats Levén (Candlemass, TSO, Skyblood), Mark Boals (Y.J. Malmsteen, Ring Of Fire), Henrik Brockman (Royal Hunt, Evil Masquerade, N´Tribe), Kenny Lubcke (Narita, Zoser Mez) és Alexandra Andersen (Royal Hunt, JSP) - Brockman és Boals korábban több Royal Hunt albumon is énekelt.

04 POSTNECRUM
De Nocte Vento

A PostNecrum egy mexikói szimfó-metal banda, ami egy hosszabb kihagyás (konkrétan 8 év) után tért vissza új albummal. A 'De Nocte Vento' a banda negyedik sorlemeze; a 2012-es 'Legado de Sombras' folytatása. Stílusát tekintve leginkább a Therion / Cradle Of Filth vonalon mozog a zenekar, de egyedi megoldásaik és sajátos hangzásviláguk révén képesek újat mutatni és meglepetést okozni. Alapvetően egy fülbemászó dalokkal teli, szimfónikus gothic / black metal albumról van szó. A 'De Nocte Vento' két dalához is készült hivatalos videoklip.

05 NIGHTWISH
Human. :II: Nature.

A legendás finn szimfó-metal banda idén új albumot adott ki. A 'Human. :II: Nature.' album felvételei 2019 augusztusa és októbere között zajlottak, a Röskö táborban, a Petrax Stúdóban és a Troykington kastélyban. Az utólagos munkálatokat és a keverést / maszterizálást a Finnvox Stúdióban végezte el Tero Kinnunen, Mikko Karmila, Tuomas Holopainen és Troy Donockley. A 'Human. :II: Nature.' egy dupla album, melynek első lemezén kilenc vadonatúj dal, kettes számú CD-jén pedig egy nyolc részre osztott, epikus tétel szerepel. Az album több ország hivatalos toplistáján is előkelő helyen végzett - többek közt 2. lett hazánkban is.

06 PSYCHOTIC WALTZ
The God-Shaped Void

Az 1986-ban alakult, kaliforniai progresszív metal zenekar nemrég 23 év után új albummal jelentkezett. Az újjáalakult banda Ulrich Wild hangmérnökkel vonult be egy San Diego-beli stúdióba, hogy felvegye új albumát, amit a svéd Jens Bogren (Opeth, Fates Warning, Arch Enemy, stb.) kevert véglegesre. A Psychotic Waltz visszatérő, ötödik nagylemeze 2020. február 14-én jelent meg, az InsideOutMusic kiadó jóvoltából, 'The God-Shaped Void' címmel. A megjelenést követő héten az album három ország zenei toplistáján is előkelő helyezést ért el: Németországban a 9., Svájcban a 8., Ausztriában pedig a 26. lett a 'The God-Shaped Void'.

07 PAIN OF SALVATION
Panther

A közel három évtizede aktív, svéd progresszív rockbanda 2020. augusztus 28-án adta ki új, 'Panther' című albumát, az InsideOutMusic révén. A banda frontembere, Daniel Gildenlöw így nyilatkozott az új album kapcsán: "A 'Panther' elkészítése 2 éven keresztül tartott. Jómagam szükségét éreztem annak, hogy zene és hangzás tekintetében még tovább feszegessem a húrokat. Ennek megfelelően többféle szemszögből közelítettem meg ezt az albumot, de ugyanakkor iygekeztem nem elveszíteni a banda alapvető identitását. Dalszövegileg ez a kollekció - véletlenszerűen - remekül passzol a jelenlegi korhoz és nehéz időkhöz. Ha végighallgatom az anyagot és ránézek a rajzokra, melyek a lemez koncepcióját alkotják, azt mondhatom, rendkívül boldog vagyok, mert minden nagyszerűen alakult!".

08 HEATHEN
Empire of the Blind

A Bay Area-beli thrash-legendák 2020-ban hivatalosan is visszatértek! A Heathen régóta várt, negyedik stúdióalbuma 'Empire of the Blind' címmel jelent meg, 2020. szeptember 18-án, a Nuclear Blast Records jóvoltából. A banda eredeti közleménye így szól: "Nagyon boldogok vagyunk, hogy bejelenthetjük új albumunkat, az 'Empire of the Blind'-ot! 10 újabb évet kellett várnotok, de most végre visszatértünk egy új Heathen albummal. A jó bor beéréséhez sok idő kell! Bandánk minden tagja halálra dolgozta magát ezen a lemezen; A hangmérnök Zeuss pedig szokásához híven fantasztikus munkát végzett atekintetben, hogy életre keltse dalaink eredeti hangzását. Travis Smith borító-tervező továbbá tökéletesen leképezte az album zord atmoszféráját. Egy éven át megállás nélkül készült ez a lemez; szóval nem is lehetnénk ennél büszkébbek rá! Vigyázzatok, támad a Birodalom!".

09 AD INFINITUM
Chapter I: Monarchy

A "2019-es év egyik legtehetségesebb szimfónikus power metal bandájának" kikiáltott Ad Infinitum zenekar 2018-ban alakult, a svájci Montreux-ban, mint Melissa Bonny énekesnő szóló-projektje. Miután Adrian Theßenvitz (gitár), Jonas Asplind (basszusgitár) és Niklas Müller dobos is csatlakozott a csapathoz, teljessé vált a banda felállása. Az Ad Infinitum 2020. április 3-án adta ki debütáló nagylemezét, a Napalm Records jóvoltából. A 'Chapter I: Monarchy' "garantáltan elbűvöli majd a világot, a maga sajátos, epikus és erőteljes szimfó-metal zenéjével. Melissa Bonny sokoldalú énekhangja koronázza meg az olyan ütős, hidegrázós himnuszokat, mint a 'Demons', valamint az olyan dallamosabb tételeket, balladákat, mint például a 'Fire And Ice'.

10 VEONITY
Sorrows

A Veonity egy svéd power metal banda, ami energikus, gitár-központú zenét játszik, a '90-es évek végén klasszikus, német / svéd stílusában; vagyis erőteljes dallamok, magasztos kórus-betétek és fülbemászó refrének jellemzik a banda dalait. A zenekart 2013-ban alapította Anders Sköld énekes-gitáros, Samuel Lundström szólógitáros és Kristoffer Lidre basszer, akiket a power metal és az "epic" nóták közös szeretete köt össze. 2014-ben csatlakozott a felálláshoz Joel Kollberg dobos is, akinek érkezésével teljes lett a felállás. A Veonity első három stúdióalbumával több alkalommal is körbeturnézta Európát, például a Powerwolf és a Freedom Call előzenekaraként, de olyan legendákkal is megosztották a színpadot, mint a Sabaton, a DragonForce és a Sonata Arctica. Mindemmellett felléptek több neves fesztiválon - köztük a Sweden Rock színpadán is. A banda új, negyedik nagylemezét már a Scarlet Records adta ki: a 'Sorrows' című album 2020. augusztus 21-én látott napvilágot.

 



Rock-Ness Top 10 - Ezek voltak a kedvenceink 2020-ban
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.