Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [581. rész]

2021-01-23
We Are Forever!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 581. rész

KENT - 'Då Som Nu För Alltid'

A Kent egy svéd rockzenekar volt, mely 1990-ben alakult Eskilstunában, eredetileg Jones & Giftet néven. 1992-ben Havsänglar-ra változtatták a nevüket, majd 1993-ban Stockholmba költöztek, és innentől Kent név alatt működtek tovább. 1995-ben jelent meg első nagylemezük.

A banda eredeti felállását Joakim Berg, Martin Sköld, Sami Sirviö és Markus Mustonen alkotta. Fennállásuk 26 éve alatt számos rádió-slágert gyártottak - ezek többsége Svédországban és Skandináviában aratott nagy sikereket. Több lemezük is első helyezést ért el a svéd zenei toplistán (Sverigetopplistan) - az első volt ezek közül az 1996-os 'Verkligen' (1996), ami a 'Kräm (så nära får ingen gå)' című slágernek köszönhetően vált népszerűvé.

A Kent leginkább a kilencvenes években kiadott, alternatív rock stílusú albumainak köszönhetően vált ismertté és híressé. A későbbiekben zenéjükbe synthpop-elemeket vegyítettek, de ebben a műfajban is maradandót alkottak. Összesen 11 toplista első helyezett albumot, 5 toplista első single-dalt, és 23 Svéd Grammy-díjat tudhatnak magukének. Lemezeik összességében több mint 3 millió példányban keltek el világszerte; ezáltal a Kent nevezhető Svédország és Skandinávia egyik legnépszerűbb rock / popzenei csapatának. 2002-es, 'Vapen & ammunition' című albumuk 95 héten keresztül trónolt a svéd toplista élén.

Lévén a Kent dalai elsősorban svéd nyelven szólalnak meg, a banda kevésbé ismert az angol nyelvet beszélő területek zenerajongó közönsége számára. Az 1997-es 'Isola' és az 1999-es 'Hagnesta Hill' albumokon megpróbálkoztak angol nyelven előadott dalokkal - és egy amerikai turnéval is, de ezen a területen kevesebb sikereket értek el, mint Skandináviában.

A Kent zenekar 2016. márciusában jelentette be, hogy a következő albumuk ('Då som nu för alltid') az utolsó lesz, majd egy koncert-turné (ami felölelte Svédországot, Finnországot, Dániát és Norvégiát) és egy válogatás-lemez után, az utolsó élő szereplésüket követően december 17-én feloszlik. A végső koncertet a stockholmi Tele2 Arénában tartották meg.

A Kent munkásságának összefoglalása a 2016 szeptemberében megjelent 'Best Of' album formájában történt meg. Az RCA Records és a Sony Music jóvoltából megjelent best-of anyagon a 20 legnagyobb sláger mellett 4 új felvétel hallható.

Annak ellenére, hogy a Kent immáron nem aktív, a banda honlapja még mindig működik - ezt itt lehet elérni: kent.nu


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [581. rész]
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.