Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

47 éves korában elhunyt ANDRÉ MATOS

2019-06-11
A többek közt az Angrából, a Shaman-ból és a Viper-ből ismert, brazil énekes / billentyűs / zeneszerző, André Matos 2019. június 8-án hunyt el, szívroham következtében.

Az ex-Angra / Shaaman / Viper énekes halálát az Angra ex-dobosa, Ricardo Confessori (aki 2000 és 2014 között zenélt együtt Matos-szal) osztotta meg a Facebookon: "Fájó szívvel jelentjük be, hogy ismét el kell búcsúznunk André-tól - ezúttal véglegesen...".

Az Angra zenekar azóta kiadta saját közleményét: "Rengeteg fájdalmat kell átélnünk jelenleg, miközben szomorúan gyászoljuk barátunkat. André bandánk sikereinek és megalapozásának egyértelműen az elsőszámú kulcsa volt. Tehetséges és jelenléte felbecsülhetetlen értékű. Nincsenek szavak arra az űrre, amit ő hagyott maga után azok szívében, akik szerették őt közel és messze Brazíliához - országunk egyik legkiválóbb egyéniségét tehetségét, és alapjában véve a heavy metal műfaj egyik legnagyobb muzsikusát veszítettük el... R.I.P. Andre Matos".

Az Angra Matos halálának napján, június 8-án éppen São Paulo-ban adott volna koncertet, de a szomorú hírek hallatán a banda elhalasztotta ezt a fellépést. "Nem lenne értelme szípadra állni, mivel erősen küzdenünk kell a könnyeinkkel... Ezen a napon, a gyász napján a hangszereink csendben maradnak. A koncertet átszervezzük július 28.-ra - ekkor jöjjön el mindenki ugyanerre a helyszínre, ha velünk együtt szeretne elköszönni egykori útitársunktól, barátunktól".

A Megadeth gitárosa, Kiko Loureiro (aki 1992 és 2015 között volt az Angra tagja) az alábbi közleményt adta: "Rettentően szomorú ez a reggel... Egy telefonhívást kaptam: tudatták velem, hogy André Matos elhunyt. Az élet oly törékeny... Sírtam... Annak idején, 14 éves koromban, amikor még a Rio Branco suliba jártam, André már akkor is az egyik legmenőbb gyerek volt. Mindannyian olyanok akartunk lenni, mint ő. Az a hihetetlen hang, és az a tehetség, amivel a zongora mögött ült... Szerencsés vagyok, hogy a soros végül összehozott minket, és kilenc éven keresztül együtt zenélhettünk. Ezidő alatt csodálatos dolgokat éltünk át - ezek az emlékek örökké megmaradnak a szívemben. Amikor arról beszéltünk a próbára igyekezvén, hogy egy világhírű heavy metal banda tagjai leszünk egyszer... A dalokat, amiket írtunk, időtlenek (hallgassátok például a 'Carry On'-t!); épp úgy, ahogy az összes album is... Kezdve a kis klub-bulikkal, egészen a hatalmas európai turnékig. Most minden emlék feltör a felszínre...
André,
mindörökké Te leszel a legfontosabb számunkra. Épp ezen a héten mondtad, hogy 20 év után újra együtt akarsz zenélni velünk... Ez pedig olyan szomorú helyzet... A hangod, a dalaid és a zongora-játékod örökké élnek a rajongók szívében... Köszönünk mindent, André. RIP".

Mint kiderült, Matos halálát szívroham okozta.

Matos legutóbbi megmozdulása az Avantasia dél-amerikai turnéjához fűződik. E körút keretében - június 2-án - fellépett a Shaaman zenekarral São Paulo-ban, majd az Avantasia vendégeként is színpadra állt. Tobias Sammet az alábbiakat közölte: "Teljesen letaglózott ez a tragikus hír... Barátom, André Matos - akivel mindössze öt nappal ezelőtt álltam egy színpadon - eltávozott közülünk... Sokk hatása alatt vagyok. Részvételm a családnak és a barátoknak. Nyugodj békében, André Matos".

Matos 2010 és 2011 folyamán tagja volt továbbá az egykori Stratovarius gitáros Timo Tolkki rövid életű Symfonia projektjének is (egy albumuk jelent meg, 'In Paradisum' címmel). Tolkki az alábbi közleményt adta ki: "Épp most tudtam meg, hogy ex-bandatársam, Andre Matos meghalt... Részvétem minden hozzátartozónak és minden zenerajongónak. Én magam is le vagyok döbbenve... Nagyon-nagyon szomorú vagyok, és úgy érzem, a szeretteim közelében kell lennem. Nyugodj békében, barátom".

André a '80-as évek közepén kezdte pályafutását, a Viper zenekar frontembereként. Ezzel a csapattal két klasszikus stúdióalbuma jelent meg.

Matos egykori bandái közül azonban egyértelműen az Angra az, amellyel a legnagyobb sikereket érte el. 1993 és 1998 között három EP-t és három nagylemezt készített a bandával - ezek közül az 1996-os 'Holy Land' hozta meg a zenekar számára a nemzetközi áttörést; habár hazájukban, Brazíliában már az 1993-as 'Angels Cry' lemezzel befutottak.

A 2000-es évek elején André a Shaman zenekarral dolgozz; 2007 és 2012 között pedig három szólóalbumot adott ki - közülük az első, a 'Time to Be Free' a legismertebb és a legkedveltebb.

Mindemellett olyan bandák / előadók egyes lemezein, dalaiban vendégeskedett, mint az Epica, a Karma, a Time Machine, a HDK, az Avantasia, az Avalanch, Luca Turilli, az Eyes Of Shiva, a Soulspell és Rodrigo Alves.

 

Az Iron Maiden animátora, a brazil származású Val Andrade bemutatott egy új animációs videót, amit André Matos emlékére készített:


47 éves korában elhunyt ANDRÉ MATOS
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.