Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

Új klip jelent meg a DREAM THEATER 'A View from the Top of the World' albumáról: 'Awaken The Master'

2021-10-25
A veterán, Grammy-jelölt prog-metal banda soron következő, 15. nagylemeze október 22-én látott napvilágot.

Az 'A View from the Top of the World' albumon - jószokásához híven - csúcsformában zenél a Dream Theater. A hét-számos lemez - ami a banda második kiadványa az InsideOutMusic / Sony Music égisze alatt - magán viseli a legendás zenekar minden jellegzetes elemét, és még annál is többet nyújt!

Az új album alább látható borítóját a Dream Theater régi illusztrátor partnere, Hugh Syme (Rush, Iron Maiden, Stone Sour) készítette. Az 'A View from the Top of the World' producere a banda gitárosa, John Petrucci, hangmérnöke és társ-producere pedig James “Jimmy T” Meslin volt. A hanganyag keverését és maszterizálását a neves Andy Sneap végezte el.

A tracklista:
01. The Alien (9:32)
02. Answering The Call (7:35)
03. Invisible Monster (6:31)
04. Sleeping Giant (10:05)
05. Transcending Time (6:25)
06. Awaken The Master (9:47)
07. A View From The Top Of The World (20:24)

A Dream Theater - amit továbbra is James LaBrie énekes, John Petrucci gitáros, Jordan Rudess billentyűs, John Myung basszusgitáros és Mike Mangini dobos alkot - épp egy teltházas világkörüli turné közepén tartott (a 'Distance Over Time' album promóciójával és a klasszikus 'Scenes from a Memory' projekt 20. évfordulós ünnepével), amikor lecsapott a világra a koronavírus-járvány. Amikor lezártak minden határt, LaBrie Kanadában, a csapat többi tagja pedig az Államokban ragadt. A sors aztán úgy hozta, hogy a zenekar még sikeresen fel tudta építeni új "hadiszállását", a DTHQ-t (Dream Theater Headquarters) - ami egyszerre stúdió, próbaterem, irányító szoba, hangszer-raktár és kreatív központ -, ahova a négy zenész be tudott vonulni. Itt élő ZOOM-közvetítésen keresztül tartották a kapcsolatot LaBrie-vel - így születtek meg az új dalok. 2021 márciusában az énekes végre New York-ba repülhetett, és amint véget ért számára a karantén-időszak, Petrucci társaságában élőben is fel tudták venni a végleges vokál-témákat.

"Egyszerűen imádjuk a hangszereinket" - lelkesedett Petrucci. "Ez az érzés soha nem fog elmúlni. Szeretek kreatív lenni; szeretek dalokat írni, illetve az agyam ezen részét fejleszteni. Szerencsére hosszú ideje űzzük ezt az ipart, de ugyanakkor mégsem alapozunk teljes mértékben mindent erre. Viszont amikor mi öten összegyűlünk, tisztában vagyunk azzal, hogy nem okozhatunk csalódást egymásnak, sem a rajongóknak. Így minden alkalommal egyre keményebben igyekszünk a maximumot kihozni magunkból".

"Minden albumot úgy közelítünk meg dalszerzésnél, mintha az az első lemezünk lenne" - tette hozzá LaBrie. "Eddig is fantasztikus élményeket éltünk át, és ezután sem fogunk leállni".

Az új album első ízelítője, a 'The Alien' című single-dal hivatalos videoklip formájában látott napvilágot. A 'The Alien' című szám a lemez nyitó-dala; egy kilenc és fél perces eposz, amihez animációs videoklip készült.

"Ez volt az első dal, amit megírtunk erre a lemezre. Ez egyfajta betekintés a rajongók számára, azon az ablakon keresztül, ami mögött egy hosszú hónapokig egymástól távol levő banda újonnani közös zenélése látható. Ebben a dalban van kaland; a megszokottól eltérő struktúra; keménység; ritmusok. Remek hangulatkeltője ez az új albumnak" - nyilatkozta John Petrucci.

A második hivatalos single-dal, az 'Invisible Monster' szintén megjelent hivatalos videoklip formájában. Az új, 06:27 hosszúságú dal "tökéletesen összefoglalja mindazt az egyedi zeneiséget és kreativitást, aminek köszönhetően több millió rajongóra tett szert a banda az évek során". Az alább látható kisfilmet William “Wombat” Felch rendezővel (Mudvayne, HellYeah, Crobot, Static-X, Nefariant) forgatta a banda.

"Ezt a dalt azután alkottuk meg, hogy elkészült az album összes többi nótája. Egyébként meglehetősen energikus, felemelő és tempós ez a szám. Mike javasolta, hogy ezúttal csináljunk valami újat, valami mást; ezért elkezdtünk kidolgozni egy középtempós tételt; majd magától jöttek a ritmusok, a riffek és a dallamok - végül pedig minden megváltozott, felgyorsult. Olyan volt ez az egész, mint amikor annak idején a 'Pull Me Under'-t írtuk: egyszerűen csak elkezdtünk játszani egy bizonyos témát, de végül valami teljesen más jött ki a dologból, amire egyöntetűen rávágtuk, hogy ‘Hú, ez nagyon jó’! Kellenek ilyen pillanatok is" - nyilatkozta John Petrucci.

A megjelenést követően bemutatták az 'Awaken The Master' című szám hivatalos klipjét is. Ez a dal a banda első felvétele, amiben John Petrucci gitáros nyolchúros hangszert használ; egyben az utolsó tétel, amit az új albumra rögzítettek.

Az 'Awaken The Master' kapcsán Petrucci elmondta: "Ez volt az utolsó dal, amit megírtunk. Ugyanakkor ez az első dal, amit nyolchúros gitáron adok elő, ami nagyon jó móka volt számomra. Annak idején, amikor az 'Awake' albumot írtuk, héthúros gitáron akartam játszani. Így hát rendeltem magamnak egyet. Ezt fejlesztettem tovább, és jelenleg már nyolchúros hangszeren szerzem a dalokat. Konkrétan egy valódi prototípust sikerült megszereznek! Az 'Awaken The Master' tehát nem véletlenül indul szimpla gitár-témákkal. John Myung írta a dal szövegét - hallottam is, amikor azt mondta: "The master was your heart"... Ezzel arra utalt, hogy mindenkinek fel kell "ébresztenie" a szívét. Egyébként ez az egyik legsúlyosabb nóta az albumon, köszönhetően a hangszerem hosszú skálájának".

Az új DT-album megjelent többek közt különféle deluxe box-szettben is (2 LP-vel / 2 CD-vel + Blu-ray lemezzel, stb.). A különböző példányokról bővebb infókat itt lehet találni; alább pedig elérhető egy kedvcsináló videó:

Íme az újonnan megjelent album-trailer:

A Dream Theater az eredeti tervek szerint egy héttel a nagylemez megjelenése után indult volna észak-amerikai lemezbemutató turnéra, de körutat el kellett halasztani 2022 elejére (az ezzel kapcsolatos közlemény itt olvasható). Bővebb turné-infók, egyéb hírek: www.dreamtheater.net


Új klip jelent meg a DREAM THEATER 'A View from the Top of the World' albumáról: 'Awaken The Master'
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.