Normál verzió

Akciós CD-k

Hírlevél

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [648. rész]

2021-09-25
Avant-gárd metalzene a műfaj egyik szülővárosából, Göteborgból!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 648. rész

OXIPLEGATZ - 'Battle Of Species'

Az Oxiplegatz egy svéd avant-gárd black metal banda volt, ami a kilencvenes évek második felében működött Göteborgban.

Az Oxiplegatz egy egyszemélyes projekt volt, amit Alf Svensson, az At The Gates és a Grotesque egykori gitárosa működtetett. Azután alapította meg az Oxiplegatz-t, hogy megunta az At The Gates turnéit (a 'With Fear I Kiss the Burning Darkness' album idején). Svensson saját maga akart különféle hangzásokkal és zenei világokkal kísérletezni; ezért hozta létre ezt a platformot, melynek révén megvalósíthattai zenei elképzeléseit.

Az Oxiplegatz első album 1994-ben jelent meg, 'Fairytales' címen, de Alf egy későbbi bevallása szerint ez a lemez "nem egészen testesítette meg minden vízióját". A második, 'Worlds and Worlds' című album 1996-ban látott napvilágot, és ez már annál inkább olyan volt, amilyennek Alf a projektet szánta - ezt a közönség körében aratott sikerek is igazolták. Ettől függetlenül a harmadik, 'Sidereal Journey' (1998) anyagot nevezik "az első igazi" Oxiplegatz albumnak. Ez egy 40 perces, 33 számos koncept-album, ami az úgynevezett extrém metal műfaj új oldalát, új dimenzióit tárta a közönség elé.

A 'Sidereal Journey' nem mellesleg az utolsó Oxiplegatz album volt; Svensson a 2000-es évek eleje óta nem tevékenykedik aktívan a zeneiparban - ehelyett tetoválóművészként, grafikusként, számítógépes szakemberként és "egy ikrek boldog apukájaként" tengeti mindennapjait.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [648. rész]
Vissza a hírekhez

A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.