Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [108. rész]


2016-06-22

Idén nyáron negyedévszázados a zenetörténelem egyik legklasszikusabb blues-rock albuma. Ezt ünnepeljük most meg!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 108. rész

TESLA - 'Edison’s Medicine'

A kaliforniai Tesla zenekart 1981-ben alapította Brian Wheat basszer és Frank Hannon gitáros 1984-ben belépett a bandába Jeff Keith énekes, Troy Luccketta dobos és Tommy Skeoch gitáros is. Eleinte City Kidd néven működött a zenekar - 1986 óta zenélnek Tesla-ként, miután elsőszámú inspirációjuknak a híres feltatáló-fizikust vallották. Debütáló lemezük, a 'Mechanical Resonance' még abban az évben megjelent. A bemutatkozó album és a '89-es 'The Great Radio Controversy' egyaránt felkerült a 200-as Billboard-listára; sőt a '91-es unplugged koncertlemez ('Five Man Acoustical Jam') egyenesen a 16. helyen landolt. A korai években a Tesla olyan legendákkal turnézott, mint Alice Cooper, a Def Leppard és a Poison. Habár '96-ban átmenetileg feloszlottak, 30 év alatt több min 14 millió albumot adtak el, csak az Egyesült Államokban.

2016 nyarán ünnepeljük a Tesla harmadik, 'Psychotic Supper' című albuma megjelenésének 25. évfordulóját. Az eredetileg 1991. augusztus 30-án kiadott nagylemez annak idején a Billboard 13. helyén debütált, de mind az öt kislemez benne volt a 'Mainstream Rock Tracks' lista élvonalában. Ezek közül a legnagyobb sikert a 'What You Give', a 'Song & Emotion' és az 'Edison's Medicine' aratta - ez utóbbit többféle platformon is elismerték, mint a banda névadója előtti méltó főhajtás.

A 'Psychotic Supper' album - melynek producere Michael Barbiero (Metallica, Guns N’ Roses, Anthrax) volt - 1993-ban platinalemez lett. A patinás német Rock Hard magazin által kiadott 'Minden idők 500 legjobb rock & metal albuma' c. könyvben a 475. helyen említik meg a lemezt, amit maguk a banda tagjai is munkásságuk csúcsaként jellemeznek.

Stílusukat tekintve a 'Psychotic Supper' dalain érezhető a Tesla '91-es koncertalbuma, a 'Five Man Acoustical Jam' hatása. A nagylemezt kötetlenebb produkció, nyersebb hangzás és erős blues-os beütés jellemzi - eltérően a korábbi lemezek dallamos hard rock-stílusától. Az 'Edison’s Medicine' dalt például a csapat legkiválóbb slágereként tartják sokan számon; köszönhetően Jeff Keith lélekteljes, energikus hangjának, Tommy Skeoch és Frank Hannon lendületes gitár-témáinak és Wheat emlékezetes basszus-szólóinak.

Napjaink zenei palettáján kétségkívül a mai napig megállja a helyét a 'Psychotic Supper' album. 25 évvel az eredeti megjelenést követően a UMe Records nem véletlenül döntött úgy, hogy az ünnep alkalmából újra kiadja a lemezt; méghozzá dupla LP-n (ilyen formában először). A július 22-én megjelenő szett modernizált minőségű hanggal, remaszterizált formában, újratervezett borítóval kerül újra a boltok polcaira, az alábbi dallistával:

A-oldal
“Change In The Weather”
“Edison’s Medicine”
“Don’t De-Rock Me”

B-oldal
“Call It What You Want”
“Song & Emotion”
“Time”
“Government Personnel”

C-oldal
“Freedom Slaves”
“Had Enough”
“What You Give”

D-oldal
“Stir It Up”
“Can’t Stop”
“Toke About It”

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [108. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás