Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [109. rész]


2016-06-26

Íme mindenidők legnevesebb "folklór black metal" bandájának egyik korai dala!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 109. rész

WINDIR - 'Dance Of Mortal Lust'

A Windir egy "folkloric black metal" zenekar volt, a norvégiai Sogndalból. Eredetileg Valfar (Terje Bakken) egyszemélyes zenekaraként indult 1994-ben. Valfar korábban játszott néhány death/black metal zenekarban, de ezek nem különösebben fogták meg az érdeklődését, így elhatározta, hogy megalapítja saját zenekarát, ahol senki sem rontja el a zenei elképzeléseit. Két demót rögzített a kilencvenes évek közepén, az egyiket 'Sogneriket', s a másikat pedig 'Det gamle riket' címmel, 1994-ben, illetve 1995-ben. Ezek a demók black metalos körökben sok jó kritikát kaptak, aminek következményeként több norvég és más nemzetiségű kiadó is szerződést ajánlott, és 1996 vége felé a Windir a norvég Head Not Found kiadóval kötött szerződést, két nagylemezre.

A bemutatkozó lemez, a 'Sóknardalr' 1997 januárjában került rögzítésre Oslóban, és még ezév áprilisában kiadásra is került. Az egész felvétel mindössze 4 napig tartott, de a munka eredménye egy jól sikerült, zord és sötét hangulatú lemez lett. A 'Sóknardalr' ragyogó zeneszerzői tehetségről és friss eredetiségről tanúskodott, a durva black metal és epikus népzenei dallamok keverékével. Valfar, a dobokon kívül, maga énekelt és játszott fel minden hangszert a lemezre. A 'Sóknardalr' sok jó kritikát kapott, és egy éven belül több, mint 2000 darab kelt el belőle.

A 'Sóknardalr' kiadása után Valfar azonnal elezdte írni az új anyagot a második nagylemezhez, aminek is a felvételei a méltán híres bergeni Grieghallen stúdióban történtek 1998 augusztusa és októbere között, a hangmérnök pedig nem más, mint Pytten (Eirik Hundvin) volt, aki korábban az Emperor, az Immortal, a Burzum, és a Mayhem zenekarral is készített lemezeket. Ezúttal Valfar úgy döntött, hogy vendégzenészek segítségét hívja, mert a zene összetettsége tökéletes hangszertudást kívánt ahhoz, hogy az anyagot rendben fölvegyék. De a károgás, a ritmusgitár, a basszus, a szintetizátor és a harmonika még mindig Valfar asztalrésze volt. Az 'Arntor' 1999 tavaszán / nyarán jelent meg Norvégiában, és 1999 őszén a világ többi részén. A lemez egyértelmű fejlődést mutatott elődjéhez, a 'Sóknardalr'-hoz képest. A Windir népies oldalának jelenléte az 'Arntor'-on jóval erősebb lett, sőt, néhány szám egyenesen Valfar által átírt és átdolgozott népdal volt, de ez nem tette a zenét "könnyűvé", a lemez tökéletes összetétele a szépségnek és a kegyetlen galádságnak. A visszajelzések áradozóak voltak, de nagyon megérdemelten. Az 'Arntor' minden bizonnyal az egyik legérdekesebb black metal kiadvány, és a metal sajtó, úgy tűnik, egyetért ezzel, hiszen az album ragyongó kritikákat kapott. A kiadványból eközben több, mint 4000 példány került eladásra.

2001 októberében, az '1184' kiadásával egy új fejezet kezdődött a Windir történetében, merthogy a banda ezúttal már teljes zenekarként működött. Az áradozó visszajelzések nagy nyomást is jelentettek Valfar számára, amikor a harmadik sorlemezt írni kezdte. Valfar filozófiája az, hogy mindig többet érjen el, és tökéletes zenét alkosson. Annak ellenére, hogy Valfar érezte, hogy volt fejlődés, azt gondolta, volt valami, ami hiányzott. A válasz az volt, hogy egyesítsék erőiket Hvállal és zenekarával, a szintén sogndali Ulcus-szal. Valfar az Ulcus tagokkal nőtt fel, így az összeolvadással semmi gond nem volt, hiszen mindannyian ugyanolyan mentalitással rendelkeztek. Valfar és Hváll külön írt az '1184'-re, de az anyagot ketten együtt készítették, hogy hasonló hangzást kapjanak. Az '1184' lelkes fogadtatást kapott a kritikusoktól és a rajongóktól egyaránt, s úgy tűnik, a régi rajongóknak sincsen gondjuk az újfajta zene befogadásával.

A negyedik, utolsó nagylemez, a 'Likferd' ('Temetés') 2003. március 27-én jelent meg. 2002 decembere és 2003 januárja közt rögzítették, az '1184'-hez hasonlóan az Akkerhaugen Lydstudioban, a borítóhoz pedig felhasználták az Adolph Tidemand és Hans Gude által 1853-ban készített, Likferd at Sognefjorden című festményt.

2003 júliusában a Windir eljutott az Egyesült Államokba, ahol két koncertet játszottak a Milwaukee Metalfest-en, majd ezt ősszel egy sikeres norvégiai turné követte.

A Windir új lemeze a Tabu Recordings gondozásában jelent volna meg, amit Svédországban, az Abyss Stúdióban vettek volna fel május-június folyamán, 2004-ben, azonban bekövetkezett egy váratlan tragédia...

2004. január 14-én Valfar családja Fagereggi-i kunyhójába indult, de nem érkezett meg. Három nappal később a hatóságok Sogndal völgyében, Reppastølengnél találták meg a testét. Hóviharba került, és kihűlésben (hipotermia) halt meg.

Mivel a Windir elsősorban Valfar zenekara volt, a többiek nem folytatták nélküle, így a banda feloszlott. A család bátorítására azonban később, Valfar 26. születésnapján egy búcsúkoncert erejéig még összeálltak.

Még ezév szeptember 3-án jelent meg a 'Valfar, ein Windir' című válogatás CD, a Tabu Recordings gondozásában. A tizenegy számot tartalmazó első lemezen élő felvételek, új, és újra felvett régi Windir számok kaptak helyet, a más zenekarok által előadott tisztelet-feldolgozások mellett; míg a második lemezre a korábban már kiadott Windir lemezek számaiból került fel tizenkettő. A lemez bevételeit Valfar családja kapja.

Ugyanezen a napon tartotta a Windir a búcsúkoncertjét, ahol, bár a legtöbb énekrészt Sture szolgáltatta, vendégénekesként fellépett velük Cosmocrator és Valfar testvére, Vegard Bakken is. A koncert anyagát 2005. június 20-án jelentette meg a Tabu Recordings, 'SognaMetal' címmel.

A megmaradt tagok három különböző zenekarban folytatták. A Mistur alapítói közt Stromot, a Cor Scorpii alapítói közt Righet, Stromot és Steingrimet találhatjuk; a Vreidet pedig Hváll, Steingrim és Sture alapította, de 2010-ben Strom is csatlakozott hozzájuk, így jelenleg az egész zenekar egykori Windir tagokból áll.

A Candlelight Records 2005-ben megjelentette a 'SognaMetalt' és a 'Valfar, ein Windir' 1 CD-s változatát az Egyesült Államokban. A 'Valfar, ein Windir' egy másik 1 CD-s változatát pedig a Фоно (Fono) jelentette meg Oroszországban, 2004-ben. A Head Not Found szintén újra kiadta az első három nagylemezt, és a brazil Somber Music 2009 végén megjelentette Brazíliában az 'Arntor', az '1184' és a 'Likferd' lemezeket.

Valfar 35. születésnapján (2013. szeptember 3.), a Vreid, Facebook-oldalán bejelentette, hogy a "sognametal" első 20 évét ünnepelendő három különleges koncertet fognak adni 2014-ben, mivelhogy az Ulcus és a Windir egyaránt 1994-ben indult. A nagy érdeklődésre való tekintettel e három koncertet októberben egy komplett "ünnepi turné" követte, ahol mindhárom zenekar (Ulcus, Windir, Vreid) számaiból állították össze a műsort.

 

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [109. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás