Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [122. rész]


2016-08-10

Örökzöld klasszikus a fénykorból!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 122. rész

SHARK ISLAND - 'Paris Calling'

A Shark Island egy kaliforniai hard rock banda, ami 1979 és 1992 között volt aktív. A zenekart Richard Black énekes (akkori nevén Rick Czerny) és Spencer Sercombe szólógitáros alapította, egy los angelesi középiskolában. A kezdetekben szimplán Sharks néven működő zenekar felállását Dave Bishop dobos és Jim Volpicelli basszusgitáros tette teljessé.

Első albumukat egy hollywoodi stúdióban rögzítették, 'Alter Ego' címen, 1982-ben. Az 'Alter Ego'-ról három kislemez is megjelent - ezeket többnyire a koncerteken osztogatták ingyenesen a dedikálásra vágyó rajongóknak. Többek közt ezt is hozzájárult ahhoz, hogy a Sharks rövid időn belül az egyik legnépszerűbb los angelesi rockbandává váljon. A '80-as évek első felében olyan világhírű klubokban adtak headliner koncerteket, mint a Roxy, a Whiskey és a Troubadour. A későbbiekben ez utóbbi helyszínen lépett fel először a Guns N' Roses is, aminek frontembere, Axl Rose bevallottan Richard Black-től tanulta el színpadi mozgását és imázsát (habár a későbbi interjúkban már kerülte az erre vonatkozó kérdéseket). Annak idején a hasonló stílusú bandák nem alkalmaztak háttér-vokálokat; a Sharks azonban a szintén feltűnő színpadi jelenség, Jim Volpicelli basszusgitáros hangjával még különlegesebbé tette az egyébként is precízen kidolgozott műsort - ezáltal pedig a kritikusok egyenesen a Van Halen sikereihez hasonló reményeket fűztek a zenekarhoz.

A csapat 1985-ben változtatta nevét Shark Island-re. Ezen a néven egy évvel később jelent meg első, független stúdióalbumuk, a 'S'cool Buss'. Ekkoriban már Walt Woodward III (ex-Rachel, Americade) dobolt a bandában; Tom Rucci basszusgitározott és billentyűzött; Michael Guy pedig ritmusgitáron segített be (habár Volpicelli és Bishop is hozzájárult a dalszerzői munkához). A Grammy-díjas Rick Derringer által producelt bakelitlemezből mindössze 1,200 darabot gyártottak le - ezek nagy része Hollywood környékén talált rövid időn belül gazdára.

Felfigyelvén a sikerekre, az A&M Records igazolta le a Shark Island-et. '87-ben a dobos Woodward kilépett, miután csatlakozott a The Scream zenekarhoz - helyére egy fiatal zenész érkezett Chicagóból, Rob Pace személyében, de néhány hónapon belül őt is leváltotta a 2000-es években filmkészítőként elhíresült Greg Ellis. Az A&M (majd később az Epic Records) 1989-ben adta ki a Shark Island egyetlen hivatalos nagylemezét, a 'Law of the Order'-t, melynek vezető single-dala, a 'Paris Calling' világszerte nagy siker lett, köszönhetően az MTV-nek és a VH1-nak. Ennek ellenére maga a "debüt-album" gyengén teljesített, mivel az Epic Records - a kaliforniai környéken túl - nem promótálta elég intenzíven a bandát. A csapat néhány hónapon belül lassan köddé vált; tagjai más-más projektekben vállaltak szerepet.

A 'Law of the Order' albumot 2004-ben dupla CD-n is kiadta egy francia cég, a Bad Reputation (bónuszként az 1989. július 14-én rögzített, 'Bastille Day - Alive At The Whiskey' című koncert-EP, és néhány filmzenei bónusz track kapott helyett a pakkban).

A Shark Island 2005-ben újra összeállt, hogy rögzítsen néhány korábban megírt, de mindaddig kiadatlan és fel nem vett dalt. Így született meg a Spencer Sercombe gitáros által producelt 'Gathering of the Faithful' album, amin az eredeti frontember, Richard Black énekelt, Christian Heilman basszerozott, és a neves Glen Sobel (Alice Cooper) dobolt. Európában a Frontiers adta ki ezt a lemezt 2006-ban; míg az Államokban a Manifest Music dobta piacra egy évvel később.

A továbbiakban már nem állt össze a Shark Island eredeti felállása; habár az énekes, Richard Black 2013-ban új tagokkal - néhány európai koncert erejéig - újjáélesztette a zenekart. A frontember később belépett a rövid életű, Contraband nevezetű all-star csapatba, aminek tagja volt Michael Schenker (UFO), Bobby Blotzer (Ratt), Share Pedersen (Vixen) és Tracii Guns (L.A. Guns) is; majd átmenetileg a szintén szuper-group néven bejelentett Bourgeois Pigs énekese lett. Spencer Sercombe gitáros szintén Michael Schenker-rel dolgozott (az MSG színeiben), majd belépett a Vivian Campbell (Def Leppard) vezette Riverdogs-ba. Később Németországba emigrált, ahol jelenleg is sikeres session-zenészként dolgozik. Greg Ellis dobos az utóbbi években Michael Monroe (Hanoi Rocks) és Steve Stevens (Billy Idol) oldalán tűnt fel; Chris Heilman pedig egy Chromosapien nevű együttessel folytatta karrierjét. A másik ex-dobos, Walt Woodward III 2010 júniusában, máj-elégtelenség következtében elhunyt.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [122. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás