Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [190. rész]


2017-04-05

Egy jól ismert banda elfeledett mellék-projektjét elevenítjük ma fel.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 190. rész

A.S.A.P. - 'The Lion'

Az A.S.A.P. projektet az Iron Maiden gitárosa, Adrian Smith működtette 1989-ben, amikor az eredeti banda éppen szünetet tartott. Annak ellenére, hogy az A.S.A.P. (Adrian Smith And Project) egy egy-alkalmas megmozdulás volt, nem sokkal a 'Silver and Gold' album megjelenése után Smith úgy döntött, távozik az Iron Maiden-ből. A gitáros 8 évvel később tért vissza eredeti zenekarába, de az A.S.A.P.-t már nem élesztette újjá.

A '70-es években aktív Urchin zenekar hamvaiból létrejött A.S.A.P. 'Silver and Gold' című albumának alapjait már 1985-ben lerakta Smith (miután az Iron Maiden végzett a 'Powerslave' album promóciós turnéjával). Smith és Nicko McBrain dobos, valamint Dave Colwell (ex-Samson, ex-Bad Company) és Andy Barnett (Metal Mirror) gitárosok ekkor álltak össze néhány haverral, hogy közösen jammelgessenek. Nem sokkal később színpadra állt ez a formáció (The Entire Population Of Hackney néven); méghozzá eredeti, saját dalokkal - köztük a 'Silver And Gold'-dal, a 'Fighting Man'-nel és a 'School Days'-szel (mely dalok mindegyikét az A.S.A.P adta ki), illetve a 'Juanita'-val, a 'Reach Out'-tal és a 'That Girl'-lel, amiket később maga az Iron Maiden rögzített.

1989-re összeállt az A.S.A.P. felállása, amit Smith, Colwell és Barnett mellett Dick Young billentyűs és egy legendás dobos, Zak Starkey (Ringo Starr, The Who, Oasis) alkotott (a dobos posztra eredetileg Nicko McBrain-t szánták, de a Maiden-dobos épp ekkoriban házasodott; így nem tudta vállalni a feladatot).

Az A.S.A.P. egyetlen albuma, a 'Silver and Gold' - hangzás tekintetében - nagy mértékben eltért attól, amit Smith-t az Iron Maiden-nel tett ismertté. Az anyabanda heavy metalos stílusától eltérően ez a zenekar progresszív / hard rock zenében utazott. Smith ezesetben az énekes-gitárosi posztot töltötte be - karcos hangját eleinte nehezen tudták megemészteni a Maiden-rajongók; így a 'Silver and Gold' és annak promóciós turnéja kudarcba fulladt.

Smith 1990-ben hagyta el először az Iron Maiden-t (a 'No Prayer for the Dying' album munkálatai közben), mivel "kreatív különbözőségek" támadtak közte és a banda basszusgitárosa, Steve Harris között. Habár távozása a sajtó szerint "baráti körülmények között zajlott", Smith 1990 és 1993 között a zenétől visszavonultan élt (ezidő alatt csak egyszer állt színpadra, 1992-ben, Doningtonban, az Iron Maiden vendégeként).

A gitáros 1993-ban tért vissza a színre, amikor is megalapította a The Untouchables együttest. Ez a formáció nem adott ki lemezt, de egy évvel később - már Psycho Motel néven - kiteljesedett a felállás. A Psycho Motel-nek két nagylemeze jelent meg (1996-ban és 1997-ben); ezt követően azonban csatlakozott Bruce Dickinson szólóbandájához, két évvel később pedig visszatért az Iron Maiden-be is.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [190. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás