Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [191. rész]


2017-04-09

Az éjszakai kábulat himnusza...

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 191. rész

THE JEFF HEALEY BAND - 'Daze Of The Night'

Jeff Healey egy kanadai blues-gitáros / -énekes volt. Torontóban született, csecsemőkorában egy tűzoltó fogadta örökbe. Nyolc hónaposan megvakult retinoblasztóma, egy ritka rákféleség következtében. Mindkét szemét eltávolították.

Hároméves korában kezdett gitározni, teljesen egyedi módon, az ölébe fektetett gitárral, mintha citerázna. Ez egyedi játékstílust eredményezett. Tizenhétévesen alapította első zenekarát, a Blue Direction-t. Társai Jeremy Littler basszusgitáros, Rob Quail ritmusgitáros és Graydon Chapman dobos voltak; később Littler helyébe Ian McIntyre állt.

A helyi klubzenekar után Joe Rockman basszusgitárossal és Tom Stephen dobossal alkotott triót, ez lett a Jeff Healey Band. Ezzel a társasággal 1988-ban adták ki bemutatkozó albumukat, a 'See the Light' címűt. Ez az album még abban az évben jelölést kapott Grammy-díjra. Ezévtől Healey a híres színész, Patrick Swayze hivatalos filmzene-szerzője lett.

1990-ben a Jeff Healey Band elnyerte a Juno Award 'Az év kanadai előadója' díját. A rockzene nagyjaival turnézott, mint például a Dire Straits, Stevie Ray Vaughan, Buddy Guy, B. B. King, a ZZ Top és Eric Clapton.

2000 után a hot-jazz műfaj irányába fordult; több albumot adott ki az 1920-as és 1930-as évek dzsessz-zenéjének stílusában. Ezeken már nem csak gitározott, hanem trombitált is. Zenekarát ekkor Haley’s House Band néven nevezték.

2006-ban Ian Gillan-nel, a Deep Purple énekesével adott ki közös albumot. 2008. áprilisában európai koncertturnét tervezett az Egyesült Királyságban, Németországban és Hollandiában.

2005-től kezdődően újabb és újabb dagantokat fedeztek fel Healey szervezetében. Először a lábaiban, majd 2007. január 11-én mindkét tüdőlebenyt is műteni kellett. 2008. március 2-án, 41 éves korában azonban elhunyt a rák szövődményeiben. Halálát megelőzően jelent meg Healey 'Mess of Blues' című albuma, ami nyolc éven belül az első blues stílusú lemeze volt.

A Jeff Healy Band nevén 2013-ban jelent meg egy 'House on Fire' című album, ami főként korai demókat és ritkaságokat - köztük a mindaddig ki nem adott 'Daze Of The Night' című számot - tartalmazott. Ugyanez a dal helyet kapott a 2016-os 'Heal My Soul' lemezen is, amire a néhai zenész 1996 és 2000 között rögzített, eddig többnyire meg nem jelent szerzeményei kerültek fel.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [191. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás