Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [194. rész]


2017-04-19

Megemlékezünk a világ egyik legkülönlegesebb hard rock csapatáról, és annak legendás alapítójáról / dalszerzőjéről, akit immáron nyolc éve elvesztett a világ.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 194. rész

TALISMAN - 'Mysterious (This Time It's Serious)'

A svéd Talisman együttes a '80-as évek végén alakult, amikor Marcel Jacob kiszállt John Norum (Europe) szólóbandájából, és összeállt Jeff Scott Soto-val (eleinte, néhány demó erejéig Göran Edman volt az énekes, de őt épp ekkor vette maga mellé Yngwie Malmsteen). '89-re már teljes lett a zenekar, vagyis: Soto és Jacob mellett Christopher Staehl és Mats Lindfors gitárosok, Peter Hermansson dobos és Mats Olausson billentyűs (közülük egyébként hárman is - Soto, Jacob és Olausson - megfordultak korábban Malmsteen bandájában).

1990 februárjában kiadták első lemezüket ('Talisman'), amiből két hónap alatt 33000 példány kelt el Svédországban. Az 'I'll Be Waiting' című számmal vonultak be a köztudatba. A koncerteken Jason Bieler (Saigon Kick) gitáros, Jakob "Jake Samuel" Samuelsson dobos és Thomas Vikstörm (Candlemass, Talk Of The Town) billentyűs alkotta a felállást; mivel azonban kiadójuk, az Airplay/Vinyl Mania csődbe ment, első lemezüket nem sikerült nemzetközi szinten terjeszteni.

Később némileg szétszéledt a banda, de néhány tagcsere után, 1992 decemberében (miután Soto is visszatért amerikai zenekara, az Eyes felolszlása után) 3 hét alatt készítették el 'Genesis' c. albumukat, amiről a 'Mysterious' lett sláger. '93-ban Japánban és egész Európában is megjelent az első két lemezük, így még nagyobb sikerre tettek szert. Samuel egy japán turné közben lépett ki a csapatból, mivel úgy döntött, ezentúl énekléssel kíván foglalkozni (később ő lett a The Poodles frontembere) - helyére pedig a Treat-ből ismert dobos, Jamie Borger szállt be.

'94 januárjában egy stockholmi stúdióban gyűlt ismét össze a banda, hogy felvegyék a következő, 'Humanimal' c. (dupla) albumot. 22 nap alatt 22 dalt rögzítettek - a munkálatokba pedig besegített Soto akkori barátnője, Julie Greaux (Axel Rudi Pell, Billy Idol) is. A 'Humanimal' albumon az alapvető metal és hard rock műfajok mellett olyan stílusokkal kísérleteztek, mint a funky és a pop; de mindez meglehetősen sikeresnek bizonyult, mind a kritikusok, mind a rajongók körében (sokan ezt tartják az "ultimate" Talisman albumnak).

Marcel és Jeff '95-ben Los Angelesben írták meg a 4. Talisman nagylemezt, a 'Life'-ot. A japán illetve az európai kiadók közötti viták miatt '94-ben és '95-ben a zenekar nem turnézott. Aztán egy 3 éves szünet következett, így mindenkinek jutott ideje a saját projektjére (pl. Boogie Knights, Human Clay).

'98-ban megjelent a 'Truth', amin többek között egy híres Madonna- ('Frozen' ), egy Queen- ('Let Me Entertain You') és egy Prince- ('Darling Nikki') feldolgozás szerepelt. A munkálatok többnyire Jeff házi stúdiójában zajlottak, de az utómunkákba besegített a neves John Ellis (Prism Sound Studios, Boston) is. A kiadók további konfliktusai miatt azonban ezúttal sem turnéztak.

Aztán egy újabb szünet után 2002-ben végre felléptek a Svéd Rock Fesztiválon (a felvételekről készült egy koncert album is, amit csak Svédországban adtak ki). JSS jóban volt a Frontiers Records-szal (ahol első szólóalbuma is megjelent), így a Talisman is átigazolt oda. '03 tavaszára elkészült a 'Cats And Dogs', ősszel pedig megjelent összes lemezük újrafelvétele bónusz dalokkal, koncertfelvételekkel és videoklipekkel. Azév nyarán több európai fesztiválon is színpadra álltak.

2005-ben kiadták első DVD-jüket, a dupla 'World's Best Kept Secret'-et, amivel a zenkar a 15. születésnapját ünnepelte. Ugyanekkor jelent meg a 'Five Men Live' c. dupla live-album is. Még ebben az évben nekiálltak az új album elkészítésének.

A stílszerűen '7' címet viselő nagylemez végül 2006 októberében jelent meg, ami sokak (mint például maga Marcel Jacob) szerint az együttes legjobb lemeze lett. Ezen album minden dalát Soto és Jacob írta - az utóbbi egy a ritmus- és a basszusgitár, valamint a billentyűk feljátszását is magára vállalta. A problémák viszont akkor kezdődtek el, amikor JSS lett a Journey új énekese (2006 decemberében), és fontosabbnak találta azt a zenekart. A banda végül 2007 május-júniusra bejelentette utolsó turnéját (ehhez nagyban hozzájárult Jacob romló egészségügyi állapota is).

Sajnáltos módon a Talisman atyja, Marcel Jacob 2009 júliusában, 45 éves korában öngyilkosságot követett el; így minden jövőbeni reunion-ra vonatkozó remény szertefoszlott. Halálának ötödik, születésének 50. évfordulóján azonban egy nagyszabású emlékkoncerttel állt színpadra a Talisman a Svéd Rockfesztiválon, fejet hajtván a legenda élete és nagyszerű munkássága előtt. Ezen a koncerten az Evergrey-ből és a Therion-ból ismert Johan Niemann basszusgitározott.

A Talisman utolsó hivatalos felállása így nézett ki (a képen balról jobbra): Fredrik Akesson - gitár, Jeff Scott Soto - ének, Jamie Borger - dob, Marcel Jacob - basszusgitár.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [194. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás