Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [221. rész]


2017-07-23

Rockandrollból ötös

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 221. rész

JUNKIES - 'Nem Vagyok Jól'

A Junkies egy magyar punk-rock együttes, ami 1993-ban alakult.

Az együttest a Jack Daniel's zenekarból kivált Somogyi Csaba gitáros alakította Csordás Tibor (ex-White Rose, később Fiesta) énekessel, Barbaro Attila gitárossal. Előbb a New Jack Daniel's nevet választották, majd a Junkies nevet vették fel. Az első felállásban még Demők Péter basszusgitározott és Gürtler Zsolt dobolt, de hamarosan már az Egyesült Államokból hazatérő Riki Church és Somogyi "Jódli" József (ex-Jack Daniel's) alkotta a ritmusszekciót. Első albumuk az Aréna kiadónál jelent meg 1994-ben ('Rock 'N' Roll') címmel.

Miután Barbaro és Church inkább a punkos vonalat erősítették volna, 1994 júniusától zenei nézeteltérések miatt Csordás Tibor helyett Szekeres András lett az énekes. (A zenekar ma már innentől számítja a létezését.) A következő év elején a 'Vesztettél' című dalukra saját zsebből forgattak klipet, ami az akkoriban működő A3 televíziócsatornán többször látható volt. Júniusban Csordás után egy másik alapító, Somogyi Csaba is távozott, a zenekar viszont szerződést kötött a szombathelyi LMS kiadóval, és októberben megjelent a 'Káros az egészségre' album.

Ettől kezdve a Junkies egyre nagyobb közönség előtt játszott, rajongótáboruk országszerte folyamatosan nőtt. Ennek köszönhetően a multinacionális Warner lemezkiadó magyar leányvállalata leszerződtette az együttest, és a következő album, a 'Nihil' már a Warner-Magneoton gondozásában jelent meg 1997 nyarán. (A kiadó egy évvel később a 'Káros az egészségre' lemezt is megjelentette CD-n.)

Az együttes a lemez sikerének köszönhetően másfél éven át folyamatosan koncertezett. 1999 januárjában Jódli távozott, amivel kezdetét vette az állandó tagcserék sora a dobok mögött. 1999-ben a 'Tabu' című új lemezük megjelenését követően a Sziget fesztivál nagyszínpadán játszottak, majd novemberben a Petőfi Csarnokban adtak önálló, születésnapi koncertet.

2001 elején Bernhard Hahn német producerrel vették fel az 'SX7' nagylemezt, amely áprilisban jelent meg. Ezután a Junkies két évente új stúdióalbummal jelentkezett ('Hat' - 2003, 'Szép új világ' - 2005), punk-rock stílusukba egyre több pop-dallam keveredett. Lemezeiket rendre Fonogram-díjra jelölték. 2006-ban aranylemezt kaptak a majd' tíz évvel korábban megjelent 'Nihil' album tízezer eladott példánya után, valamint Bánfalvi Ákos tollából megjelent a Nagy mesekönyv, ami a Junkies történetét mutatja be.

A 'Degeneráció' című albumuk megjelenését 2007-re tervezték, de a 2006-ban csatlakozott Schvéger Zoltán dobos lábtörése késleltette a felvételek megkezdését. A nagylemez végül 2009-ben jelent meg. Az albumon is szereplő 'Rockandrollból ötös' című szám a magyar Music Television azonos című műsorának főcímdala volt.

2010. április 16-án Schvéger Zoltán egészségügyi okok miatt kilépett a zenekarból, helyét Keresztes Viktor vette át.

2012 és 2016 között három újabb nagylemezt adtak ki, 'Mi van veled? Semmi?' (2012), 'Félelem és reszketés Budapesten' (2014), valamint 'Buli volt, buli van, buli lesz!' (2016) címen.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [221. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás