Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [225. rész]


2017-08-06

A power metal műfaj egyik legklasszikusabb albumának időtálló himnuszát hallgatjuk ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 225. rész

SONATA ARCTICA - 'Kingdom For A Heart'

A Sonata Arctica egy 1996-ban alakult, finn power metal együttes, Kemi városából.

Az együttest Tony Kakko, Jani Liimatainen, Marko Paasikoski, Tommy Portimo és Pentti Peura alapította 1996-ban, Kemiben. Akkoriban a Tricky Beans névvel kerültek be a metal-közösségbe. Hamarosan rögzítettek is 3 demót – a 'Friends 'till the End'-et, az 'Agre Pamppers'-t és a 'PeaceMaker'-t.

1997-ben a nevüket Tricky Means-re változtatták (ekkor jött Janne, az új basszusgitáros), és ettől a ponttól 1999-ig tartó időszakban alakult ki a csapat stílusa, a gyors, dallamos és a billentyűorientált heavy metal, a tiszta és magas énekhang. Tony-ra, mind oly sokakra akkoriban, nagy hatással volt a Srtatovarius hangzása, azért emlegetik néhol együtt is őket.

1999-ben a csapat felvette újabb demójukat, a 'FullMoon-t a Kemi-beli Tico Tico Stúdióban, ami az első igazi metal-számuk volt. Ekkor a felállás a következő volt: Tony Kakko (ének és billentyű), Jani Liimatainen (gitár), Janne Kivilahti (basszusgitár) és Tommy Portimo (dob). A demót a Spinefarmhoz is elküldték. Még ebben az évben felvették a Sonata Arctica nevet, és megjelent első kislemezük Finnországban, az 'UnOpened'. Mivel számaik felkerültek a toplistákra, az együttes már könnyen talált kiadót, hogy zenéjük a világ minden pontjára eljusson. Ezt kihasználva el is készítették első nagylemezüket, az 'Ecliptica'-t.

Tony Kakko már csak az énekre koncentrált, ugyanis csatlakozott hozzájuk Mikko Härkin (a Kenziner-ben játszott azelőtt), aki vállalta a szintetizátort, és jól beilleszkedett a csapatba.
2000 elején a Sonata Arctica a Stratovarius-szal, és a Rhapsody-val együtt indult Európa körüli turnéra. Marko Paasikoski közben visszatért a basszusgitár húrjaihoz, leváltva Janne-t.

2000 végétől az együttes a következő albumukon dolgozott – ez volt a 'Silence' – amit 2001 júniusán jelentettek meg. Ezt egy nagyméretű koncertturné követte, szinte mindenütt Európában, és Japánban is. 2002-ben a Sonata Arctica már Amerikába is eljutott, koncertet adva Brazíliában és Chilében. Az együttes tagjai szerint ezek legjobb koncertjeik közé tartoztak – a másik legjobb pedig a 2002-es japán turné volt szerintük. Utóbbin fel is vettek egy koncertalbumot, a tokyoi koncertről, és 'Songs of Silence' címmel jelentették meg.

2002 végén Härkin személyes okokra hivatkozva elhagyta a bandát. A harmadik albumukat – 'Winterheart's Guild' – Jens Johansson (Stratovarius) ideiglenes segítségével hozták létre, valamint Tony is vállalt billentyűs szerepet. Az album végül 2003-ban jelent meg.

Az új billentyűs szerepére sokan jelentkeztek, akik közül kettő különösen tetszett a csapat tagjainak, aztán a személyisége alapján megtalálták az emberüket. Ez az érdekes ember volt Henrik Klingenberg, aki oszlopos tagja lett a csapatnak, és a Winterheart's Guild turnén már ő játszott. A koncertek nagy részén teltház volt.

A csapat kiadót váltott, ezentúl a legnagyobb európai kiadócég, a Nuclear Blast adja ki munkáikat.

2004 elején az együttes az Iron Maiden előzenekaraként játszott annak japán turnéján. Eközben Tommy Portimo, a csapat dobosa apa lett, márciusban megszületett kislánya.

A 'Reckoning Night' albumot 3 hónapon keresztül rögzítették, majd októberben kiadták. Ugyanekkor kiadott kislemezük is a finn toplistán volt, 6 héten keresztül. Egy bemutató koncert következett volna, de a már népszerűvé vált Nightwish meghívta őket egy európai turnéra, és így megváltoztak a tervek. Több mint 10 000 ember hallotta ezeken a koncerteken a Sonata Arcticát.

2005 elején ismét a Nightwish-sel tartottak, hogy előzenekarként szerepeljenek annak észak-amerikai koncertturnéján. Bár ezek a koncertek a Nightwish számára elmaradtak, de a Sonata Arctica-s fiúk tettek egy rövidebb turnét, amelynek állomásai kanadai és USA-beli koncertek voltak.

Az együttes elkészítette első koncert DVD-jét, amelynek a 'For the Sake of Revenge' nevet adták. Ezen a 2006-ban megjelent kiadványon egy régebbi, 2004. februári tokyói koncert kapott helyet. A Spinefarm Records még egy utolsó összeállítást megjelentetett a fiúktól, mielőtt kiadót cseréltek. Ennek a címe 'The End of This Chapter' volt, ami Japánban 2005 augusztusában, míg Európában 2006 májusában jelent meg.

Egy PC-s játék tervei is készültek a Sonata Arctica karakterei és zenéje alapján, és a Winterheart's Guild címet adták neki, mint az albumnak. A játékot Zelian Games fejleszti, egy akció-RPG stílust megcélozva, kb. mint a Fallout és a Diablo.

2006 decemberétől a csapat megkezdte következő stúdióalbumjuk rögzítését. Most először finn nevet adtak az albumnak – 'Unia' –, ami május 25-én jelent meg. Ez az album kisebb fordulópont a csapat életében, ugyanis kicsit eltér a stílus az előző albumoktól, és ugyanekkor logót is változtattak.

Március 2-án az együttes gitárosa, Jani Liimatainen bejelentette, hogy az elkövetkezendő időszakban nem tud játszani a koncerteken, ugyanis teljesítenie kell kötelező katonai szolgálatát. Ebben az időszakban Elias Viljanen fogja helyettesíteni Janit.

2008-ban többnyire Észak-Amerikában turnézott a banda, honfitársaik, a Nightwish előzenekaraként; de még ugyanebben az évben újra kiadták első két lemezüket, valamint egy vadonatúj stúdióalbumot, 'The Days of Grays' címen, ami még egy fokkal sötétebb és komplexebb hangzású volt elődjénél. Ezt az albumot többek közt a Dragonforce kíséretében turnéztatták meg, 2010-ben.

A következő nagylemezig ('Stones Grow Her Name') 2012 májusáig kellett várni, de ezt megelőzően még kiadtak egy koncert DVD-t is ('Live in Finland' címen). Ezzel az albummal már többnyire Európában turnéztak, headliner bandaként.

Nyolcadik albumuk, a 'Pariah's Child' 2014 márciusi megjelenését megelőzően Marko Paasikoski kilépett a bandából; helyére pedig bevették Pasi Kauppinen. Az újabb lemez egyfajta visszatérés volt a korai, power metalos hangzáshoz - ezt igazolja többek közt az is, hogy ismét a régi logo került a borítóra.

A banda ezután egy sikeres világkörüli turnét bonyolított le a 'Pariah’s Child' című album promóciójával, de mindeközben a tagoknak maradt ideje arra, hogy stúdióba vonuljanak, és újra felvegyék legendássá vált debütáló, 'Ecliptica' című albumukat, ami eredetileg 15 évvel ezelőtt került a boltok polcaira. Az 'Ecliptica – Revisited; 15th Anniversary Edition' címet viselő kiadvány 2014. október 24-én jelent meg, a Nuclear Blast jóvoltából. Az újabb turnén - aminek keretében Budapestre is ellátogattak - elhangzott a teljes újrahangszerelt anyag, elejétől a végéig.

2015 decemberében egy karácsonyi témájú kislemezt adtak ki, 'Christmas Spirits' címen; majd rögtön neki is láttak, kilencedik, stílszerűen 'The Ninth Hour' címmel ellátott stúdióalbumuk munkálatainak. Ez a lemez végül 2016 októberében jelent meg.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [225. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás