Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [240. rész]


2017-09-27

Ma az európai folk metal-színtér egyik kevésbé ismert, viszont annál profibb bandájától hallgatunk meg egy 2015-ös himnuszt.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 240. rész

BUCOVINA - 'Cărări în suflet'

A Bucovina egy román tradícionális folk metal formáció, ami a 2000-es évben alakult Jászvásárban (Iași).

A zenekart Florin "Crivăţ" Ţibu gitáros-énekes és a basszusgitáros Harbard alapította. Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a dobos, Bogdan "Mishu" Mihu is; habár Harbard néhány hónap után úgy döntött, mégsem vesz részt a projektben. Crivăţ és Mishu ezután inkább saját közös bandájukra, a deathgrind műfajban utazó Vena Cavára fordították figyelmüket. 2005-ben azonban megújult erővel és új felállással tért vissza a Bucovina, és azóta is komoly sikereket érnek el a nemzetközi folk / viking metal közösség köreiben.

A Bucovina új felállását ezt követően a Vena Cava trió tagjai alapozták meg; lévén a brazil basszusgitáros, Paolo Cito Caminha is belépett a csapatba. Ő azonban nem sokkal később Romániából Svédországba költözött; így feloszlott a Vena Cava; viszont elkészült az első Bucovina album (amin még ő basszerozik). Az újabb basszusgitáros a fiatal és tehetséges Tudor "Beks" (ex-Spirit) lett.

A Bucovina első nagylemeze 2006 nyarán jelent meg, 'Ceasul aducerii-aminte' ("A leszámolás napja") címen, a román Lupii Daciei kiadó jóvoltából. Köszönhetően black metallal ötvözött folk zenéjük egyedi hangzásának - melyet román történelmi / folklór témájú dalszövegekkel tesznek még különlegesebbé - a Negura Bunget mellett a Bucovina lett világszerte a legismertebb banda ebben a stílusban.

A banda következő lemeze egy EP volt, a 2010-es 'Duh', ami szintén egy újabb felállás mutatkozott be: Crivăţ, Mishu és a másod-gitáros Bogdan Luparu mellett immáron Vlad Stefan Datcu basszusgitározott és Manuel Giugula billentyűzött. A 'Duh' CD-n mindössze ezer példányban jelent meg - ebből viszont rövid idő alatt gazdára talált az összes darab.

2013 áprilisában kiadta a banda első angol nyelvű számát, a 'Day Follows Day, Night Follows Night' című szerzeményt, ami felkerült az azév novemberében megjelent, második nagylemezre ('Sub Stele') is. Ezt a nagylemezt a legendás svéd death metal-guru, Dan Swanö "vette kezelésbe". Innentől kezdve továbbá a szintén Jorge Augusto Coan a Bucovina basszusgitárosa. Giugula 2013-as kiválása óta egyébként nem hallhatók billentyűk a banda dalaiban.

A Bucovina megalakulásának 15. évfordulója alkalmából, 2015 júniusában megjelent egy válogatás-lemez ('Saizeci de anotimpuri de folc, hevi, blac'), amit a Metalhead Records adott ki, limitált digipak CD-n. Ugyanebben az évben született meg a banda harmadik teljes értékű nagylemeze, a 'Nestrămutat' is, ami független gondozásban került forgalomba, digitális formában, illetve digipak változatban.

2016. december 17-én új digitális kislemezzel jelentkezett a zenekar: az 'Asteapta​-​ma dincolo (de moarte)' ("Tekints le rám a túlvilágból, a halál kapujából") az együttes néhai jóbarátja, Adrian Rugină emlékére íródott (a Bucium dobosaként ismert Rugina 2015. október 30-án vesztette életét a bukaresti klubtűzben).

A Bucovina jelenleg következő stúdióalbumán dolgozik. Ezzel kapcsolatban friss hírek a banda hivatalos Facebook-oldalán találhatók.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [240. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás