Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [249. rész]


2017-10-29

Kanada premier punk-rock bandája húzza ma a talpalávalót!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 249. rész

BILLY TALENT - 'Red Flag' Quest'

A Billy Talent egy kanadai punk-rock együttes, ami Streetsville-ben, Toronto egyik külvárosában alakult 1993-ban. Ekkor találkozott Ben Kowalewicz, Jon Gallant és Aaron Solowoniuk Ian D’Sával egy, a középiskolájukban rendezett tehetségkutató versenyen, a színfalak mögött. Ian ekkor még egy másik bandában játszott, de nagyon jól összebarátkozott Benékkel és később Pezz néven megalakították együttesüket.

1998-ban adták ki első nagylemezüket 'Watoosh!' címmel. A Pezz nevet 1999-ben felcserélték Billy Talent-re. Az együttes névadója egy kitalált figura a Hard Core Logo című filmből. A fiúknak eddig Billy Talent-ként négy nagylemezük és 14 kislemezük jelent meg. ('Try Honesty', 'The Ex', 'River Below', 'Nothing To Lose', 'Devil In The Midnight Mass', 'Red Flag', 'Fallen Leaves', 'Surrender', 'This Suffering', 'Turn Your Back Again', 'Rusted From The Rain', 'Devil On My Shoulder', 'Saint Veronica', 'Diamond on a Landmine') A 2010-es Sziget fesztivál keretében léptek fel először Magyarországon. 2013-ban a soproni Volt-ra látogattak; 2015 novemberében pedig a Dürer Kertben adtak koncertet. Legutóbb 2016 júniusában jártak itt: a Budapest Parkban koncerteztek, a Zebrahead, a Counterfeit és az Anti-Flag társaágában.

A Billy Talent igazán népszerűvé harmadik, 2006-os albumával vált: a 'Devil In a Midnight Mass' – 'Fallen Leaves' – 'Red Flag' hármassal a csapat világszerte rengeteg rajongót szerzett magának, az MTV pedig rogyásig játszotta ekkoriban az említett számok klipjeit. Ehhez kellettek az egyedi koncepció alapján készült klipek is, ahogy a sablonokból kilépő, sötétebb témákat feldolgozó szövegek szintúgy: a 'Fallen Leaves' egy heroinfüggő férfiról szól, aki a drog miatt elveszti barátait, a 'Devil In a Midnight Mass' pedig a gyerekmolesztálásról..

A zenekar népszerűségéhez hozzátettek az energikus, lendületes dalok, illetve Benjamin Kowalewicz énekhangja is fontos szerepet játszott benne. A negyedik lemez 2009-ben jött ki, rajta a hamar népszerűvé váló 'Rusted from the Rainnel' és 'Devil on My Shoulder'-rel. A lemez a 2009-es eladási listákon Kanadában az első, Ausztriában és Németországban a második, Finnországban pedig a harmadik helyig is eljutott. A zenekar láthatóan népszerűnek bizonyult Németországban: a 'Billy Talent II' 2007 végén az éves lista 37., a 'Billy Talent III' pedig 2009-ben a 32. helyén végzett.

Az ötödik lemez, a 'Dead Silence' 2012-ben jelent meg, nem sokkal később pedig új albummal készülnek előrukkolni, ezúttal Aaron Solowoniuk dobos nélkül, akit egy ideig az Alexisonfire ütőse, Jordan Hastings helyettesít. A zenekar felállása egyébként ezen kívül 1993 óta állandónak mondható. A Billy Talent még Pezz néven alakult 1993-ban, 1999-ben pedig kiadtak egy nagylemezt 'Watoosh!' címmel, amire még jóval inkább egyfajta stíluskavalkád volt jellemző, merítve a hip-hopból, az indieből és a ska-punkból is, de a második, már 'Billy Talent' név alatt kiadott lemeztől már egy sokkal egységesebb, de ugyanúgy több helyről merítő zeneiség valósult meg.

Legutóbbi nagylemezük, az 'Afraid of Heights' 2016 júniusában jelent meg. Még azon a nyáron felkérte őket előzenekarnak az újjáalakult Guns N' Roses; így egy hatalmas rock-buli valósulhatott meg a torontói Rogers Centre-ben.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [249. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás