Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [287. rész]


2018-03-11

Egy vérbeli mexikói rock-slágerrel készültünk erre a hétvégére.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 287. rész

SANTANA - 'Corazón Espinado' (feat. Maná)

Carlos Augusto Alves Santana egy Grammy-díjas mexikói latin rockzenész és gitáros. Az ifjú Santana tizenöt évesen kezdett gitározni. Zenéjére a legnagyobb hatást a latin kultúra gyakorolta. 1967-ben az Egyesült Államok nyugati partjára, San Franciscóba költöztek - már ebben az évben tagja lett az Azteca nevű zenekarnak, de néhán évvel később vált ismertté, saját zenekarával (Santana Blues Band).

Santana latin zenei hatásait ötvözte a west-coast rockkal, így már a kifejezés feltalálása előtt is "fusion" zenészként működött. 1972-ben Santana John McLaughlin példáját követve spirituális jazz-fusion irányba indult el. 1976-tól kommersz rock- és tánczenei elemeket belesző dalaiba, ami máig védjegyének számít. Gyakran dolgozik együtt más zenészekkel, és folyamatosan próbál új stílusokat felfedezni, melyekkel tovább fűszerezheti saját zenéjét is. Santana nagyon letisztult és szenvedélyes gitáros, gitárjával olyan feszültséget képes teremteni, mint kevesen. Hangzása egyedi, játéka különös kifejezőerővel bír.

Carlos Augusto Alves Santana 1947. július 20-án született Mexikóban. Santana tulajdonképpen "beleszületett" a zenébe, ugyanis már apja is zenész volt, hegedűn játszott. Carlos Santana kezében először 15 évesen járt gitár, onnantól kezdve barátságot kötött a gitárral. 1969-ben Amerikába, San Franciscóba költöztek, de valahogy sosem sikerült neki teljesen amerikaivá válni. Miután éveket töltött azzal, hogy az utcán gitározoztt, 1966-ban megalapította a Santana Blues Band-et David Brow-val és Gregg Rolie-vel. A csapattal hamarosan nagy sikereket értek el, ismerttek lettek.

Santana stílusában helyet kap a jazz, a blues, a latin rock, a salsa és az afrika ritmusok kaveréke. Hamarosan olyan sikert ért el ez a keverék és a banda hogy kiadták első albumukat, meyly a 'Santana' (1969) nevet viselte. Ezt az albumot követte az 'Abraxas' (1970) amely platinalemez lett.  A zenekar következő két albuma, a 'Santana III' (1971) és a 'Caravanserai' (1972), épp olyan sikereket ért el, mind az előző kettő.

Ezután a zenekar tagjai gyakran változtak, így hamarosan Santana lett az egyetlen tag, aki az eredeti csapatban játszott. 1973-ban jött a következő album, melynek 'Surrender' volt a neve - ezen az albumon különös előnyt élveztek a jazz-számok. 1970-től 1980-ig a banda kiadott egy sor sikeres lemezt. A legnevesebb albumok: 'Amigos' (1976) és 'Zebop!' (1981). A '80-as évek végén kezdett csökkenni a banda népszerűsége, egyre kevesebben voltak kíváncsiak rájuk, drasztikusan csökkent a jazz-rock keverék utáni érdeklődők száma. Ennek ellenére Santana megkapta élete első Grammy-díját, az 1987-ben megjelent első szólóalbumára, a 'Blues a Salvador'-ra. Ezek után Santana egyfolytában turnézott teltházas koncerteket adott a világ minden táján.

A 2000-es év nyarán kiadott 'Corazón Espinado' single-dal Sanata és a szintén mexikói progresszív rockbanda, a Maná közreműködését fémjelzi. A dal szerzője, producere és énekese maga Fher Olvera, a Maná frontembere. A 'Corazón Espinado' Santana 1999-es 'Supernatural' albumán szerepel, ami főként a spanyol nyelvű országokban aratott nagy sikereket. A 2000-es Latin Grammy díjátadón elnyerte 'Az év lemeze' és a 'Legjobb rock-performansz' díját - ugyanezen az eseményen Santana és a Maná elő is adta a 'Corazón Espinado'-t.

A 'Corazón Espinado' kislemez egyébként sikeres volt az Egyesült Államokban, de Európa-szerte is: felkerült például a svájci, az olasz és a holland toplistákra.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [287. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás