Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [291. rész]


2018-03-25

Ma Európa - ha nem az egész világ - egyik legsikeresebb, legnépszerűbb ska zenekara előtt tisztelgünk.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 291. rész

SKA-P - 'Wild Spain'

A Ska-P (ejtsd: [ɛsˈkape], a jelentése kiolvasva „szökés, menekülés”) spanyol ska-punk együttes. Madrid Vallecas nevű városrészében alakult 1994-ben. A K-betű a névben különleges, hiszen a spanyol nyelvben c vagy qu jelöli a k-hangot. A K használata utal a vallekasi munkáskerület munkásainak büszke öntudatára, másrészt a baszk nyelvre is, melyben k-t írnak c vagy qu helyett. Társadalmi üzenetét tekintve egy radikális baloldali zenei csoportként kategorizálható. Többek között baloldali nézetei ellenére és elismerten kiváló zenéje miatt az egyik legnépszerűbb ska-punk együttes Spanyolországban és Európában. Észak-Amerikában kevésbé ismert, mint Európában, de Mexikóban és Dél-Amerikában népes rajongótáboruk van.

Társadalmi üzenet

A SKA-P zenéjé
ben a zenészek politikai-társadalmi nézetei tükröződnek, a vidám, gyors ritmusú, energikus zenei hangzáshoz kritikai hangvételű, hétköznapi és fontos társadalmi problémákat is boncolgató szövegek társulnak. Ilyenek például a globalizáció hatásai, antikapitalizmus, az USA igazságtalan politikája a világ más országaival szemben, Latin-Amerika országainak szabadságmozgalmai, az emancipációs törekvések melletti kiállás, az emberi jogok védelme, a halálbüntetés eltörlése, a katolikus egyház (szerintük) túlzott konzervativizmusa, antinacionalizmus, ezen belül anticionizmus, antifasizmus, a marihuána legalizálása, a bikaviadalok eltörlése, az állatok jogai. Egyik legközismertebb daluk a 'Cannabis', a marihuána legalizálását támogatja.

1994: a kezdet

A SKA-P-t 1994-ben egy baráti társaság alapította a madridi Vallecas-ban, ska zenekarként kezdték. A kezdeti felállás a következő volt: Pulpul—ének és gitár, Toni Escobar—gitár és ének, Julio—basszusgitár, billentyűs és énekes, Pako—dobos. Még '94-ben megjelent első, 9 számot tartalmazó CD-jük, melynek címe nem más, mint 'SKA-P'. A későbbi, igazán híres
albumokhoz képest ez még nem büszkélkedhet nagyon magas eladásokkal. Viszont megalapozta népszerűségüket, főleg a 'Como un rayo' című dallal, mely egy induló a Rayo Vallecano vallecasi futballcsapat részére. Számos koncertet adtak az Extremoduro és a Platero előzenekaraként.

1995-1996: út a hírnév felé

Toni, a gitáros kilépett 1995-ben, munkája miatt. Helyette Joxemi jött, és Pipi is ekkor csatlakozott. Ő Pulpul barátja volt, és eleinte csak a koncertek egyes részeinél, jelmezbe öltözve vett részt a műsorban. Később ő lett a második énekes. 1996-ban megjelent a második lemezük, 'El vals del obrero' címmel. Ez által lettek igazán közismertek, főleg a 'Cannabis' című dal lett sláger. Részt vettek a 9. Vallekas Rock Festival-on, ahol sokan megismerhették őket.

1997-1999: az első nemzetközi turné

Harmadik lemezük, az 'Eurosis' 1997-ben jelent meg. Turnéjuk során felkeresték Franciaországot, Spanyolországot, és először jártak Latin-Amerikában: Argentínában és Mexikóban. Pako, a dobos kivált a zenekarból, helyét Luisimi foglalta el.

2000-2002: a csúcson

2000-ben adták ki a 'Planeta Eskoria' című albumot, mely sokak szerint a legjobb dalaikat tartalmazza, melyet a keményebb énekhang, és a pergősebb ritmus jellemez. Ugyanakkor, az előzőekhez hasonlóan, ezen az albumon is találunk vidám énekeket, a szövegek tartalma is a korábbiakhoz hasonló. Ezekkel a dalokkal turnéztak Franciaországban, Svájcban, Olaszországban és Spanyolországban. Ekkor váltak igazán nemzetközi hírű együttessé. Két évvel később jelent meg következő lemezük a '¡Que corra la voz!', mely a zenészek szerint a legkidolgozottabb. Jellemzi a stílusok keveredése: egyes dalokban vidám ska-val, másokban kemény, gyors ritmusokkal találkozunk. Turnéjuk során az előző turné országain kívül meglátogatták Magyarországot, Belgiumot, Hollandiát és Ausztriát, Latin-Amerikában pedig Argentínát, Chilét és Mexikót. Ekkoriban csatlakozott a zenekarhoz Txikitín, a trombitás, és Gari, a harsonaművész, mindketten a spanyolországi Bilbao-ból valók.

2003-2004: az Incontrolable turné

2004-ben jelent meg a feloszlásuk előtti utolsó lemezük, 'Incontrolable' címmel.

2005-2008: szünet

2004 végén az együttes kiadta új albumát, majd körülbelül 2 hónappal később váratlanul bejelentették hogy feloszlanak. 2005 nyarán tartott búcsúturnéjuk utolsó állomása Buenos Aires (Argentína) volt. A zenekar 2008 áprilisában a hivatalos honlapjukon bejelentette a visszatérését, valamint egy új, 12 dalt tartalmazó album tervét. A szünet okáról annyit mondtak, hogy pihenésre volt szükségük. 2006-ban Pulpul írt a hivatalos weboldalra egy bejegyzést, miszerint ő éppen dalokat ír, melyek reményei szerint egy új SKA-P albumon szerepelhetnek majd. Pipi közben megalapította a The Locos nevű, a SKA-P-ra hasonlító ska-punk bandáját; Joxemi pedig 2006-ban részt vett a No Relax elnevezésű punkzenekarban.

Visszatérés: 2008

2007. október 12-én, két évvel a feloszlás után, Pulpul a hivatalos oldalon egy lehetséges visszatérésről szóló bejegyzést írt. Pipi kivételével a zenekar minden tagja pozitívan reagált. Pipi inkább a Locos-ban játszott tovább, és nem akart visszatérni a SKA-P-be. 2008. október 7-én jelent meg a visszatérést követő első új lemezük, a 'Lágrimas y Gozos'. Egy turnét is tartottak, melynek keretében Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Venezuelában, Ecuadorban, Chilében, Argentínában és Mexikóban jártak.

2013 - új album: "99%"

A zenekar bejelentette egy új album érkezését, ami '99%' címmel jelent meg 2013.03.05-én. A 15 számot tartalmazó album turnéján ismét útba ejtették kis hazánkat (Sziget Fesztivál, 2013.08.08.). A 'Se Acabó' és a 'Canto a la Rebelión' című dalokat mintegy kedvcsinálóként korábban már közzé is tették. Ezekből kiindulva, a későbbiekben ezzel a koronggal sem okoztak csalódást a ska-punk szerelmeseinek!

2014 - újabb szünet

Az újonnani sikerek lemezeladások és turné ellenére a banda 2014 elején bejelentette, hogy ismét visszavonnnul, határozatlan időre. Azóta nem rendeztek új koncerteket, és dalokat sem rögzítettek.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [291. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás