Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [301. rész]


2018-04-30

...akikre büszke lehet hazánk

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 301. rész

DYING WISH - 'Lopott Idők'

A Dying Wish zenekar 1996 novemberében alakult. Egy vendégénekessel kiegészülve már a következő év májusában megjelent a négy dalt magába foglaló első demó, a 'The night embraces me'. 1998 tavaszán, az akkori tagság - azaz Papp Sándor (basszusgitár), Papp Lajos (gitár, ének), Moldoványi János (dob), Árva Péter (gitár) és Schmidt Péter (billentyű) - már állandó énekesként, Monori Györgygyel megerősödve elkészítette a második demót. A hat dalt tartalmazó 'Twilight' kazetta underground körben rengeteg emberrel megismertette a zenekar nevét és lassan a szakma is felfigyelt az állandóan koncertező bandára. A Hammer Music Productions kiadó vállalta az anyag országos terjesztését.

Ebben a kóperációban született meg 2000-ben a 'The silent horizon' EP, ami már országos elismerést hozott a zenekarnak. Az EP szinte mind a hat nótája szerepelt valamilyen válogatáson, közben pedig elkészült az első DW-klip is, a 'The Valley' című dalra. Az EP hamarosan megjelent CD formában is, a 'Twilght' demóval kiegészülve. Sajnos a tagcserék sem kerülték el a bandát. Először Ács Sándor érkezett új gitárosként, majd a billentyűs poszt változott. Itt Nádas Péter töltötte be a megüresedett helyet. Ez a megújult felállás rögzítette a 2001-ben megjelent, 'Never-ending Road' címet viselő első DW-albumot. A lemez már a Hammer Records gondozásában jött ki, és minden tekintetben fölülmúlta az eddigi próbálkozásokat. Két dalhoz is készült klip: a 'Fragments of the past' egy szimpla stúdiós felvétel (azóta is közönség-kedvenc), a 'Wanderer of the sky'-hoz pedig koncert-klip készült. Sikeresnek mondható turnék és óriási fesztiválos fellépések (Sziget, Summer Rocks) követték egymást, de 2002-ben megtört a lendület a dobos Moldoványi János kilépésével. Az új ütős Garcia Dávid lett, akivel folytatták a koncertezést, rövidesen azonban újabb próbatételként énekest kellett keresniük. Rengeteg próbálkozás és üresjárat után megtalálták (pontosabban Ő talált rájuk) a megfelelő énekest a frontemberi posztra, Dömötör Balázs személyében. Közben billentyűs is feladta zenekari pályafutását, ám nem kellett helyettesíteni, mivel háttértagként segít a nóták megírásánál és a stúdióban. Koncerten viszont gépről megy a szinti. Tehát a két új taggal kiegészülve nekiláttak az új lemez dalainak, aminek eredményeként 2005 májusában megjelenhetett, csaknem négy év után, a 'D.Y.I.N.G.W.I.S.H.' (Dying Yell Is Not Grieous When I Seek Hope) névre keresztelt új album.

A lemezmegjelenéssel szinte egyidőben kivált a bandából Garcia Dávid, helyét ismét az ex-DW ütős Moldoványi János vette át. Már vele játszottak a nyári fesztiválokon, és forgatták le az új album első klippjét, a 'Mechanical Life' című nótára. A Nightbreed fesztiválon is készült egy felvétel, a 'Forgotten Dead' című dalra, ami megjelent a fesztivál fellépőivel közös DVD-n, és letölthető a banda honlapjáról is.

A 2006-os év a klubkoncertek, fesztiválok jegyében telt, közben az új dalokon is elkezdtek dolgozni. Ám a legfontosabb, hogy ebben az évben lett 10 éves a zenekar. Teljes erőbedobással készültek erre a jubileumi fellépésre, összetrombitálták a régi tagokat, kik nagy örömmel vettek részt a buliban. Elővettek néhány elég régen játszott, már-már elfeledett nótát, ezeken elég alaposan át kellett rágni magukat, hiszen volt olyan köztük, amit évek óta pihentettek. Végül november 11-én, a karcagi Ifjúsági Házban rendezték meg a koncertet, óriási sikerrel. 2007-ben, a Gothica 6.66 fesztivál keretein belül továbbá megismételhették ezt az eseményt a Pecsa színpadán.

A 2007-es év végére azonban sajnos megint elfogyott a lendület: egy őszi debreceni buli után Balázs, az énekes bejelentette kiválását, családi okokra hivatkozva. A 2008-as év így énekes-kereséssel telt, de nem sikerült megtalálni a banda élére a megfelelő hangot. A reménytelen keresgélésbe belefárad/fásult társaság akkor beláthatatlan időre pihenőre küldte a zenekart.

Három DW nélküli év következett, és a zenekar egy része különböző karcagi formációkban múlatta az időt (Stardrive, Vale Of Tears).

2011-ben elérkezettnek látszott az idő újra életre hívni a bandát. Mindenki szívesen vállalta az újra kezdést, egyedül Moldoványi János nem tudott részt venni a DW újjáalakításában. Helyére egy friss erő, Kocsis Krisztián, a karcagi Decadence ütőse került. Vele újra betanulták a koncertprogramot, és ősztől belevetették magukat a koncertezésbe, pusztán a buli és a zenélés öröméért, mindenféle világmegváltó gondolatot nélkülözve. Közben azonban ott motoszkált bennünk az alkotás vágya is; így 2012 elején rögzítettek egy új dalt, hirtelen ötlettől vezérelve magyar nyelven! Ez lett a 'Lopott Idők', aminek fantasztikus fogadtatása inspirálta őket a továbbiakban.

2013 elég inaktívan telt - főleg koncertezés terén -, de azért rögzítettek néhány dalt és ennek kézzelfogható eredménye 2013. december 13-án látott napvilágot, 'Crimson Blood' címmel. Az 5 dalos EP címadója egy vadiúj dal; továbbá szerepel még rajta a 'Lopott Idők' újrakevert változata és egy remixe; a 'Slave to the Night' 2013-as, frissen feljáttszott verziója; plusz a banda által már rég nem játszott Deep Purple nóta, a 'Perfect Strangers'.

2016 novemberének elején, a HammerWorld Magazin aktuális számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Dying Wish új, 'Tükörország' című nagylemeze, a Hammer Records gondozásában. A 9 friss dalt tartalmazó korong érdekessége, hogy 11 év lemezmentesség csöndjét megtörve ezúttal kizárólag magyar szövegekkel szólalnak meg a zenekar számai. Valamint, a tőlük megszokott súlyos, de melodikus death vonalat túlnyomó részben az extrém énekkel (is) kísért modern metal váltotta fel. A néhol progresszív elemeket sem nélkülöző, jó néhány helyen alapos billentyű aláfestést, kíséretet kapó dallamcentrikus, fülberagadó groove-okkal felvértezett, gitárcentrikus új szerzemények – aktuális üzenetként – a mai társadalmi, politikai visszásságokra reflektáló szövegeket kaptak, amelyek azonban minden esetben sikerrel kerülik el a klisés, valamint vulgáris megfogalmazást.

Azév novemberében a huszadik születésnapját ünneplő banda a Dömötör Balázs (ének), Papp Lajos (gitár, vokál), Ács Sándor (gitár, vokál), Belá Olivér (basszusgitár) és Kocsis Krisztián (dobok) felállásban rögzítette albumát, melynek felvételei a szolnoki Denevér Hangstúdióban készültek, borítóját pedig Hjules, azaz Havancsák Gyula készítette. A majd’ háromnegyed órás lemezanyagon több vendég is tiszteletét teszi: Nádas Péter szintetizátoron, három énekes – Mulicz Ferenc, Ráduly Levente és Ráczkevi Imre – pedig a vokálok, csordavokálok rögzítésekor segített be a csapatnak. A lemezmegjelenés előtti hónapokban szöveges videóként három dalt – 'Amit akarsz', 'Világok húrja', 'Nincs kiút' – is bemutatott a zenekar. A 'Tükörország' lemezbemutató koncertjére 2016. november 19-én, Karcagon, a Hemo Rock Klubban került sor, a Kalapács zenekar és a Kabinláz társaságában.

A 2017-es évben lezajlott a lemezbemutató turné. Felléptek többek közt a budapesti Barba Negrában is; méghozzá a Peter Tägtgren (Hypocrisy, Lindemann) vezette Pain vendégeként. Ezidő alatt újabb videók / szöveges klippek készültek a 'Tükörország' egyes dalaihoz ('Fohász', 'Tükörország', 'Nem leszek mártír' + új videó a 'Lopott Idők' dalhoz).

2018 telén és tavaszán a Nemzeti Hang zenekar társaságában járták az országot; ezt megelőzően azonban dobos-váltás történt: Kocsis Krisztián helyét Herczegh Csaba (ex-Cojones) vette át. És persze a bulik között sem pihent a banda: elkészítették legújabb videoklipjüket (Gyuricza Gergő segítségével), az 'Ennyi volt' című számhoz.

Idén májusban a III. Nightbreed fesztiválon áll színpadra a banda, a budapesti Dürer Kertben! Bővebb infók, hírek, aktualitások: www.facebook.com/dyingwishhungary

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [301. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás