Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [322. rész]


2018-07-11

Észak-Amerika '80-as évek végi melodic-rock mozgalmának egyik legklasszikusabb bandájával jelentkezünk ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 322. rész

HOUSE OF LORDS - 'Hearts Of The World'

A House Of Lords egy 1987-ben alakult, amerikai hard rock / AOR zenekar, aminek székhelye Connecticut-ban van, de néhány tagja New Jersey-ből és Floridából származik.

A House of Lords 1987-ben jött létre az Angel egykori billentyűse, Gregg Giuffria kezdeményezésére, aki eredetileg a Giuffria-nak nevezett szóló-projectjének továbbfejlesztéséből hozta létre az együttest. Miután Gene Simmons (KISS) kiadójának, a Simmons Records-nak is fülébe jutott a Giuffria harmadik elkészített demója, szerződést ajánlott a bandának; de csak azzal a feltétellel, hogy nevet változtatnak, és új énekest kerítenek. Így lett az együttes neve végül House Of Lords, és így váltotta le James Christian a régi énekest, David Glen Eisley-t. Christian-t egykori zenésztársa, az L. A. Rocks basszusgitárosa, Chuck Wright ajánlotta be.

A House of Lords első, önmagukról elnevezett debütáló albuma 1988-ban jött ki. A megújult együttes a Giuffriánál keményebb hangzású zenét és mélyebb billentyűs aláfestést játszott. Mivel a lemez elismerő kritikákat kapott, a banda útra kelt, hogy a Cheap Trick és a Scorpions társ-együttese legyen az 1989-es turnéikon.

A debüt-album egy nagyobb slágert tartalmazott: ez volt az 'I Wanna Be Loved' (Hot 100 lista – 58. Hely). A Stan Bush által megírt 'Love Don’t Lie' lett a második single; de hiába az MTV-n való folyamatos szerepeltetés, ez nem került fel a slágerlistákra. A turné befejeztével, 1990-ben Lanny Cordola, az eredeti gitáros kilépett az együttesből; helyére pedig a Shark Island egykori tagja, Michael Guy érkezett.

A következő próbálkozásuk az 1990-es 'Sahara' album volt, amin vendégszereplők kisebb sora is helyet kapott. A lemezhez olyan nevek járultak hozzá, mint Doug Aldrich, Rick Nielsen, Chris Impellitteri, Mandy Meyer, David Glen Eisley, Robin Zander, Mike Tramp, Steve Plunkett és Ron Keel. Ezt a korongot szándékosan gitár-orientáltabbra készítették, mint elődjét; így az album a 120. lett a chartokon, közvetlenül azelőtt, hogy a sikeres kislemez, a 'Can’t Find My Way Home' (ami egy Blind Faith-feldolgozás) platinalemezzé vált. A single és annak klipje is szépen teljesített: az Album Rock rádión a 10. helyig jutott fel. A második kislemez, a 'Remember My Name' még nagyobb sikernek örvendhetett, mikor a Hot 100-as listán 72. lett, a Dial MTV műsorban pedig az 5. legjobb visszatérő slágerré avanzsált. Röviddel ezután a basszusgitáros Chuck Wright és a dobos Ken Mary kilépett a csapatból.

Az 1992-es 'Demons Down' album – amit Christian a kedvenc lemezeként tart számon – Christian és Giuffria mellett olyan zenészeket vonultatott fel, mint a gitáros Dennis Chick; a Quiet Riot egykori basszusgitárosa, Sean McNabb; és a veterán Tommy Aldridge. Az albumból két kiragadott single is született; méghozzá a címadó dal és a 'What’s Forever For' című ballada. Bár ezután is vettek fel demókat, az együttes 1993-ban feloszlott, amíg új kiadót nem találnak maguknak.

Miután sokadjára hosszabbították meg a House of Lords név használati jogosultságát, 2000-ben a banda újra összeállt, ezúttal megtoldott taglétszámmal: Christian, Giuffria, Cordola, Guy, Mary és Wright is együtt dolgozott; habár Guy kicsivel ezt követően távozott.

Két évvel később az új album, a 'The Power and the Myth' munkálataival is elkészültek; de 2004-ig tartott, mire a Frontier Records-ön keresztül ki tudták adni. Az albumon Chuck Wright, Lanny Cordola és Ken Mary is játszottak; bár újdonság volt az is, hogy Giuffria viszont nem. Az ő billentyűs-munkáját ezúttal vendégszereplőkre; Derek Sherinian-re, Allan Okuye-re, Sven Martin-ra és Ricky Phillipsre bízták.

2005-ben az angliai Firefest fesztivál apropóján újraegyesült a csapat, majd kiadta az új, 'World Upside Down' című lemezét. Ennek elkészítéséhez segítségül hívták a basszusgitáros és dalszerző Jeff Kentet, a gitáros Jimi Bell-t és a dobos B.J. Zampát. A billentyűs szerepének betöltése szintén Kentre hárult. 2007 januárjában továbbá egy koncertfelvétel, a 'Live in the UK' is napvilágot látott.

2009-ben az együttes újra dalok írására adta a fejét, míg a turnézást visszafogta egy kicsit - egyedül a Come to My Kingdom nevű európai fellépéssorozatba vágtak bele, ami 2009 szeptemberében kezdődött. Az ehhez kötődő, azonos című album felállása a 'World Upside Down'-éval egyezett meg: tehát Christian és Kent szerezték, akik az album vokális dallamát és a dalszöveget is maguk találták ki. Nem sokkal az album megjelenése előtt az akkori basszusgitáros, Chris McCarvill távozott a bandából, mivel meghívást kapott a legendás Dokken-től. Helyét Matt McKenna vette át.

Egy évvel később meg is született a következő nagylemez, a 'Cartesian Dreams', aminek promóciós világkörüli turnéját összevonták az előző lemez bemutatásával. A csapat 2008 és 2009 folyamán bejárt minden kontinenst, és a világ legnagyobb rock-fesztiváljain (Hard in Rio, Rocklahoma, South Texas Rockfest, stb.) léptek színpadra. A 'Cartesian Dreams' 2009. szeptember 18-án jelent meg. Annak ellenére, hogy a basszus-témákat már McKenna rögzítette, McCarvill nem sokkal később visszatért a bandába, a 2009 őszi turné erejéig. Az album producere ezúttal is Jeff Kent és James Christian volt; habár a dalszerzés ez esetben nem oszlott meg kettejük között.

2011 szeptemberében kiadták a nyolcadik HoL stúdióalbumot, ami a 'Big Money' címet kapta. Ezt az albumot ugyanaz a felállás rögzítette, mint a 2008-as 'Come to My Kingdom' lemezt (tehát ezen is Chris McCarvill basszerozott). 2011 októberében - két év kihagyás után - ismét visszatért Európába a turnézó banda.

2013-ban az énekes James Christian kiadta harmadik szólólemezét, 'Lay It All On Me' címmel; egy évvel később pedig megjelent a 9. House Of Lords album, a 'Precious Metal', amit szintén az előzővel azonos felállással vettek fel.

Ismét nem tartott sokáig a pihenő: 2015 tavaszára elkészültek 10. sorlemezükkel, ami az 'Indestructible' címet kapta. Ez a korong június elején jelent meg a világ minden táján (a stúdió-felállás itt is az előzővel azonos; vagyis immáron több mint tíz éve ugyanaz a formáció alkotja a bandát). Christian szerint azért választották ezt az albumcímet ("Elpusztíthatatlan"), mert a banda tagjai mindannyian "sok mindent átéltek hosszas karrierjük során, de még mindig jelen vannak, és kitartóan zenélnek". Ennek megfelelően ez az album jóval keményebb hangzású lett elődjeihez képest.

A 2015-ös Indestructible turné keretében lebonyolítottak több európai turnét, és felléptek a japán Loudpark fesztiválon is. A körút Helsinki-ben indult, és New Yorkban ért véget azév októberében.

2016. május 7-én elhunyt a banda stúdió-basszerosa, Jeff Kent. Kent zeneszerzői, dalszövegírói, billentyűs és basszusgitárosi tehetsége két sikeres HoL albumon ('Come to My Kingdom', 'World Upside Down') nyilvánul meg, de stúdió-munkásként haláláig együtt dolgozott a bandával: Chris McCarvill-lel osztották meg a basszusgitárosi feladatokat; de Kent a turnékon nem vett részt.

2017 januárjára elkészült a House Of Lords 11. stúdiólemeze, a 'Saint of the Lost Souls', ami március végén ki is adott a Frontiers Records. Ezúttal annyit változott a felállás, hogy McCarvill-t leváltotta Chris Tristram.

2018 áprilisában James Christian kiadta negyedik, 'Craving' című szólólemezét, aminek dalszerzői munkáiban részt vett több House Of Lords-kötődésű zenész (Jeff Kent, Stan Bush, Jimi Bell) is.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [322. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás