Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [323. rész]


2018-07-15

Európa egyik legnagyobb gitár-legendája előtt tisztelgünk ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 323. rész

AXEL RUDI PELL - 'Cry Of The Gypsy'

A német gitáros, Axel Rudi Pell egy a heavy metal vezető szellemiségei közül. Neki köszönhetőek a spirális játék-technikák és a szerepbe helyezett riffek, melyeket ő maga dolgozott ki támaszként a ’80-as években a kemény rockot játszó úgynevezett „haj metalosok” számára.

Pell első zenekara, a Steeler pályafutása az évtized első felében három album kiadásával (a 'Steeler' 1984-ben, a 'Rulin’ The Earth' 1985-ben, a 'Strike Back' pedig 1986-ban jelent meg) gyengén indult Európában, mielőtt 1987-ben az 'Undercover Animal' című album Pell régóta vágyott szólókarrierjének elindulását jelentette. Ez a professzionális kiruccanás lehetővé tette Pell számára, hogy megmutathassa szegecselő játékának erejét és együtt dolgozhasson más zenészekkel.

1989-es debütáló albuma, a 'Wild Obsession' bemutatta az egykori Steeler basszugitárosát, Volker Krawczak-ot és Charlie Huhn hangjának varázsát; de az 1991-es második törekvés nyilvánvalóan Pell eltökéltségének eredménye lett. A 'Nasty Reputation' súlyosabb volt, Rob Rock fojtogató énekével és Pell döntéseként neoklasszikus hatásokkal megszakítva.

A későbbi albumok, mint például az 1996-os 'Black Moon Pyramid' és az 1998-as 'Oceans Of Time' tökéletesen megalkotottak voltak; felkavaróan hasonlítottak a Rainbow és a Deep Purple hangzásához. Axel Rudi Pell tanúbizonyságot tett egyedülálló, szinte magasztalt csillag-mivoltáról, csakúgy mint a gitárvarázsló Yngwie Malmsteen, a ’90-es és a 2000-es évek alatt is mindvégig meghatározó erőviszonyt képviselve a német slágerlistákon lemezei kiadásának tekintetében.

A Pell-banda második énekese, Jeff Scott Soto távozását (1997) követően a gitáros Johnny Gioeli-t, a Hardline énekesét kérte fel frontembernek, aki a mai napig jellegzetes hangjával meghatározza a csapat különleges hangzását.

A Pell-bandában az évtizedek során egyébként több neves zenész is megfordult: dobokon például a Stratovarius-ból ismert Jörg Michael, valamint a szintén legendás Mike Terrana szerepelt; jelenleg pedig Bobby Rondinelli (Rainbow, Quiet Riot, Warlock) adja a ritmust.

Axel Rudi Pell szólóban eddig összesen 18 sorlemezt adott ki, 5 DVD / koncertalbum mellett. Továbbá a nevéhez fűződik a sikeres 'The Ballads' sorozat, ami egy - többnyire akusztikus - balladákból, feldolgozásokból álló dal-kollekció, melynek legutóbbi, 5. része 2017-ben jelent meg (ennek egyik dalában vendégként szerepel a híres Bonnie Tyler, akinek ez volt az első megmozdulása metal műfajon belül).

Inkább legyenek hosszútávú sikereim, mint egyetlen sláger-albumom, amivel mindenki azonosít engem” - így szól Axel Rudi Pell híres mondása. Márpedig a német gitár-legenda tudja, miről beszél - szólókarrierjének sikere immáron három évtizede töretlen! A nemzetközi hard rock-univerzumban Pell egy vérbeli fenoménnek számít; egy valódi zenei munkásnak, aki autodidakta módon tanulta meg az ipar és a hangszer fortélyait. Sosem került alkotói válságba, és nem is követett semmilyen divatot vagy trendet. Mindenki tudja, hogy Axel Rudi Pell neve egyenlő a minőséggel. 

Pell előző stúdióalbuma, a 2016-os 'Game of Sins' hatalmas sikereket aratott a világ minden táján - a német toplistán például a 11. helyen végzett. Ennek folytatása, a 'Knights Call' a gitáros 17 nagylemeze; ami az SPV / Steamhammer jóvoltából jelenik meg 2018-ban (Pell ennél a jól bevált kiadónál alkot immáron 1989 óta). Globális szinten több min 1,5 millió ember vásárolt már Pell-albumot; de annak ellenére, hogy ez egy beszédes szám, a virtuóznak semmi oka nincs rá, hogy a babérjain ücsörögjön. “Miért is kellene visszavonulnom?” - kérdezi az 57 éves legenda. A válasz pedig így hangzik: “Addig, amíg azt csinálom, amit szeretek, én vagyok a legboldogabb ember a világon!”.

Pell-nek tulajdonképpen valóra váltak az álmai: hobbijából profizmus lett. De mindehhez komoly elhatározások is kellettek. A gitárosnak saját szenvedélye az örökös hajtóereje - a cél pedig: az előzőnél mindig jobb refréneket, jobb szólókat, jobb bridge-eket, és alapvetően jobb dalokat írni. “A dalszerzés sokmindenhez hasonlítható az életben - leginkább így írnám le: "It’s my way or the highway!”"... Pell saját készségeibe vetett önbizalma hatalmas mértékű; de ugyanakkor tisztában van azzal, hogy mindez nagyban függ német-amerikai álomcsapatától, aminek tagja Johnny Gioeli énekes és Bobby Rondinelli dobos is. És természetesen fontos a rajongók jelenléte is. “Számomra a közvetlen visszajelzések alapvető fontosságúak. Ha csak magamnak játszanék a stúdióban, az unalmas lenne. Arra nem fizetne be senki”.

Axel Rudi Pell 2018-ban még több ritmussal, még több dallammal és még változatosabb dalokkal tért vissza. A középkori miszticizmus és a fantasy-folklór ötvözete továbbra is felfedezhető a gitáros muzsikájában, de ezúttal minden eddiginél jobban érezteti hatását a finom-hangolás! Az új stúdiólemez, a 'Knight's Call' ezév márciusa óta kapható világszert

És ne feledjük azt sem, hogy 2018. október 21-én a budapesti Barba Negrában lép fel a legenda!

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [323. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás