Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [332. rész]


2018-08-15

Ma egy méltatlanul elfeledett, amerikai all-star hard rock bandára emlékszünk.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 332. rész

WESTWORLD - 'Illusions'

A Westworld egy amerikai hard rock banda volt, amit a TNT egykori énekese, Tony Harnell és a Riot eredeti gitárosa, Mark Reale alapított. A zenekar felállását Bruno Ravel basszusgitáros (Danger Danger) és John O'Reilly dobos (Rainbow, Joe Lynn Turner) tette teljessé. 

A Westworld debütáló albuma 1999-ben jelent meg, a Spitfire kiadó jóvoltából. Stílusát tekintve ez a lemez garantáltan ínyére válik a fentebb említett bandák - TNT, Riot, Danger Danger, Rainbow -, és általában a dallamos hard rock műfaj rajongóinak, lévén a Westworld tagjai magukkal hozták sajátos stílusukat, szaktudásukat. Ennek megfelelően, a 'Westworld' album dalai Harnell kiváló énekhangján és Reale dallamos szóló-játékán alapszanak.

A Westworld második nagylemeze 'Skin' címmel jelent meg, 2000-ben. Ezen az albumon vendégként szerepel a világhírű hegedű-művész, Mark Wood, aki szólóban és a Trans-Siberian Orchestra tagjaként lett népszerű. A 'Skin' némileg sötétebb, egyben modernebb hangvételű lett a banda első albumánál, de ekkorra már érezhetően kialakult a sajátos Westworld-stílus. Az albumra felkerült egy Alanis Morissette-feldolgozás, az 'Uninvited' is.

A csapat harmadik kiadványa egy koncertlemez volt: a 'Live... In the Flesh' hanganyagát a new yorki Poughkeepsie-ben rögzítették, a híres The Chance koncert-csarnokban, 2001. május 19-én. A koncert során előadtak egy-egy klasszikust a TNT-től és a Riot zenekartól is. Ezt a kiadványt a Z Records gondozza; a producer Paul Orofino volt.

A banda harmadik, egyben utolsó stúdiólemeze, a 'Cyberdreams' 2002-ben jelent meg, rajta 9 új dallal, valamint egy Black Sabbath-feldolgozással ('Neon Knights').

Miután feloszlott a Westworld, Tony Harnell új all-star hard rock bandát alapított, Starbreaker néven (John Macaluso, Magnus Karlsson és Fabrizio Grossi társaságában), valamint új albumokat rögzített a TNT-vel, egészen 2016-os kiválásáig. Reale "teljes munkaidőben" visszatért a Riot együtteshez; Bruno Ravel pedig session-zenészként folytatta karrierjét (vendégként megfordult a TNT egyes albumain is). A dobos John O'Reilly a későbbiekben is nevesebbnél nevesebb előadók oldalán tűnt fel: tagja volt például Bruce Springsteen, Joe Walsh, Richie Cannata, John Anderson, Geoff Tate, Tommy Shaw és Joe Lynn Turner bandájának is.

Mark Reale 2012. január 25-én hunyt el, Crohn-betegség következtében. Ezzel a mai dallal az ő emlékét idézzük.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [332. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás