Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [336. rész]


2018-08-29

A nemzetközi goth-rock színtér egyik legalulértékeltebb bandájától hallgatunk ma egy potenciális klasszikust.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 336. rész

THE FRIGHT - 'Bonfire Night'

A The Fright egy lipcsei dark / hard rock banda, ami 2002-ben alakult. Mindeddig 5 stúdiólemezük jelent meg. Zenei hatásaikként elsősorban olyan előadókat emlegetnek, mint a Danzig, a The Cult, a The Mission, a Sisters Of Mercy és a The 69 Eyes, de mivel erős hard rock / glam hatások is érezhetők dalaikon, ezért ide sorolják a Mötley Crüe-t, a Guns N' Roses-t és a Skid Row-t is.

A The Fright 2017-re vette fel legutóbbi nagylemezét; méghozzá a legendás Waldemar Sorychta (Lacuna Coil, Sodom, Tiamat, Moonspell, The Gathering, stb.) producelésében, ami azt jelent, hogy mint mindig, ezúttal is világ-klasszis minőségű hangzásra kell számítani. Új, 'Canto V' című albumuk 2017. október 13-án jelent meg. A The Fright klasszikus dalszerzői stílusa ezúttal nemzetközi sztenderdekkel vetekszik - kiváló minőségű, fogós és egyben végtelenül ambíciózus számok születettek tehát. A 'Canto V' album révén a türingiai dark rockerek méltán kerülnek be olyan legendák illusztris soraiba, mint a Bauhaus, a The Cult, a The Mission, a Sisters Of Mercy és a The 69 Eyes (ez utóbbival 2013-ban együtt turnézott a csapat), egyben olyan hard rock-legendákat alkotó dicsőségfalra, mint a Whitesnake, a Mötley Crüe, a Guns N’ Roses és a Skid Row.

Waldemar Sorychta a következőképpen nyilatkozott a The Fright-tal közös kollaborációról: "Ez egy kétségkívül rendkívüli banda, ami kiváló blanszot képez a gótikus témák és a metalzene között. Erős dallamok, fogós ritmusok, és egy végtelenül tehetséges frontember - ez a siker titka! Nagyon élveztem az egész stúdiós folyamatot - örülök, hogy ilyen barátokra tehettem szert. Köszönöm nektek, srácok!".

A banda énekese, Lon Fright elmondta az új lemezszerződés kapcsán (amit az együttes a Steamhammer / SPV kiadóval kötött: "Ez a banda annak idején egy konkrét elképzeléssel indult; 12 éves kölykök álmaival. Most, tizenöt évvel később pedig végre egy olyan albumot sikerült letennünk az asztalra, ami jócskán felülmúlja eddigi teljes munkásságunkat. Egy ilyen gyémántnak pedig komoly figyelemre van szüksége; épp ezért is vagyunk nagyon boldogok, hogy mostantól tagjai lehetünk a Steamhammer-családnak. Ez a kiadó több évtizednyi tapasztalattal rendelkezik a rock-bizniszben, ezért nagyon jó érzés, hogy bennünk is ilyen mértékben hisznek! "Az éjszaka mi vagyunk!"".

A karizmatikus frontember Lon továbbá így nyilatkozott a 'Canto V' album kapcsán: "Az új dalokban még magasabb szintre emelkednek a bandára jellemző vokál-harmóniák. Számomra a tökéletes szituációt az jelenti, amikor kint ülök a kertemben, élvezem a csendet és nyugalmat, és ötletelgetek az új dalokon - ezeket aztán rögtön fel is veszem a gépemre". A dalszerzésbe általában beszáll a két gitáros (Danny és Kane), valamint a basszusgitáros Kain és a dobos Luke Seven - így születik meg a tipikus, jól ismert Fright-formula: "Célunk az, hogy fülbemászó nótákat állítsunk elő, olyan refrénnel, ami megragad az ember fejében". Itt persze nem a triviális, "együtténeklős, összeölelkezős" sláger-refrénekre kell gondolni - a 'Canto V' annál inkább foglalkozik komoly témákkal, mint például az élet értelmének kérdése. Lon elmondta: "Napjaink fontos témáit boncolgatjuk ezen a lemezen is - ilyen többek közt a menekül-krízis, a kiújult nacionalizmus, a határok lezárása, vagy az emberek állandósult nyomon követése... ezek a dlszövegek tehát többnyire szociális és politikai témákat karolnak fel. Én pedig ezeket a témákat egy fajta ellen-trendnek szánom, a mai jelentőség nélküli, mainstream szövegekhez viszonylatában".

A 'Canto V' albumon tehát minden összeáll – a dalok, a szövegek, a produkció és a lemezcím – egy teljes körré; kicsit hasonlóan Dante híres történetéhez. Lon Fright: "A Canto V kifejezés a valódi ördögi körökre utal. Ha nem nyitjuk fel gyorsan a szemünket, és nem rázzuk le magunkról az új dolgoktól való félelmünket, akkor bizony egyre mélyebbre és mélyebbre süllyedünk ebben a forgatagban". Nos... a The Fright zenekar megtette az első lépéseket az eme örvényekből kivezető úton.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [336. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás