Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [355. rész]


2018-11-04

Ausztrália legismertebb és legszélsőségesebb extrém metal bandája zenél ma.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 355. rész

BLÖOD DÜSTER - 'Six Six Sixteen'

A Blood Duster egy ausztrál extrém metal / stoner rock banda, ami a híres amerikai szaxofonos John Zorn 1989-es daláról kapta nevét. A zenekart 1991-ben alapította Jason Fuller (aka Jason PC) basszusgitáros, Anthony Barry énekes-gitáros és Andrew Brown dobos, habár Anthony Barry-t szinte azon nyomban leváltotta Troy Darlington és Callum Wilson.

A Blood Duster 1992-ben adta ki első demóját, 'Menstrual Soup' címen. Ekkoriban a banda már kész dalokkal is nyilvánosság elé tudott állni, de időközben le kellett váltani Wilson-t és Darlington-t (helyükre Tony Forde, Shane Rout és Brad Johnston került), így csúsztak a lemez munkálatai.

A banda hivatalos debütáló lemeze, az 1993-as 'Fisting the Dead' egy színtiszta grindcore-album, rajta 25 dallal. Ezek a számok eredetileg egy, a Wild Rags zenekarral közös split-lemezre kerültek volna fel, de végül egy külön EP-n végezték. Sokan a műfaj olyan bandáinak klasszikus albumai között emlegetik ezt a kiadványt, mint a Carcass vagy a Napalm Death. 1996-ban az EP megjelent az USA-ban is (egy bónsuz dallal). Addigra szintén napvilágot látott a 'Yeest' című EP, amit a Relapse Records gondozott (2001-ben mindkét mini-album megjelent, egyetlen LP-n; de 2005-ben és 2008-ban is történtek újrakiadások).

A 'Yeest' című EP jóval rock-orientáltabb volt elődjénél; így a befogadó-közönség is megnőtt. Ebbe az irányba ment a csapat az 1998-as 'Str8 Outta Northcote' albumon is - ez stílusát tekintve egyfajta bizarr kombinációja a southern rock és a durva grindcore stílusoknak. Szintén 1998-ban a Blood Duster körbeturnézta Ausztráliát a Brutal Truth-tal közösen. Koncertjeiket hivatalos formában rögzítették is; a felvételeket pedig egy dupla koncertalbumon adták ki.

Következő stúdiólemezük, a 'Cunt' 2001-ben jelent meg a világ minden táján. Ezzel az albummal a banda ismét visszatért eredeti grindcore-gyökereihez. Ekkorra egyre népszerűbbek lettek - szerepeltek például egy másik híres ausztrál banda, a TISM egyik videoklipjében ('Thunderbirds Are Coming Out') is. 2001-ben a The Dwarves együttessel turnéztak; majd pedig kiadták a 'Drink, Fight, Fuck' című EP-t, amire felkerült többek közt egy '66.6FMONYOURRADIODIAL' című dal, amit egy ausztrál tévé-reklámban is felhasználtak.

Újabb nagylemezüket magáról a bandáról nevezték el. A 2003-as 'Blood Duster' albumon vendégként szerepel az AC/DC eredeti énekese, Dave Evans, valamint Jay Dunne a 28 Days-ből és a Melbourne-i banda, a The Spazzys három tagja. Erről a lemezről összesen három single-dal jelent meg - köztük a 2004-es 'SixSixSixteen'.

A 2004-es nagy részét ausztrál turnéval töltötte a banda - felléptek többek közt a Big Day Out fesztiválon is. Ismét körútra indultak a The Dwarves együttessel, illetve a Pungent Stench-csel közösen; 2005-ben pedig Európát és Japánt is megjárták, új DVD-jük, a 'The Shape of Death to Come' promóciója keretében. 2006-ban kiadták a 'Kill, Kill, Kill' című, limitált koncertalbumot, aminek anyagát 1996-ban rögzítettek, egy Sydney-beli buli alkalmával (a Brutal Truth-tal közös turné alatt). Szintén ebben az évben láttak neki egy tripla stúdióalbum munkálatainak. A 'Lyden Nå' című kiadvány egyes lemezein más-más stílusokban (death metal, grind, drone doom) adják elő dalaikat (egy '70-es évekbeli balladista / színész, Darryl Cotton társaságában). Az anyag lemez 2007 áprilisában jelent meg dupla albumként (a hármas számú lemezt ingyenesen letölthetővé tették).

2012 októberében kiadták a 'KVLT' című stúdiólemezt, aminek producere maga Jason PC volt. Ennek érdekessége, hogy a banda tagjai megsemmisítették, hallgathatatlanná tették az eredeti felvételeket tartalmazó szalagokat, ezzel tiltakozván az illegális zeneletöltés ellen.

2017-ben megjelent egy válogatás-albuma a bandának; de még abban az évben feloszlottak: utolsó koncertjüket december 9-én adtaák, a Richmond-beli Corner Hotel színpadán.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [355. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás