Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [448. rész]


2019-10-16

A nyolcvanas évek egyik meghatározó, kultikussá vált rock-formációját és -lemezét elevenítjük ma fel.

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 448. rész

HUGHES/THRALL - 'I Got Your Number'

A Hughes / Thrall egy rövid életű hard rock-projekt volt, amit az egykori Deep Purple / Trapeze basszugitáros-énekes Glenn Hughes és Pat Thrall gitáros alapított 1982-ben.

Míg Pat Thrall az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején azzal volt elfoglalva, hogy hírnevet szerezzen magának az Automatic Man együttes és a Pat Travers-banda tagjaként, addig a Deep Purple ex-tagja, Glenn Hughes felvett egy szólóalbumot (1977 - 'Play Me Out'), melyen a tőle megszokott hard rock műfaj helyett soul és funk zene volt hallható. A 'Play Me Out' nem aratott mindefelé osztatlan sikereket, így Hughes átmenetileg "leesett" a nemzetközi zenei térképről, és csak néhány vendégszerep erejéig tűnt fel különböző projektekben.

Hughes ezután Los Angeles-be költözött, hogy ismét megpróbálkozzon néhány szóló-dal megírásával és kiadásával. 1981-ben keltette fel Hughes figyelmét Thrall játéka; így a két zenész a megismerkedés után összeállt egy közös formáció keretében. Hughes és Thrall néhány hónapon keresztül jammelgetett és próbált együtt, majd pedig felkeresték Andy Johns producert (aki korábban olyan legendákkal dolgozott, mint a Led Zeppelin, a Free és a The Rolling Stones). Johns segítségével megszületett a Hughes / Thrall formáció debütáló albuma, amit szimplán 'Hughes/Thrall' címen adtak ki 1982 augusztusában, az Epic kiadó (rövid életű) leányvállalata, a Boulevard Records révén.

Annak ellenére, hogy a 'Hughes/Thrall' albumot komoly kritikai sikerek övezték, a közönség részéről nem jelentett különösebb felbolydulást a kiadvány. Mindezt tetézte, hogy akkoriban mind Hughes, mind pedig Thrall komoly drog-függőséggel küzdött; így a Hughes / Thrall turnézni sem tudott.

Zenei tekintetben egyébként ez az album slágeres és fülbemászó, rádió-barát hard rock / AOR zenét tartalmaz, megspékelve némi post-punk és new wave-elemmel. Sok kritikus szerint a 'Hughes/Thrall' album jelentős befolyással volt a nyolcvanas évek rockzenéjének alapvető irányzatára. A lemez azóta kultikusnak számít - már a rajongó körében is.

Végül sikerült turnéra vinni a Hughes/Thrall projektet: egy rövid amerikai körúton mutatták be a lemez dalait, Carlos Santana előzenekarakén. A banda turné-felállását Tommy Aldridge dobos és Jesse Harm billentyűs tette teljessé.

A páros ezután felvett néhány új demó-számot, amit a második Huges/Thrall albumra szántak; ám ez a lemez végül nem jelent meg soha sem. A szóban forgó demók azonban az elmúlt években kikerültek az internetre, de azok minősége meglehetősen középszerű. Ezen dalok közül kivétel a 'Still The Night', ami 1985-ben felkerült egy Phenomena-albumra (Hughes hangjával), majd pedig 1992-ben helyet kapott John Norum gitáros (Europe) 'Face the Truth' albumán is (szintén Hughes előadásában). Thrall később felvette ugyanezt a számot - és átnevezve 'Steal The Night'-ra - a Strangeways frontember Tony Liddle és Billy Rush (Southside Johnny & The Asbury Jukes) társaságában adta elő.

Hughes és Thrall 1987-ben állt ismét össze, hogy felvegyenek egy dalt a Tom Hanks / Dan Aykroyd szereplésével készült Dragnet film betétzene-albumára. Ez a dal a 'City Of Crime', melynek verséit maga Hanks és Aykroyd rappelte fel; míg a refrént Hughes adja elő. Ez a szám kislemezként is megjelent és nagy sikereket aratott, köszönhetően az MTV rendszeres sugárzásának.

Két további dal, a 'You Were Always There' és a 'Devil In You' sem veszett el; lévén ezek felkerültek Hughes 1994-es szólóalbumára, a 'From Now On...'-ra (habár ezekben már nem játszik Thrall). Thrall és Hughes újra 1995-ben egyesítette erejét, az utóbbi 'Feel' című szólólemezén - ennek nyolc számában gitározik és billentyűzik Thrall; ráadásul két nóta társ-szerzője is ő volt.

Tíz év elteltével, 2006-ban jelentették be, hogy Hughes és Thrall újra összeáll, és készülőben van az 1982-es album folytatása. 2006 szeptemberében kezdődött meg a stúdiózási folyamat utolsó felvonása, és ekkor derült ki, hogy 2007 folyamán meg is jelenhet a régóta várt második lemez. Ekkoriban indították el a hughesthrall.com honlapot, és még ezt megelőzően kiadták újra a 'Hughes/Thrall' albumot, remaszterizált formában, a Rock Candy Records jóvoltából, kiegészítve két bónusz dallal.

2007-ben közölték, hogy a második Hughes/Thrall lemez megjelenését áttolták 2008-ra. A páros elmondása alapján ezen az albumon 13 dal kap helyet - ezek közül 11 új kompozíció; 2 pedig korábbi nóta újonnani felvétele.

A következő hírek 2009 júniusában érkeztek: Hughes ekkor elmondta: "Magam mögött kellett hagynom a Hughes/Thrall 2 projektet... Már 1997-ben nekiláttunk a második lemez munkálatainak, és Pat Thrall át is vette a produceri széket... Na de kérdezem én: tíz év kell ahhoz, hogy legyártsunk egy albumot?! Jómagam részéről mindez nem lett volna több hat hónapnál... Úgyhogy inkább azt mondtam, váljanak külön útjaink...".

A vita ellenére a páros 2016. szeptember 2-án újjáegyesült: Pat csatlakozott Glenn Hughes Las Vegas-i fellépéseihez, melyek során elhangzott több régi Hughes / Thrall-klasszikus.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás