Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [479. rész]


2020-02-01

Itt vannak a street-punk királyai!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 479. rész

U.K. SUBS - 'Emotional Blackmail'

A U.K. Subs egy angol punk-rock együttes, mely a brit punk első hullámának legkorábbi képviselői között szerepelt. Az 1976-ban alapított együttes fő támasza Charlie Harper énekes volt, aki eredetileg a brit R&B szcénában mozgott. A U.K. Subs emellett az egyik legelső street-punk zenekar volt.

A U.K. Subs neve kezdetben Subversives volt. A zenekar alapítója, Charlie Harper volt az, aki kiválasztotta Nicky Garratt gitárost, Paul Slack basszusgitárost és dobosok egész sorozatát, akik közül végül Pete Davis lett a legstabilabb választás, ám még ezt követően is gyakran változott a felállás.

Stílusuk összeillesztette a punk energiáját a rock and roll jellegzetes élével, amely akkoriban meghatározta a pub-rock mozgalmat. Az együttesnek sikerült több slágerrel is előrukkolnia, ezek között volt pl. a ’Stranglehold’, a ’Warhead’, a ’Teenage’ és a ’Tomorrow’s Girls’. Néhányuk még az Egyesült Királyság legjobb 40 dala közé is beküzdötte magát.

1977-ben és ’78-ban az együttes többször is játszott John Peel BBC Radio 1-es műsorában, majd aláírt egy lemezszerződést a GEM Records-szal. A GEM „fennhatósága alatt” ’79-ben meg is született az ’Another Kind of Blues’ című album. A csapat játszott a The Police felvezető-zenekaraként; a The Roxy nevű punk klubban pedig készítettek egy koncertfelvételt, melyet 1980-ban ’Live Kicks’ néven adtak ki. A legnagyobb példányszámban elkelt lemezük egyébként az 1980-as Crash Course volt.

Az új basszusgitáros, Alvin Gibbs és a dobos Steve Roberts érkezésével, a ’80-as évek elején írt dalok egy heavy metalosabb hatást kezdtek mutatni magukon. 1982 júliusában ők voltak az első nyugati együttes, akik felléphettek Lengyelországban a statárium bevezetése óta (ill. a Solidarity szakszervezet leváltása óta). A koncertet Gdansk-ban tartották, ahol a bemelegítő együttes szerepét a Brygadakryzys töltötte be. 1991-ben Lars Frederiksen (jelenleg a Rancid tagja) gitározott a U.K. Subs-nak egy harminc állomásos angliai turnén. Évtizedekkel azután, hogy a ’70-es évek punk együttesei, pl. a Sex Pistols vagy a The Clash felbomlottak, a U.K. Subs a mai napig folytatja pályafutását.

A U.K. Subs lemezek mindig az ABC soron következő betűjével kezdődnek, s egy a TxPunk.net-nek adott interjú szerint a Z betű elérése után az együttes újból szándékozik kezdeni a folyamatot.  A ’Down on the Farm’ című számukat a Guns N’ Roses is feldolgozta az 1993-as ’The Spaghetti Incident?’ című albumon. A U.K. Subs csatlakozott a 2006-os Fiend Fesztiválhoz, sőt, olyan zenekarokkal turnéztak, mint a The Misfits, The Adicts, Osaka Popstar, Agent Orange és a The Ramones. Híres daluk, a ’Warhead’ a This Is England című film betétdalává avanzsált.

2007-ben Jamie Oliver dobos játékosként is kipróbálta magát a Nothing But the Truth című angol kvízműsorban, melyben Charlie Harper is részt vett. Oliver egy ponton 5000 fontot nyerhetett volna, ám mivel megjátszotta a dupla vagy semmi lehetőséget, mindent elveszített.

Az elmúlt években a U.K. Subs dalai a brit politikus, Nick Clegg kritizálására irányultak. 2013-as daluk, a 'Coalition Government Blues' szerint az angol liberális demokraták vezéralakja "a saját golyóit nyalogatja". A banda 2015-ös, Yellow Leader’ című albumának is Clegg gyalázása volt az elsőszámú témája.

A U.K. Subs legutóbbi megmozdulása egy Subversions’ című dupla album kiadása volt (2018-ban és 2019-ben). Ez a páros lemez a banda legelső feldolgozás-kiadványa.


Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás