Akadálymentes verzió
Rock-Ness Hanglemezbolt Kezdőlapnak Rock-Ness Hanglemezbolt Kedvencek közé Rock-Ness Hanglemezbolt Oldal ajánlása Rock-Ness Hanglemezbolt Oldaltérkép Rock-Ness Hanglemezbolt
Rock-Ness Hanglemezbolt
HU
ENG

Hírek

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [674. rész]


2022-01-01

Rovatunk újévi első epizódjában egy vérbeli thrash-klasszikust elevenítünk fel. Ezzel kívánunk minden olvasónknak, vásárlónknak örömmel és metallal teli új esztendőt!

1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz - 674. rész

FORBIDDEN - 'Through The Eyes Of Glass'

A Forbidden (korábban Forbidden Evil) egy amerikai thrash metal együttes, amely 1985-ben alakult a kaliforniai Hayward-ban, és a Bay Area-i thrash-hullám nyomán váltak ismertté. Mára klasszikussá érett 1988-as bemutatkozó albumuk emelte ki őket az átlagból, de népszerűségüket a következő években nem tudták tovább növelni; így megmaradtak kult-zenekarnak. 1997-ben feloszlottak, majd egy évtizeddel később újjáalakultak. Legutóbbi nagylemezüket 2010-ben adtak ki, majd 2012-ben visszavonulót fújtak.

A Forbidden legismertebb tagja Paul Bostaph dobos, aki 1992-ig játszott az együttesben, majd csatlakozott a Slayer-hez; illetve az alapító Robb Flynn, aki aztán a Machine Head élén ért el még nagyobb sikereket az 1990-es években.


Az együttes Forbidden Evil néven alakult 1985-ben a Slayer, a Metallica és az Exodus hatására. Russ Anderson énekes és Craig Locicero gitáros mellett az alapító felállásnak tagja volt az a Robb Flynn is gitáron, aki később a Vio-lence, majd a Machine Head révén vált ismertté. A Forbidden Evil az 1980-as években népszerűvé vált Bay Area-i thrash metal mozgalom második hullámához tartozott a Testament és a Death Angel zenekarokkal egyetemben. Demóiknak és az intenzív koncertjeiknek köszönhetően a Combat Records ajánlott lemezszerződést a Forbidden Evil-nek.

1987-ben Robb Flynn, valamint a komplett ritmusszekció távozott. Ezután érkezett az együttesbe Glen Alvelais gitáros, Matt Camacho basszusgitáros és Paul Bostaph dobos. Az új tagok érkezésével egy időben Forbidden-re rövidítették a nevüket (illetve azért, mert sokan a nevük alapján black metal zenekarnak hitték őket). Az 1988-ban megjelent, 'Forbidden Evil' című bemutatkozó albumuk pozitív fogadtatásban részesült a thrash metal-rajongók és a szakma részéről is. Európában turnézhattak és felléptek a kor legnagyobb metal-fesztiválján, a hollandiai Dynamo Open Air rendezvényen. Az itt rögzített koncertfelvételekből állították össze a 'Raw Evil: Live at the Dynamo' c. koncert EP-t.

1989-ben kivált Glen Alvelais (később a Testament-ben bukkant fel); a helyére pedig Tim Calvert érkezett. A második Forbidden albumot már vele készítette el az együttes. Az 1990-es 'Twisted into Form' megerősítette a csapat státuszát - turnéztak az Exodus és a Death Angel vendégeként is, valamint első ízben játszottak a londoni Hammersmith Odeon-ban; a várva-várt nagy áttörés azonban mégis elmaradt.

1992 májusában Paul Bostaph kivált a zenekarból, mert meghívást kapott a Slayer-től Dave Lombardo megüresedett helyének betöltésére. Az új dobos Steve Jacobs lett. Ezzel egy időben szakítottak a Combat kiadóval, amely búcsúzóul még megjelentette a 'Point of No Return' c. válogatáslemezt. A harmadik Forbidden stúdióalbum megjelenéséig további két év telt el. Az alternatív metal korszak közepén született 1994-es 'Distortion' c. albumot a német G.U.N. Records adta ki, és a korábbi anyagokhoz képest kevésbé volt thrash-es, amit jól példáz, hogy a lemezre felkerült a King Crimson '21st Century Schizoid Man' dalának feldolgozása is.

A Forbidden hattyúdala az 1997-ben megjelent 'Green' lett. A csapat nem sokkal ezután feloszlatta magát. Tim Calvert gitáros a Nevermore-ban, majd később a Cannibal Corpse-ban folytatta; a többi Forbidden-zenész pedig Russ Anderson énekes nélkül hozta létre a Manmade God zenekart.

2001-ben a rákkal küzdő Chuck Billy (Testament) énekes megsegítésére szervezett Thrash of the Titans koncertre sok más kultikus Bay Area-i thrash metal együtteshez hasonlóan, egy estére a Forbidden is összeállt, de a tagok ekkor még nem gondolták, hogy folytatni kellene a Forbidden-sztorit. 

2007-ben jött el végül a Forbidden igazi újjáalakulása. Paul Bostaph kivételével a klasszikusnak mondott 1987-1989-es felállás tagjai álltak össze Gene Hoglan (ex-Dark Angel, Death, Testament, Strapping Young Lad) dobos beszállásával, akit később Mark Hernandez (ex-Heathen, Vio-lence) váltott. Az együttes 2009 augusztusában jelentette be, hogy új dalokat kezdtek írni egy következő stúdióalbumra. Időközben Glen Alvelais gitáros ismét otthagyta a Forbidden-t, helyére pedig az a Steve Smyth került, aki korábban a Vicious Rumors, a Nevermore és a Testament sorait erősítette.

Az újjáalakulás gyümölcse végül a 2010-ben megjelent 'Omega Wave' album lett, aminek kiadását követően intenzív turnékat bonyolított le a csapat Észak- és Dél-Amerikában, illetve Európában.

2011 augusztusában Mark Hernandez dobos elhagyta a Forbidden felállását, miután vitába keveredett a többi taggal. Gene Hoglan vette át a helyét egy pár koncert erejéig (beleértve az Alcatraz Festival-os fellépést is). Azév novemberében hivatalosan is új dobost mutattak be, Sasha Horn személyében. Ennek ellenére, 2012 nyarán - amikor Matt Camacho is bejelentette távozását, és Russ Anderson is visszavonult a zeneipartól - a Forbidden megszűnt létezni. A következő években többször is felmerült az újjáalakulás lehetősége, de ez mindeddig nem történt meg.

Szomorú hír, hogy az egykori gitáros, Tim Calvert - aki három klasszikus Forbidden és egy Nevermore albumon gitározott - 2018. április 30-án elhunyt, ALS (Lou Gehrig-kór - amiotrófiás laterálszklerózis) betegség következtében.

Rovatunk előző epizódjai itt érhetők el.


1000 dal, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz [674. rész]
Vissza a hírekhez

Az Ön kosara jelenleg üres.

Ajánlás